eur:
385.9
usd:
355.46
bux:
0
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia
Nyitókép: pexels

Másodjára csáklyázta meg a járvány a közlekedési tudáspróbát, de így is sikeres

A vizsgalehetőség március 12-ig áll nyitva a diákok előtt – erősítette meg az InfoRádiónak Révész Máriusz, hozzátéve, április végén újranyitják a felületet.

Magyarországon 2014 és 2019 között átlagosan 600-650 ember ember veszítette életét éves szinten közlekedési balesetben az utakon. 2020-ban ugyan kicsit kedvezőbb volt a helyzet, ugyanakkor uniós összehasonlításban továbbra is soknak tekinthető a tragédiák száma, miközben a 12 éves gyerekek már főúton is kerékpározhatnak – mutatott rá az InfoRádiónak nyilatkozva Révész Máriusz.

Ugyan a gyermekek tudatosabban és biztonságosabban közlekedését szolgáló, egyben a közlekedési tudáspróba alapjául szolgáló Közlekedő kisokos kiadvány már valamennyi 4., 5. és 6. osztályos is kézhez vehette, tapasztalatok szerint mégsem kapott kellő figyelmet minden iskolában. Az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda erre reagálandó határozott úgy, hogy – Csehországhoz, Ausztriához, Szlovéniához, Franciaországhoz, vagy akár Németországhoz hasonlóan – hogy közlekedési kisvizsgát szervez a gyerekeknek.

A kormánybiztos megjegyezte, a közlekedési alapvizsgát eredetileg az elmúlt évben, a Giro d'Italia budapesti rajtjához kapcsolódóan szervezeték volna meg először, azonban ezt a Covid-járvány elsöpörte. Így végül az idei év márciusának első két hetében került rá sor, örömteli mód, több mint 70 ezer diák részvételével. A sikeres vizsgák száma pedig meghaladta a 36 ezret. Révész Máriusz úgy véli, ha a korlátozások nem szólnak közbe, még nagyobb lehetett volna a részvétel, igaz, a vizsgára otthonról is van lehetőség a Kréta-rendszeren keresztül.

Amennyiben valakinek nem sikerült a tudáspróba, vagy kicsúszik a március 12-i határidőből, április végén újra lesz lehetősége nekifutni, szükség esetében pedig májusban is, hiszen – mint a kormánybiztos jelezte –, a cél nem az, hogy bárkit is megbuktassanak, esetleg az iskolákat minősítsék, hogy nem tudták felkészíteni a gyerekeket, hanem az, hogy a gyermekek biztonságosabban, megfontoltabban közlekedjenek az alapvető közlekedési ismeretek elsajátítása révén.

A közlekedési alapvizsga nagyban hasonlít egy KRESZ-vizsgára, ugyanakkor az alapvető kulturált (közösségi) közlekedésre vonatkozó kérdéseket is tartalmaz, mint például, hogy mire kell odafigyelni egy villamosra való felszállás alkalmával. A diákoknak random 20 kérdésre kell válaszolniuk, a sikeres vizsgához 70 százalékos eredményt elérve.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak
Verőcei tragédia

Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak

A kishajót egy 190 lóerős motor hajtotta, ebből és a "nagy csattanásból" arra lehet következtetni, hogy erős volt a tempó - no meg a motorcsónak sérülései is ezt támaszthatják majd alá a Mahosz szóvivője szerint. A szállodahajó kapitánya segítség elmulasztása miatt őrizetben van.

Megrendítő vallomások a színészlegendától – könyv Benedek Miklósról

A Nemzet Színésze zárkózott ember hírében állt, idősebb korára azonban feloldódott, és megannyi sikeres szerep után a legnagyobb kihívással birkózott meg: saját magáról mesélt életrajzi könyvében, melynek megjelenését nem érhette meg, ugyanis január 9-én elhunyt. A könyv megírásában egy régi jó barát, Vajda Katalin volt a segítségére, akinek köszönhetően egy mellbe vágóan őszinte vallomást olvashatunk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×