INFORÁDIÓ
2021. május 17. hétfő
Paszkál

révész máriusz

közlekedés

tudáspróba

diákok

Másodjára csáklyázta meg a járvány a közlekedési tudáspróbát, de így is sikeres

Másodjára csáklyázta meg a járvány a közlekedési tudáspróbát, de így is sikeres

Infostart / InfoRádió - Virányi Zsolt

A vizsgalehetőség március 12-ig áll nyitva a diákok előtt – erősítette meg az InfoRádiónak Révész Máriusz, hozzátéve, április végén újranyitják a felületet.

Magyarországon 2014 és 2019 között átlagosan 600-650 ember ember veszítette életét éves szinten közlekedési balesetben az utakon. 2020-ban ugyan kicsit kedvezőbb volt a helyzet, ugyanakkor uniós összehasonlításban továbbra is soknak tekinthető a tragédiák száma, miközben a 12 éves gyerekek már főúton is kerékpározhatnak – mutatott rá az InfoRádiónak nyilatkozva Révész Máriusz.

Ugyan a gyermekek tudatosabban és biztonságosabban közlekedését szolgáló, egyben a közlekedési tudáspróba alapjául szolgáló Közlekedő kisokos kiadvány már valamennyi 4., 5. és 6. osztályos is kézhez vehette, tapasztalatok szerint mégsem kapott kellő figyelmet minden iskolában. Az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda erre reagálandó határozott úgy, hogy – Csehországhoz, Ausztriához, Szlovéniához, Franciaországhoz, vagy akár Németországhoz hasonlóan – hogy közlekedési kisvizsgát szervez a gyerekeknek.

A kormánybiztos megjegyezte, a közlekedési alapvizsgát eredetileg az elmúlt évben, a Giro d'Italia budapesti rajtjához kapcsolódóan szervezeték volna meg először, azonban ezt a Covid-járvány elsöpörte. Így végül az idei év márciusának első két hetében került rá sor, örömteli mód, több mint 70 ezer diák részvételével. A sikeres vizsgák száma pedig meghaladta a 36 ezret. Révész Máriusz úgy véli, ha a korlátozások nem szólnak közbe, még nagyobb lehetett volna a részvétel, igaz, a vizsgára otthonról is van lehetőség a Kréta-rendszeren keresztül.

Amennyiben valakinek nem sikerült a tudáspróba, vagy kicsúszik a március 12-i határidőből, április végén újra lesz lehetősége nekifutni, szükség esetében pedig májusban is, hiszen – mint a kormánybiztos jelezte –, a cél nem az, hogy bárkit is megbuktassanak, esetleg az iskolákat minősítsék, hogy nem tudták felkészíteni a gyerekeket, hanem az, hogy a gyermekek biztonságosabban, megfontoltabban közlekedjenek az alapvető közlekedési ismeretek elsajátítása révén.

A közlekedési alapvizsga nagyban hasonlít egy KRESZ-vizsgára, ugyanakkor az alapvető kulturált (közösségi) közlekedésre vonatkozó kérdéseket is tartalmaz, mint például, hogy mire kell odafigyelni egy villamosra való felszállás alkalmával. A diákoknak random 20 kérdésre kell válaszolniuk, a sikeres vizsgához 70 százalékos eredményt elérve.

Nyitókép: pexels

Kapcsolódó hang

Másodjára csáklyázta meg a járvány a közlekedési tudáspróbát, de így is sikeres
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018