eur:
388.83
usd:
360.17
bux:
68177.9
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
A Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinái fecskendőkben előkészítve az oltáshoz a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban 2021. január 24-én.
Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Müller Cecília: hozzányúlhatnak a második oltásra félretett vakcinákhoz

Az országos tisztifőorvos az operatív törzs hétfői tájékoztatóján elmondta, az oltási munkacsoport hirtelen döntésekre kényszerülhet, az oltó orvosoknak folyamatosan figyelni kell a levelezésüket.

Lassabban jön a vártnál a vakcinaszállítmányok sora, a napi járványadatok viszont még mindig javulnak, noha a környező országokban vegyes a kép. Ezért is volt indokolt, hogy az operatív törzs hétfőn is tájékoztatót tartson.

Gál Kristóf ORFK-szóvivő először a Hősök terei vasárnapi tüntetésről beszélt. Felidézte, a gyűlés szervezőivel szemben közigazgatási eljárást kezdeményeztek, néhány maszk nélkülit pénzbírságra ítéltek, illetve feljelentettek. Kérte, hogy a közös eredményeket senki ne veszélyeztesse.

Elmondta még, 607 maszktalan személy ellen intézkedtek a hétvégén összesen.

Hétvégén

1532 személy fittyet hányt a kijárási tilalomra,

1 kutyasétáltató járt "tilosban".

8105 karanténellenőrzés volt vasárnap - folytatta -, 1698 fő mobilon elérhető.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a napi számokkal kezdett, örvendetesnek nevezte, hogy az aktív fertőzöttek száma folyamatosan csökken.

"A koronavírusosok nagy része otthonában gyógyul, mivel enyhe lefolyással jelentkezett nála a betegség" - tette hozzá.

A súlyos esetek száma egyébként is csökkenő számú, ez az új fertőzöttek számával van szerinte párhuzamban.

Az elmúlt napon elhunytak legfiatalabbika 46 éves volt, a legidősebb 96 éves.

Az oltási tervről is beszélt. Az egészségügyi dolgozókat továbbra is oltják,

de már nem az oltási terv szerint,

hanem egyedi igénylés alapján. Ezzel párhuzamosan zajlik a második oltási lépcső, a hétvégén "nagyon nagy munkát végeztek az oltócsoportok".

Erre a hétre tervezték a harmadik kör elindítását, de a terv végrehajtása attól függ, hogyan érkeznek a vakcinák. A 89 éven felüli hölgyek és urak vannak soron.

Az oltási munkacsoport a szállítmány csökkenése miatt áttervezi az oltási tervet, ezért az oltóknak folyamatosan követnie kell a levelezését.

Ismételten kijelentette, a vakcina biztosan megvéd a haláltól, ezért sürgette, mindenki jelentkezzen oltásért.

Örömteli hírként elmondta, az AstraZeneca is EU-engedélyes már, illetve 1 millió főre elegendő orosz és 2,5 millió fő oltására elegendő kínai vakcina is érkezik Magyarországra.

"Mindenképpen azt kérem, a szakemberekre hallgassanak, többen is elmondták közülük, hogy azok a vakcinák jók, amelyek megakadályozzák a súlyos kimenetelt" - mondta.

A héten érkezik még Pfizer és Moderna vakcina is - zárta szavait.

Kérdések - válaszok

- Mennyire sikerült kiismerni a vírust?

- A tapasztalatok azok, hogy a vírus maga rendkívül változékony vírus, de azt, hogy még mi minden arcát fogja mutatni, még a a virológus kollégák sem tudták. A vírusok elég nagy százaléka viszont hasonlóan viselkedik. Sok mindent tudunk, de sok ismeret felfedezése hátravan. Az NNK felállított egy mutálódott vírusokat követő rendszert,

Magyarországon brazil és dél-afrikai mutánst nem azonosítottunk, de lehet, hogy itt van már.

- Mi lesz a rémhírkeltőkkel?

- A rendőrség monitorozza az interneten, és sok bejelentés is érkezik. Minden bejelentést vizsgálnunk kell, hogy bűncselekménnyel állunk szemben. Ám lehet, hogy valamely híradás valakinek az ingerküszöbét átlépi, ám az nem jogsértő. Azt kérjük a közösségi médiában terjedő hírekkel kapcsolatban, hogy legyenek körültekintőek, hisz akár jogszabályt is sérthetnek!

- A háziorvos dönt-e arról, hogy kit hív be?

- Igen. Akinek viszont panaszai vannak az egészségével kapcsolatban, jelezze háziorvosának, hogy dönthessen az esetleges későbbi beadásról. A háziorvosok a Moderna egy ampulláját kapják, ebben 10 ember oltására megfelelő adag van. A háziorvosnak azt is tudnia kell, hogy ha egy érintett nem mobilizálható, vagy nem ott tartózkodik, ahol papíron, hanem az ország másik végében.

- A második oltásra félretett oltásokkal oltanak-e idősotthonokban? Kialakulhat-e hiány?

- Szinte azonnali reakciót és döntéseket kíván a helyzet az oltási munkacsoporttól. Ahhoz, hogy egy teljes idősotthon oltva legyen,

adott esetben második körre félretett oltásokhoz hozzá lehet nyúlni, de ez nem veszélyeztetheti a második oltást.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentette az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indíthatja a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×