eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Kenuval eveznek nyaralójukhoz tulajdonosok a vízzel elöntött szolnoki üdülősoron 2021. február 21-én. Árad a Tisza Szolnoknál. Az előrejelzések szerint a folyó tetőzése február 21-22-ére várható.
Nyitókép: Mészáros János

Három figyelmet igénylő helyzet jelentkezett egyszerre a Tiszán

Nem okoz gondot a Tisza áradása Szolnok közelében – mondta el az InfoRádiónak az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője. Siklós Gabriella beszélt arról is, hogy a folyót megtisztították a szeméttől és a nehézfém-szennyeződés is feloldódott benne.

A "szokásos" első- és másodfokú védekezés mellett levonul a most tapasztalható árhullám a Tiszán, a vízügyi szakemberektől különösebb beavatkozásra nincs szükség. Szolnoknál egy-két napig másodfokú a védekezés, ilyenkor fokozott figyelemmel kísérik a víz útját a gátőrök – mondta az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője. Siklós Gabriella hozzátette: amikor az árhullám már Tiszalök alatt van, az előzőeknél jobban kiterül, látványosabb, a hullámtéren több víz van és az ottani nyaralók víz alá kerülhetnek (de ezt az ottaniak tudják, hiszen hullámtéren van az ingatlanuk).

Az Ukrajna felől érkező szeméttel kapcsolatban a szakember emlékeztetett: a nagy mennyiségű hulladék még az első, és nem a mostani árhullám idején érkezett. A szakember emlékeztetett: minden alkalommal, amikor egy viszonylag alacsony vízállásos időszak után érkezik az árhullám, a hullámtéren lévő szemetet beemeli a víz és magával hordja. Ezt kell a magyar vízügyeseknek kiszedniük.

Ismét védekezés a Felső-Tiszán, újra nagy mennyiségű vegyes hulladékot hoz a folyó....? LEGFRISSEBB!!!! Tegnap 292 m3...

Közzétette: Országos Vízügyi Főigazgatóság - OVF2021. február 6., szombat

"Hatodik alkalommal dolgozott Vásárosnaménynál a magyar fejlesztésű szemétkiterelő géplánc, amely részlegesen elzárja a medret és a kollégák gyakorlatilag kikísérik a szemetet az erre a célra épült kiszedőhelyekre, majd ott összeszedik. Legutóbb mintegy két hete, az első árhullám idején került erre sor, több mint 1500 köbméter hulladékot szedtek ki a szakemberek. Ennek a szétválogatását az árhullám miatt nem tudták befejezni, mert túl magas lett a vízszint, és beköszöntött a múlt héten a hideg is, ami miatt összefagyott a szemét. Ha majd felenged, akkor szétválogatják és elviszik" – mondta el Siklós Gabriella, megjegyezve:

újabb adag kommunális hulladék most nem érkezik a Tiszán.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság február 17-én kora délután értesült a román féltől arról, hogy a Szamoson egy bányameddőből származó nehézfémszennyezés várható. Ez el is érte a magyar szakaszt, majd a Tiszát is. A szennyezőanyag koncentrációja az elmúlt héten már felhígult a vizekben, annak is köszönhetően, hogy nemcsak a Szamoson, hanem a Tiszán és a Bodrogon is nagy mennyiségű víz érkezett éppen. További kedvező körülmény volt a vízügyi szóvivő szerint, hogy e folyók felső szakaszán az apadás miatt már nem volt víz a hullámtereken, így nem kellett attól tartani, hogy kijut oda a szennyezés.

Tiszalök alatt az értékek már visszaálltak a korábbi állapotokra,

a szennyezés csóvája már nem érhető érdemben. A levonulással párhuzamosan megszüntettek minden vízkivételi lehetőséget, erre nemsokára ismét lehetőség lesz. A Szamos alacsony vízállása már lehetővé teszi azt is, hogy az eddig az áradás miatt a védőgátak mögött maradó belvizek bekerüljenek a folyóba, tovább hígítva a még megmaradt szennyeződés mértékét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×