eur:
394.52
usd:
369.69
bux:
65160.61
2024. április 19. péntek Emma
A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 7-én.
Nyitókép: MTI/kormany.hu/Botár Gergely

Müller Cecília: mindenki figyelje a telefonját, jön az értesítés!

Az országos tiszti főorvos az operatív törzs hétfői tájékoztatóján bejelentette, 378 főnél találtak eddig brit variánst, és 34 főnél egyéb olyan variánst, amely viszont nem a brazil és nem a dél-afrikai.

A múlt héten hivatalossá tett harmadik hullám adatai tengerén már elfelejthetjük az 1000 körüli napi fertőzöttadatot, ám a halottak száma jelenleg 50 alatti egy nap alatt, s lassan ki kell derülnie, mit javasol a kormánynak a korábban beígért márciusi nyitással kapcsolatban. (NAPI ADATOK ITT.) Ezért az operatív törzs hétfőn is összeült, majd meghirdette napi tájékoztatóját.

A tájékoztató kezdetén Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese beszélt a rendőri intézkedésekről:

  • a hétvégén 471 olyan embert találtak, akin nem volt maszk
  • vendéglátóhelyeken 6 személy ellen indítottak a hétvégén szabálysértési eljárást
  • 2 esetben intézkedtek üzlet ideiglenes bezárásáról (Debrecenben 3 emberen nem volt maszk és ittak is - ezen a helyen már nem először, ezért 6 hónapos zár jön; Karcagon szintén nyitva volt egy vendéglátóhely, itt is alkoholt fogyasztottak, 6 hónapos zár)
  • a kijárási korlátozást már 41 ezren szegték meg összesen
  • péntek éjjel egy társasházban az I. kerületben egy 74 fős szülinapi bulira csaptak le
  • 10 992 karantént rendeltek el a hétvégén, mobilon 1367 fő ellenőrizhető.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a tájékoztatón megerősítette, emelkedik a fertőzöttek száma,

"méghozzá exponenciálisan".

A napi adatokat sorolva külön kiemelte, jellemzően a variáns tehető felelőssé a járványadatok romlásáért.

Szerinte megdőlni látszik az a tézis, hogy az új mutánsok nem annyira fertőzőek, ha így lenne, nem emelkedne a kórházban ápoltak száma.

A 48 halottról azt mondta, ők a krónikus betegségükre rakódó koronavírus-betegséggel nem tudtak megküzdeni.

"378 főnél találtak eddig brit variánst, és 34 főnél egyéb olyan variánst, amely viszont nem a brazil és nem a dél-afrikai"

- jelentette be, utalva, hogy több, kisebb módosulás is megjelent már a világon. Összesen 10 "utazási előzményes" beteget találtak olyanokat, kik brit variánssal fertőződtek meg.

Nyomatékosította, minden rendelkezésre álló oltás véd a Magyarországon jelen lévő mutáns(ok) ellen.

Kérte, hogy mindenki figyelje a telefonját, amelyen értesítést fog kapni a háziorvosától, és azt is, hogy ne válogasson a vakcinák közül, amelyek között új már a kínai Sinopharmé, amely "jelentős, erőteljes immunválaszt vált ki".

Eloszlatva egy bizonytalanságot rámutatott, hogy a 70 százalékos vakcinahatékonyság magas, számos olyan oltást is alkalmaznak ugyanis Magyarországon más betegségekkel szemben, amelyek 50 százalékos hatékonyságúak.

Szerinte

a 60 év fölöttieknek akkor is jó a kínai vakcina, ha a leiratban az szerepel, hogy esetükben nincs annyira kipróbálva,

hisz a haláltól és a súlyos szövődményektől őket is megvédi a kínai oltás.

"Láz esetén lázcsillapító használatára szükség lehet" - jegyezte meg.

Kérdések

Infostart: - Melyik a leggyakoribb oltási reakció?

- Helyi reakciók, fájdalom, kis duzzanat. Általánosan a szervezet izomfájdalommal, levertséggel, fejfájással reagál. Egy-két napig tarthat. Van, aki semmit nem érez az oltásból. Különösen beavatkozni nem kell.

- A járványügyi adatok romlása miatt lehetnek-e újabb korlátozások?

- Nagyon szeretnénk, ha nem kellene szigorítani. Az általános védelmi intézkedéseket türelemmel kell viselnünk. Ugyanakkor egy nagyobb fontos fegyver van a kezünkben; ha élünk az oltás lehetőségével, megállíthatjuk a harmadik hullámot, megtörhetjük a görbét.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Újra támad az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Újra támad az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Jön a Portfolio következő lakossági befektetési eseménye, a Portfolio Investment Day 2024. Május 16-án várjuk azokat, akik a legtöbbet szeretnék kihozni megtakarításaikból! Előadóink cégvezetők, pénzügyi vezetők, portfóliómenedzserek, elemzők és profi befektetők, akiktől releváns befektetési ötleteket szerezhetnek a jelenlévők. A konferencián kiemelten foglalkozunk a hazai állampapírokkal, a nyersanyagpiacokkal, a kriptoeszközökkel, valamint hazai és nemzetközi részvényekkel.   A rendezvényen velünk lesz többek között Kurali Zoltán, az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója, Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója, és a Cápák közöttből jól ismert Balogh Petya és Orbók Ilona is. Az eseményre itt lehet regisztrálni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×