eur:
378.63
usd:
348.02
bux:
58010.99
2023. december 3. vasárnap Ferenc, Olívia
Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban Nagy Katalin műsorvezetőnek a Kossuth rádió stúdiójában 2018. november 23-án.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Orbán Viktor: nem kell további szigorításra számítani

A miniszterelnök péntek reggel hosszabb interjút adott a Kossuth rádióban, kijelentette, heteken belül be lesz oltva mindenki, aki a mostani pillanatig regisztrált. Egyetlen feltétel: legyen kínai vakcina!

Miközben a harmadik járványhullám ellen küzd, folyamatosan fogadja a vakcinaszállítmányokat a magyar kormány, majd azokat azonnal fel is használja a lakosság védelmében, hogy március-áprilisra szó lehessen lazításokról; Orbán Viktor pénteken ismét a Kossuth rádióban beszélt a legújabb részletekről. (A teljes interjú ITT hallható.)

Orbán Viktor a járványadatokkal kezdett a második hullám 94. napján:

  • 310 448 legalább egyszer beoltott ember
  • 383 ezer átesett ember (700 ezer védett ember)
  • 1860 új fertőzött
  • 99 halott
  • 3828 kórházi ápolt
  • 299 gépi lélegeztetett.

"Bár már úgy éreztük, kifelé futunk a járványból, de egész Európában megfordult a tendencia. Megkérdeztem a szakembereket, hogy mitől van ez, csak feltételezések vannak, az angol vírus lehet erősebb lábakon Magyarországon" - pedzegette Orbán Viktor.

Arról, hogy várhatók-e újabb szigorítások, azt mondta, két "görbét" kell nézni:

  1. orvosi-szakértői tudományos tudás
  2. tapasztalat, "népi tudás".

"Ezt a kettőt kell kombinálni a politikai döntéshez. Nem kell további szigorításra számítani" - szögezte le, úgy látja, a jó hatás maga alá szorítja a rossz hatást.

Elmondta, ha a kínai oltással is lehet oltani, akkor

húsvétra minden jelenleg regisztrált embert (2,4 millió fő) be lehet oltani,

május végére pedig 6,8 millió embert lehetne.

"De föl kell készülnünk arra, hogy később újra oltanunk kell, ezért a beszerzést nem fejezhetjük be" - tette hozzá.

A Szputnyik V vakcina a héten érkezik, a kínai oltással kapcsolatban viszont még "tisztán kell látni" - mondta Orbán Viktor, aki saját bevallása szerint "nem ért járványügyi kérdésekhez".

"Megértettem, hogy hány vizsgálatot kell elvégezni az NNK-nak ahhoz, hogy az orvosok használhassák. Nem elegendő a vészhelyzeti engedély, hanem minden szállítmányt át kell vizsgálni, hogy tudjuk, az érkezett szállítmány vakcináival lehet-e oltani. Az oroszt már fel tudtuk szabadítani, oltunk is vele" - ecsetelte.

Leszögezte a kormányfő azt is, hogy a brüsszeli szakemberek nem jobbak a magyaroknál, utóbbiak világszínvonalúak, Müller Cecíliában, a munkatársaiban és a magyar professzorokban kell bízni.

"Minden egyes, várakozással töltött napon elveszítünk 100 embert" - nyomatékosította.

Nemzeti konzultáció

A nemzeti konzultáció kérdőívén 5-6 kérdés lesz,

pénteken véglegesítik a kérdéseket, a konzultáció a Vakcinainfó.gov.hu portálon zajlik majd.

Védettséget igazoló okmány

A védettséget igazoló okmányt "saját kútfőből" hozta létre a kormány, erre is vonatkozik majd kérdés a nemzeti konzultációban.

Az ő körükről itt írtunk részletesebben.

A kormány számára - mint folytatta - az a legfontosabb, hogy "a korlátozásokat le tudjuk rúgni magunkról", s bár kell bértámogatást adni, de a legfontosabb a visszatérés az élet normális keretei közé.

Belengette, hogy

a teraszos vendéglátás vagy némi szállodai nyitás

az, amire a kormány leginkább törekszik.

A 10 millió forintos vállalkozói ingyenhitelre szerinte óriási érdeklődés lesz, arról azonban nem beszélt, hogy az erre szánt keret bővülhet-e, "a pénzügyminiszter mindig szereti, ha van felső korlát", ő nyitott lenne rá, hogy amennyi igény van, annyit folyósítson is a kormányzat.

Orbán Viktor azzal számol, hogy a válság elmúltával munkaerőhiány lesz, ami arra mutat, hogy "remekül megvédtük a munkahelyeket".

"Most már nem védekezünk, hanem támadunk. Az építőiparban különösen is munkaerőhiány lesz, illetve a támogatás miatt lakásépítési és felújítási boom, nagyobb, mint a csok esetében" - jelezte.

A 13. havi nyugdíj visszavezetésével szerinte "az utolsó baloldali bűntényt" fogják "meg nem történtté tenni".

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.04. hétfő, 18:00
Nagy Márton
gazdaságfejlesztési miniszter
Itt vannak azok az autók, amiket az igazán gazdagok vesznek Magyarországon

Itt vannak azok az autók, amiket az igazán gazdagok vesznek Magyarországon

Pénteken érkeztek a friss magyarországi autóértékesítési statisztikák, akkor megnéztük, hogy mi mozgatja a teljes piacot, mi áll amögött, hogy az EU-ban egyedül a magyar piacon adnak el kevesebb autót idén, mint tavaly. Abban a cikkben a Skoda Octavia, a Suzuki Vitara, a Dacia Duster vagy az MG ZS volt a nagy sztár, most azt néztük meg, hogy a prémium és luxusautó szegmensben, a Porschénél, a Ferrarinál vagy a Rolls-Royce-nál hogy alakulnak az eladások.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×