eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Jóval több vakcinát kaphat az EU - a nap hírei

Újabb 54 ember életét követelte a koronavírus okozta betegség Magyarországon. Az AstraZeneca után a BioNTech is az Európai Uniónak szánt oltóanyag-szállításainak növelésére készül. Hatpárti bizottsággal vizsgálja az ellenzék a kormány járvány alatt nyújtott teljesítményét. A nap legfontosabb hírei február 1-jén.

Egy nap alatt újabb 1124 embernél mutatták ki a koronavírus fertőzést Magyarországon. Meghalt 54 többségében idős, krónikus beteg. 3682 embert ápolnak kórházban. Az aktív fertőzöttek száma 92 ezer körülire csökkent. A járvány kezdete óta már 369 ezren kapták el a vírust, a halálos áldozatok száma meghaladta a 12 500-at.

Csökken az új és az aktív koronavírus fertőzöttek száma, így a súlyos esetek aránya is - közölte az országos tisztifőorvos. Müller Cecília az operatív törzs tájékoztatóján elmondta: több mint 60 ezren már a második oltásukat is megkapták. Hozzátette: át kellett dolgozni az eheti oltási tervet, mert a várt helyett kevesebb Moderna vakcina érkezett.

Az AstraZeneca után a BioNTech is az Európai Uniónak szánt oltóanyag-szállításainak növelésére készül. A német cég bejelentése szerint a második negyedévben 75 millióval több adag érkezhet a Pfizerrel kifejlesztett vakcinájukból. Az AstraZeneca vasárnap jelentette be, hogy a korábbi terveiben szereplő 31 millió helyett 40 millió adagot szállít az első negyedévben.

Az uniós tagállamok koronavírus elleni oltási folyamatait nyomon követő mechanizmus létrehozását jelentette be az Európai Unió Járványvédelmi és Betegségmegelőzési Központja. A Covid-19 védőoltás-követő nevű alkalmazás célja, hogy áttekinthetővé és összehasonlíthatóvá tegye az oltással kapcsolatos tagállami eljárási módszereket, stratégiákat.

Ausztriában jövő hétfőtől enyhítenek a koronavírus-járvány miatt bevezetett intézkedéseken, szigorítják ugyanakkor a határellenőrzéseket. Újranyithatnak az iskolák, kinyithatnak a nem alapvető cikkeket árusító üzletek, illetve a múzeumok is. Fennmarad az éjszakai kijárási tilalom.

Az eddiginél szigorúbban fogják ellenőrizni a Csehországba érkező külföldi állampolgárokat péntektől a koronavírus új mutációinak terjedése miatt. Magyarország továbbra is a magas kockázati szintet jelölő besorolásban marad.

Egyre több hamis kornavírus-teszt igazolást árulnak az unión belüli utazásokhoz - figyelmeztetett az Europol. Hollandiában egy bűnözői hálózat 50-60 euróért árulta az a hamis igazolásokat, a párizsi Charles de Gaulle repülőtéren viszont már 150-300 euróért lehetett ilyen papírhoz jutni. Egy írországi bűnszervezet olyan mobiltelefonos alkalmazást működtet, amely lehetővé teszi, hogy a bűnözők saját kezűleg állítsanak ki teszt-igazolásokat.

Hatpárti bizottságot alakít az ellenzék a kormány koronavírus-járvány alatt nyújtott teljesítményének vizsgálatára. Ezek a testületek azt vizsgálták volna, hogyan teljesített a kabinet a koronavírus-járvány, az azt követő gazdasági válság, illetve a vakcinabeszerzés és -engedélyezés során. A Fidesz szerint azért nincs elég vakcina a tömeges oltáshoz, mert a brüsszeli bürokrácia képtelen volt megszervezni a beszerzést.

Fenntartási és újrakezdési támogatást sürget a Vendéglátók Ipartestületének elnöke. Kovács László az InfoRádiónak azt mondta: a bértámogatás jó, de nem elég egy vállalkozás életben tartásához. Véleménye szerint az újranyitás után is lesz még egy csődhullám, elképzelhetőnek tartja, hogy a 2019-ben még üzemelő vállalkozásoknak csak a fele tud talpon maradni.

Újabb gazdaságpolitikai kritikákat fogalmazott meg a jegybankelnök, Matolcsy György növekedés.hu-n megjelent írásában egyebek mellett az ország egységes jövőképét és az állam működésének mérését hiányolta leginkább. A jegybankelnök szerint Magyarország valódi történelmi esélye nem a GDP terén, hanem az életminőségben rejlik.

A felsőoktatásért felelős államtitkár szerint a terület komplex fejlesztése valósulhat meg az uniós helyreállítási alap Magyarországnak juttatott részéből. Bódis József az M1-en azt mondta: a támogatásból egyebek között a struktúraváltást, az infrastruktúra fejlesztését, a teljesítményértékelési rendszer fejlesztését és új finanszírozási rendszer bevezetését valósíthatják meg.

Nemzetstratégiai kérdésnek tartja a felsőoktatás megújítását a területért felelős kormánybiztos. Stumpf István az InfoRádióban elmondta: az ő feladata a felsőoktatási modellváltással és az új fenntartói modell működésével kapcsolatos kormányzati koordináció.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×