eur:
392.87
usd:
366.53
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Az áradó Tisza miatt lezárt pontonhíd gépészeti berendezései a víz alatt Tiszadobnál 2021. február 15-én.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

A Tisza 16 órán keresztül tetőzött

A Tiszán, a Krasznán, a Túron és a Szamoson is tetőzött az árhullám, a folyókon lassú apadás kezdődött - közölte a honlapján a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Fetivizig).

A Tisza Tiszabercelnél hétfőn nagyon hosszan, tizenhat órán keresztül tetőzött, majd éjféltől az alsó szakaszon is megindult a vízszintcsökkenés. A folyón levonuló árhullám jelenleg Tokajnál érte el a tetőzésközeli vízszintet.

A Szamoson készültségi szint alatti, folyamatosan apadó, alacsony vízszinteket regisztrálnak. A Túron az óránkénti két-három centiméteres vízszintcsökkenés lehetővé tette a tíz napig tartó árvízvédelmi készültség megszüntetését, a Kraszna védvonalai mentén - igen lassú apadás mellett - azonban még mindig a másodfokú riasztás van érvényben.

A Lónyay-főcsatornán jelentősen megemelkedett a vízállás az elmúlt időszakban. A jobb és bal parti töltéseknél mintegy egy kilométeren szivárgást észleltek a szakemberek, ezért elektromos szivattyútelepek segítségével emelik át a vizet a Tiszába. A vízfolyáson Kótajig első-, míg az árvízkapuig másodfokú az érvényben lévő készültség.

A védekezési munkáknak köszönhetően az elmúlt napokhoz képest csökkent a belvízzel elöntött területek nagysága, a 11 640 hektáros területből 3 670 hektár szántó, 1 630 hektár vetés és 4 090 hektár legelő van víz alatt. Az igazgatóság tizenkét belvízvédelmi szakaszából hét érintett valamilyen fokú készültséggel.

A hidrológiai előrejelzések szerint a következő három napban a Felső-Tisza vízgyűjtőjén 7-13 milliméter csapadék várható, ez a mennyiség azonban nem fogja lassítani az árhullámok levonulását - olvasható a Fetivizig honlapján.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Vér tapadhat az Apple termékeihez?

Vér tapadhat az Apple termékeihez?

A Kongói Demokratikus Köztársaság kormánya felszólította az Apple-t: tisztázza, tudatában van-e annak, hogy termékei előállításához felhasznált ásványi anyagok között lehetnek olyanok is, amelyek a konfliktusok sújtotta területekről származnak. A kormány által megbízott nemzetközi jogászcsoport levelet küldött Tim Cooknak és az Apple francia leányvállalatának, amelyben aggodalmukat fejezték ki és válaszokat követeltek arra, hogyan biztosítja az Apple ellátási láncának átláthatóságát egy olyan régióban, ahol több mint 100 fegyveres csoport tevékenykedik - közölte az ABC News.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×