eur:
393.1
usd:
367.27
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Egészségügyi dolgozó egy koronavírus (SARS-CoV-2) elleni vakcinát tartalmazó fiolát tart a kezében, mielőtt beadná egy önkéntentes egy moszkvai kórházban 2020. szeptember 17-én. Az új vakcinát Szputnyik V néven regisztrálták és most kezdik a tömeges tesztelést.
Nyitókép: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

Kiderült, kik nem kaphatják meg a Szputnyik V vakcinát

Részletes dokumentumot közölt az OGYÉI az orosz oltóanyagról.

Budapesten elkezdődik az oltás az orosz Szputnyik V vakcinával ezen a héten – közölte Müller Cecília országos tisztifőorvos kedden. A vakcinából 2800 adag áll most rendelkezésre.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet (OGYÉI) honlapján kedd este megjelent a Szputnyik V magyar nyelvű alkalmazási előírása és a tájékoztató az oltásban részesülőknek.

Azt már Müller Cecília is megemlítette, hogy a krónikus betegséggel nem rendelkezők kaphatják meg az oltást. A tájékoztatóban részletesen felsorolják az ellenjavallatokat:

  • A védőoltás bármely összetevőjével vagy hasonló összetevőket tartalmazó védőoltásokkal szembeni túlérzékenység;
  • korábban előforduló súlyos allergiás reakció;
  • akut, fertőző és nem fertőző betegségek, krónikus betegségek fellángolása –a védőoltás 2-4 héttel a gyógyulás vagytünetmentessé válás (remisszió)után adható be. Nem súlyos, vírus okozta légzőrendszeri fertőzés vagy akut gyomor-bél rendszeri fertőzés esetén a védőoltás a testhőmérséklet normalizálódása után adható be.
  • terhesség és szoptatás;
  • 18 évesnél fiatalabb életkor
  • krónikus vesebetegség vagy májbetegség,
  • endokrin betegségek (jelentős eltérések a pajzsmirigyfunkciós értékekben és nem megfelelően kezelt cukorbetegség),
  • súlyos vérképzőszervi betegségek,
  • epilepszia és más központi idegrendszeri betegségek,
  • szív- és keringési betegségek (szívkoszorúerek és agyi erek heveny betegségei, szívizomgyulladás, szívbelhártya-gyulladás, szívburokgyulladás stb.)
  • autoimmun betegségben szenvedők (az immunrendszer ösztönzése a betegség fellángolásához vezethet);
  • rosszindulatú daganatos betegségben szenvedők,
  • Az immunrendszert gyengítő (immunszuppresszív) terápiában részesülő betegek, illetve az immunhiányos betegek esetében lehetséges, hogy nem alakul ki megfelelő immunválasz.

Azt írják, a második adagot annak nem javasolt beadni, akinél súlyos mellékhatással (anafilaxiás sokk, súlyos, egész testre kiterjedő allergiás reakció, görcsök, 40°C-nál magasabb láz stb.) járt az első védőoltás. A második adagot a 21. nappal az első oltás után kell beadni.

Az oltás nem adható be, ha a testhőmérséklet 37 Celsius-fok fölött van.

Megemlítik, hogy a készítmény más gyógyszerekkel kialakuló kölcsönhatásait, valamint a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre gyakorolt hatását nem vizsgálták.

A mellékhatásokról is részletesen ír a dokumentum. A leggyakoribbak:

  • általános mellékhatások: rövid ideig tartó influenzaszerű tünetek, beleértve a hidegrázást, lázat, ízületi fájdalmat, izomfájdalmat, gyengeséget, rossz közérzetet, fejfájást
  • helyi (az injekció beadásának helyén fellépő) mellékhatások: érzékenység, bőrpír, duzzanat.

A kevésbé gyakori mellékhatások között sorolják fel a hányingert, emésztési zavart, étvágytalanságot, a regionális nyirokcsomók megnagyobbodását. Néhány önkéntes vizsgálati alanynál allergiás reakciót, illetve egyes vérvizsgálati laboratóriumi értékek emelkedését (májenzimek szintje, kreatinin-éskreatin-foszfokináz-szint) figyelték meg. Hasonló tüneteket a többi vakcinánál is tapasztaltak.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főigazgatója, Szentiványi Mátyás legutóbb arról beszélt, az orosz vakcina megbízható és biztonságos. A brit orvosi szaklap, a Lancet által is biztonságosnak és mintegy 92 százalékos hatékonyságúnak nevezte a készítményt.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×