eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 8-án.
Nyitókép: MTI/kormany.hu/Botár Gergely

A kórházi oltópontokon már a Szputnyik V vakcinával oltanak

A kórházi oltópontokon elkezdik alkalmazni az orosz vakcinát is, míg az AstraZeneca vakcinájával elindul a 60 év alatti krónikus betegek oltása is ezen a héten – ismertette György István, az operatív törzs oltási munkacsoportjának a vezetője.

Minden Ausztriába történő beutazás előtt február 10-től kötelező az online regisztráció, valamint a 10 napos karantén is, de ez nem terjed ki például az ingázókra – ismertette Kiss Róbert rendőr alezredes, az ügyeleti központ vezetőhelyettese az operatív törzs sajtótájékoztatóján.

A rendelkezésre álló vakcina mennyisége határozza meg az oltási menetrendet – mondta György István államtitkár, az oltási munkacsoport vezetője. Az oltási terv első két szakaszát lezárták, most a preferencia a legidősebbek oltása. Folyamatosan zajlik az oltás a kórházi oltópontokon és háziorvosoknál.

Ezen a héten folytatódik a legidősebb regisztrált idősek oltása. Három vakcinát használnak már, érkezik a héten újabb Pfizer-szállítmány, jön Moderna is, és az AstraZeneca is alkalmazható már, de utóbbit már a 60 év alatt krónikus betegek kaphatják meg. Az államtitkár jelezte, továbbra is nagyon kevés vakcina érkezik.

A kórházi oltópontokon már az orosz Szputnyik vakcinát is alkalmazzák, egyelőre 3000 adag áll rendelkezésre.

Az AstraZeneca-oltásra jogosult 60 év alattiak névsorát most készítik el. A krónikus betegségek listája:

  • szív- és érrendszeri betegségek
  • krónikus tüdőbetegség
  • krónikus vesebetegség
  • daganatos megbetegedés
  • cukorbetegség
  • magas vérnyomás
  • transzplantáció

Olyan választást nem tudunk biztosítani, hogy a vakcinák közül lehessen választani, de arról dönthet mindenki, hogy az éppen rendelkezésre álló oltóanyagot kéri-e – mondta György István. Egyelőre nincs szükség újabb oltópontok bevonására, de szükség esetén bővíthető a kör.

Minden rendelkezésre álló vakcinát el akar a kormány oltani, hogy vissza tudjon állni mielőbb az ország a normál működési rendbe – zárta mondandóját az államtitkár.

Az elmúlt 48 órában a maszkviselési szabályok megszegése miatt 610 esetben intézkedtek a rendőrök. Közterületi maszkviselési hiányosság miatt 495 esetben léptek fel. Üzletekben 77 esetben nem viseltek maszkot. Tömegközlekedési eszközön 38 emberrel szemben kellett intézkedni – mondta Kiss Róbert rendőr alezredes, az ügyeleti központ vezetőhelyettese.

A nyitvatartási szabályok miatt eddig 824 intézkedés kellett, 214 esetben állapították meg az üzemeltető vagy tulajdonos felelősségét.

A hétvégén 1656 esetben kellett intézkedni a kijárási tilalom megszegése miatt. Összesen 35 554 esetben kellett intézkedni eddig. A tranzitszabályok megszegése miatt 252 rendőri intézkedés történt. 24 774 esetben ellenőriztek hatósági házi karantént, 5977 újat rendeltek el kedden, és összesen 15 847 zárlat van hatályban.

1160 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 377 655 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 65 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 13 155 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 281 839 fő, az aktív fertőzöttek száma 82 661 főre csökkent. 3717 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 295-en vannak lélegeztetőgépen. Eddig 289 042 fő kapott oltást, közülük 107 592 fő már a második oltását is megkapta – ismertette az elmúlt 24 óra adatait Müller Cecília országos tisztifőorvos.

Szombaton megérkezett az AstraZeneca vektorvakcinája, ez is két oltásból áll, de könnyebb az oltóanyag kezelhetősége, nem igényel olyan extrém körülményeket, mint például a Pfizer vakcinája. Elég 2 és 8 fok között tárolni, ahogy általában az oltásoknál megszokott. Könnyebb oltani bármely oltóhelyen, hiszen hűtőszekrény mindenhol rendelkezésre áll.

