eur:
394.32
usd:
371.48
bux:
0
2024. április 16. kedd Csongor
A siófoki zsilip 2018. március 26-án. A Balaton magas vízállása miatt a Sió-csatornán keresztül folyamatosan engedik a vizet a tóból.
Nyitókép: Jánossy Gergely

A Sió-csatornán viszik a Balatonhoz a Bahart új kompjait és katamaránjait

Mintegy 5,7 milliárd forint értékben megkezdődik két 45 méteres komp és két 35 méter hosszú katamarán gyártása a Balatonra, miután eredményesen zárult a Balatoni Hajózási (Bahart) Zrt. tavaly novemberben indított nyílt, európai uniós közbeszerzési eljárása – közölte a társaság.

A közlemény szerint a kiírásra egyetlen érvényes ajánlat érkezett, a nyertes pályázó a felvidéki, komáromi székhelyű SAM Shipbuilding and Machinery vállalat.

A gyártó feladata a tervek elkészítése, engedélyek beszerzése, a hajók legyártása és Balatonra szállítása, a végszerelés és a kész hajók átadása.

A fejlesztést történelmi léptékűnek nevezi a balatoni hajózás életében a Bahart, megjegyezve, hogy

az új hajók várhatóan 2022 tavaszára készülnek el,

illetve ekkor bocsáthatják vízre azokat. Szállításukat a Sió-csatornán tervezik, ami komoly logisztikai és koordinációs feladatot jelent majd – tették hozzá.

A 15,9 millió eurós beszerzés a magyar kormány csaknem 6,6 milliárd forintos tőkeemeléséből, a Bahart hajóflotta megújításának 1. üteme lesz, része a társaság 2030-ig tervezett teljes modernizációs folyamatának. A kompok és katamaránok beszerzésén túl, a következő években megújulnak a kikötők és a révállomások is.

Címlapról ajánljuk
Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Recep Tayyip Erdogannak ez lehet az utolsó ciklusa államfőként, hiszen a török alkotmány szerint nem indulhat több alkalommal a pozícióért. 2028-tól valóban új elnöke lesz Törökországnak? Erről, valamint a március 31-i önkormányzati választások jelentőségéről is beszélt Egeresi Zoltán Törökország-kutató, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársa az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×