INFORÁDIÓ
2021. április 17. szombat
Rudolf

nőnap

nők

esélyegyenlőség

A nők magyarországi helyzetéről közölt adatokat Novák Katalin hivatala

A nők magyarországi helyzetéről közölt adatokat Novák Katalin hivatala

Infostart

Számos jó eredményről közölt adatokat a családokért felelős tárca nélküli miniszteri hivatal hétfőn, nőnapon.

A nők és férfiak közötti egyensúlyért a kormány az elmúlt tíz évben számos olyan döntést hozott, amely hozzájárult a nők lehetőségeinek, választási szabadságának bővüléséhez, munkájuk megbecsüléséhez, a családi élet és a munka világának összehangolásához és ahhoz, hogy az anyaság vállalása ne legyen azonos az anyagi nehézségek vállalásával - közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszteri hivatal.

Számos adatot hoztak fel a magyar helyzet bemutatására:

2010 óta az Európai Unión belül - Málta után - Magyarországon nőtt a második legnagyobb mértékben a nők foglalkoztatása.

Magyarországon a 6 év alatti gyermekeket nevelő nők között 2010 óta több mint 30 százalékkal nőtt azok aránya, akik gyermekük nevelése mellett kereső tevékenységet is folytatnak. (Mindez köszönhető a bölcsődei férőhelyek folyamatos fejlesztésének, a munkavállalást a gyed mellett lehetővé tevő gyed extrának és a munkaalapú gazdaságpolitika eredményeinek - írták.)

10 év alatt, Magyarországon kevesebb mint a felére csökkent a női munkanélküliség.

Magyarországon 20 százalékkal csökkent a bérszakadék a nők és férfiak összes keresetének középső értékét egymáshoz hasonlító OECD-felmérés szerint. A két csoport összehasonlításában Magyarországon 5,1 százalék az eltérés, ami a hetedik legjobb érték az OECD-országok között, s kevesebb mint a fele ezen országok átlagának.

A vezetők között a nők aránya 2019-ben Magyarországon a 6. legnagyobb volt az unión belül, jóval meghaladva a tagállamok átlagát. Az uniós átlagnál Magyarországon jóval magasabb a nők aránya a magas szintű vezetők között is - áll a közleményben.

A kormány segítségei között felsorolták: a nők kettős - munkaerőpiaci és gyermeknevelési - szerepvállalását pedig olyan lehetőségekkel honorálják, mint

  • a négy- vagy többgyermekes anyák személyijövedelemadó-mentessége,
  • a diákhitel-tartozások gyermekvállalás esetén történő csökkentése, illetve elengedése, vagy
  • a nők 40 kedvezményes nyugdíjazás lehetősége, amellyel már több mint 300 ezer nő élt.

Kitértek arra is, hogy 2010 óta Európában Magyarországon nőtt leginkább - csaknem negyedével - a gyermekvállalási kedv, amely 25 éve nem volt ilyen magas. 2010-ben öt tervezett gyermekből 3 született meg, ma már 4, azaz csökkent a különbség a tervezett és megszülető gyermekek száma között.

Mindezeken felül július 1-jétől a kormány a csecsemőgondozási díjat a bruttó bér 100 százalékra emeli, így az édesanyák a gyermeknevelés első félévében - Európában kivételes módon - többet kapnak kézhez, mint a korábbi nettó bérük; mert Magyarország megbecsüli a nőket - írta a családokért felelős tárca nélküli miniszteri hivatal.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018