Az első és a második oltás közötti időintervallumot a gyártó 4 és 12 hét közé javasolja, de Magyarországon négy hét lesz a két oltás között, hogy minél hamarabb teljes legyen a védettség. Egyelőre 18 és 60 év közötti krónikus betegeket oltanak vele, mert nem rendelkezik a klinikai 3-as vizsgálatban elég magas életkorú tesztelt mintával. A maximális óvatosság miatt döntöttek a 60 éves korhatár mellett.

Az orosz Szputnyik V első beérkezett tételét megvizsgálták, és valamennyi paramétere megfelelő – mondta Müller Cecília. A leirat szerint bizonyos krónikus betegségek esetén kellő óvatossággal kell adni, ezért ezeket a betegségcsoportokat egyelőre kihagyják az oltásoknál. Ha többletinformáció érkezik, akkor felülvizsgálják ezt a szabályt.

A járvány kezdete idején 15 százalék szerette volna oltatni magát, ez ma már majdnem 50 százalék Magyarországon. Az Európai Unióban igyekszünk megtartani a kedvező átoltottsági helyzetünket, de ez a vakcinák mennyiségétől is függ. Ami beérkezik az országba, mindent eloltunk – közölte a szakember. A lakosság 3 százaléka átoltott már, Európában az átlag 2,7 százalék.

Kérdések

Évről évre be kell majd oltani a lakosságot?

Erre nem tudják még a választ. Újabb és újabb információk érkeznek a vírusról, a mutációjáról, ezért folyamatos figyelőrendszert működtetnek. A tudósok is azt vizsgálják, hogy a mutációk megenyhítik-e a vírust, és csak szezonálisan jelentkezik majd, mint az influenza, de több vakcinagyártó is azt állítja, hogy az oltása több évre védelmet fog biztosítani.

A vesetranszplantáltak megkaphatják-e az oltást?

A transzplantáltak mindenképpen védendő csoportba tartoznak, de minden esetben a kezelő és az oltóorvossal kell konzultálni.

Ha a második oltás betegség miatt elmarad, mi a teendő?

Meg kell várni a gyógyulás időpontját. Aki beteg, telefonon mondja le az időpontját, mert ezzel is segíti a munkát, és így foglalhat magának új időpontot is. A teljes immunitáshoz szükséges a két adag vakcina.

Van-e az oltásnak felső korhatára?

Az oltások többségének nincs felső határa, de mindig az oltóorvos mérlegeli a kockázatokat. Általában az oltás felvétele kevesebb kockázatot hordoz, mint maga a fertőzés veszélye.

Hogyan kell készülni az oltásra?

Nem igényel különösebb felkészülést az oltás. Jó, ha kitöltött nyilatkozattal érkezik az oltandó, ha kész a dokumentáció, így ütemesebben folyhat az oltás. Mindenki a szokásos napirendje szerint készüljön, ne induljon el senki étlen-szomjan, mert lecsökken könnyen a vércukor szintje. Az öltözködés olyan legyen, hogy könnyen szabaddá tudja tenni a felkarját.

Jelezni kell-e előre az oltóorvosnak az esetleges megbetegedéseket?

Van információ arról, hogy ki milyen betegségben szenved, de ezen túl, ha olyan betegség is felmerül közben, amely még nem szerepel a nyilvántartásban, azt az írásos nyilatkozatban közölheti az oltakozó, de még az oltóorvos szóban is is kikérdezi, így kiderül az olthatóság ténye.

A 60 év alattiaknál mi lesz a sorrend?

Visszafelé haladnak majd a krónikus betegek között a korcsoportok alapján, de nem kizárólagos az életkor, hanem a megbetegedés súlyossága is számít. A háziorvosok megkapják a listákat, és a két szempont alapján tudnak majd dönteni.

Mikor indulhat a lakosság tömeges oltása?

Abban a pillanatban, ahogy elégséges vakcina lesz az országban. Reméljük, hogy ez már március elején teljesülhet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×