eur:
394.38
usd:
370.05
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban Nagy Katalin műsorvezetőnek a Kossuth rádió stúdiójában 2018. november 23-án.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Orbán Viktor: nem kell további szigorításra számítani

A miniszterelnök péntek reggel hosszabb interjút adott a Kossuth rádióban, kijelentette, heteken belül be lesz oltva mindenki, aki a mostani pillanatig regisztrált. Egyetlen feltétel: legyen kínai vakcina!

Miközben a harmadik járványhullám ellen küzd, folyamatosan fogadja a vakcinaszállítmányokat a magyar kormány, majd azokat azonnal fel is használja a lakosság védelmében, hogy március-áprilisra szó lehessen lazításokról; Orbán Viktor pénteken ismét a Kossuth rádióban beszélt a legújabb részletekről. (A teljes interjú ITT hallható.)

Orbán Viktor a járványadatokkal kezdett a második hullám 94. napján:

  • 310 448 legalább egyszer beoltott ember
  • 383 ezer átesett ember (700 ezer védett ember)
  • 1860 új fertőzött
  • 99 halott
  • 3828 kórházi ápolt
  • 299 gépi lélegeztetett.

"Bár már úgy éreztük, kifelé futunk a járványból, de egész Európában megfordult a tendencia. Megkérdeztem a szakembereket, hogy mitől van ez, csak feltételezések vannak, az angol vírus lehet erősebb lábakon Magyarországon" - pedzegette Orbán Viktor.

Arról, hogy várhatók-e újabb szigorítások, azt mondta, két "görbét" kell nézni:

  1. orvosi-szakértői tudományos tudás
  2. tapasztalat, "népi tudás".

"Ezt a kettőt kell kombinálni a politikai döntéshez. Nem kell további szigorításra számítani" - szögezte le, úgy látja, a jó hatás maga alá szorítja a rossz hatást.

Elmondta, ha a kínai oltással is lehet oltani, akkor

húsvétra minden jelenleg regisztrált embert (2,4 millió fő) be lehet oltani,

május végére pedig 6,8 millió embert lehetne.

"De föl kell készülnünk arra, hogy később újra oltanunk kell, ezért a beszerzést nem fejezhetjük be" - tette hozzá.

A Szputnyik V vakcina a héten érkezik, a kínai oltással kapcsolatban viszont még "tisztán kell látni" - mondta Orbán Viktor, aki saját bevallása szerint "nem ért járványügyi kérdésekhez".

"Megértettem, hogy hány vizsgálatot kell elvégezni az NNK-nak ahhoz, hogy az orvosok használhassák. Nem elegendő a vészhelyzeti engedély, hanem minden szállítmányt át kell vizsgálni, hogy tudjuk, az érkezett szállítmány vakcináival lehet-e oltani. Az oroszt már fel tudtuk szabadítani, oltunk is vele" - ecsetelte.

Leszögezte a kormányfő azt is, hogy a brüsszeli szakemberek nem jobbak a magyaroknál, utóbbiak világszínvonalúak, Müller Cecíliában, a munkatársaiban és a magyar professzorokban kell bízni.

"Minden egyes, várakozással töltött napon elveszítünk 100 embert" - nyomatékosította.

Nemzeti konzultáció

A nemzeti konzultáció kérdőívén 5-6 kérdés lesz,

pénteken véglegesítik a kérdéseket, a konzultáció a Vakcinainfó.gov.hu portálon zajlik majd.

Védettséget igazoló okmány

A védettséget igazoló okmányt "saját kútfőből" hozta létre a kormány, erre is vonatkozik majd kérdés a nemzeti konzultációban.

Az ő körükről itt írtunk részletesebben.

A kormány számára - mint folytatta - az a legfontosabb, hogy "a korlátozásokat le tudjuk rúgni magunkról", s bár kell bértámogatást adni, de a legfontosabb a visszatérés az élet normális keretei közé.

Belengette, hogy

a teraszos vendéglátás vagy némi szállodai nyitás

az, amire a kormány leginkább törekszik.

A 10 millió forintos vállalkozói ingyenhitelre szerinte óriási érdeklődés lesz, arról azonban nem beszélt, hogy az erre szánt keret bővülhet-e, "a pénzügyminiszter mindig szereti, ha van felső korlát", ő nyitott lenne rá, hogy amennyi igény van, annyit folyósítson is a kormányzat.

Orbán Viktor azzal számol, hogy a válság elmúltával munkaerőhiány lesz, ami arra mutat, hogy "remekül megvédtük a munkahelyeket".

"Most már nem védekezünk, hanem támadunk. Az építőiparban különösen is munkaerőhiány lesz, illetve a támogatás miatt lakásépítési és felújítási boom, nagyobb, mint a csok esetében" - jelezte.

A 13. havi nyugdíj visszavezetésével szerinte "az utolsó baloldali bűntényt" fogják "meg nem történtté tenni".

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken, és hogyan vágjunk bele az AI-projektekbe?  Egy teljes konferencianapon keresztül ezzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön április 23-án. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a nagyvállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. 7 szekció, több mint 40 előadó egy helyen!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×