eur:
393.68
usd:
369.16
bux:
65744.53
2024. április 23. kedd Béla
Oltáshoz készítik elő a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcináját a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban Székesfehérváron 2021. február 2-án. Az intézményben folytatódott az egészségügyi dolgozók második oltása.
Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Meghosszabbította a veszélyhelyzetet az Országgyűlés

Kilencven nappal. A teljes ellenzék nemmel szavazott, de a kétharmados többség így is megvolt. Szavaztak arról is, hogy benne lehet-e a törvényben a vakcinák közötti választási lehetőség.

Kilencven nappal meghosszabbította az Országgyűlés a veszélyhelyzetben alkotott rendeletek hatályát.

A sürgősséggel tárgyalt, Varga Judit igazságügyi miniszter által benyújtott javaslat kétharmados részét 133 igen, 55 nem és egy tartózkodással szavazták meg, az egyszerű többséget igénylő részt 131 igen, 56 nem szavazattal, tartózkodás nélkül.

A DK módosítóját 54 igen, 132 nem és 2 tartózkodással nem tartotta fent a Ház. A párt azt szerette volna elérni, hogy a törvényben szerepeljen a koronavírus-oltások közötti szabad választás lehetősége.

Várható volt, hogy az ellenzék nem szavazza meg az újabb felhatalmazást, hiszen megítélésük szerint a kormány visszaélt a korábbi felhatalmazással, valamint a járványtól független célokra költött el rengeteg közpénzt. A Fidesz-KDNP szerint az ellenzék még ezt az alapfeltételt sem képes biztosítani a pandémia visszaszorításához – fejtették ki álláspontjaiket a felek a törvényjavaslat parlamenti vitájának utolsó körében, hétfőn az Országgyűlésben.

A veszélyhelyzetet a kormány a járvány tavalyi, első hullámában vezette be, majd június 18-án szüntette meg. A második hullámban 2020. november 4-étől állította vissza a kormány a rendkívüli jogrendet, amelynek hatályát az Országgyűlés november 10-én meghosszabbította a járvány második hulláma elleni védekezésről szóló törvény elfogadásával.

A most elfogadott jogszabály 70 pontban sorolja fel, mely rendeletek maradnak érvényben, a távmunkára vonatkozó szabályoktól az egészségügyi dolgozók közlekedését szabályozó passzusokon át a központi költségvetésre vonatkozó szabályoktól eltérő rendelkezésekig.

Marad például

  • a maszkviselésre vonatkozó összes most érvényes szabály
  • a kijárási tilalom este nyolctól
  • az éttermek vendégfogadásának tilalma
  • a távoktatásra vonatkozó jelenlegi szabályok (bölcsődék, az óvodák és az általános iskolák a 8. osztályig fogadják a gyerekeket, míg az iskolák a középfokú oktatásban 9. osztálytól digitális munkarendben működnek)
  • a zárt kapus sportrendezvények
  • a járatsűrítés
  • az ingyenes parkolás
  • az általános rendezvénytilalom
  • gyülekezési tilalom
  • a gazdaságvédelmi intézkedések
  • szállodákra vonatkozó tilalom, amely szerint nem fogadhatnak turistákat, csak üzleti, oktatási vagy sport célból utazókat

A hétfőn elfogadott jogszabály rendezi az időközi választások és népszavazások kérdését is, kimondva, hogy a veszélyhelyzet megszűnését követő napig időközi választás és népszavazás nem tűzhető ki, a már kitűzöttek pedig elmaradnak. A ki nem tűzött és az elmaradt választásokat, népszavazásokat a veszélyhelyzet megszűnését követő 15 napon belül kell kitűzni.

A törvény rögzíti, hogy a kormánynak a járvánnyal kapcsolatos intézkedésekről rendszeresen tájékoztatást kell adnia az Országgyűlés ülésén, annak hiányában a házelnöknek és a frakcióvezetőknek.

A törvény a kihirdetése napján (akár már ma, hétfőn) 23 órakor lép hatályba, és a kihirdetését követő 90. napon hatályát veszti.

A parlament ennél korábban is visszavonhatja felhatalmazását.

Kérdés, mi lesz a várva várt enyhítéssel. Habár Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban március 1-jére ígért lehetséges döntéseket, és eddig érvényesek a jelenlegi rendkívüli szabályok, legutóbb a fertőzöttségi számok emelkedése és a belendült harmadik hullám miatt Müller Cecília is arról beszélt, hogy egyelőre semmiféle enyhítésről nem lehet szó.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×