eur:
390.42
usd:
359.9
bux:
0
2024. július 24. szerda Kincső, Kinga
A koronavírus elleni oltóanyag a Dél-pesti Centrumkórházban 2020. december 27-én. Ezen a napon az Európai Unió (EU) tagállamaiban megkezdődött a lakosság koronavírus elleni összehangolt beoltása. Magyarországon elsőként az egészségügyi dolgozók kapják meg a Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett vakcinát.
Nyitókép: Balogh Zoltán

Magyar oltási terv: közreadták az NNK javaslatát

Az egészségügyi dolgozók után a szociális ellátásban dolgozók és ellátottak, majd a hatvan év fölöttiek kapnák meg a vakcinát, utána a rendvédelmi dolgozók következhetnek – derül ki a a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) weboldalán publikált oltási javaslatból.

Azt írják, hogy „a Covid-19 vakcinával történő oltás a TAJ-számmal rendelkező 18 év feletti állampolgárokat érinti, akik az elmúlt 6 hónapban nem igazolódott a Covid-19 fertőzés (függetlenül attól, hogy volt-e tünetekkel járó megbetegedés). Tehát, aki a tavaszi hullámban átesett a fertőzésen oltható.”

A szövegből kiderül, hogy ez az NNK javaslata. Így néz ki az NNK által helyesnek tartott oltási sorrend:

I. Egészségügyi dolgozók

Egészségügyi dolgozó: minden egészségügyi tevékenységet végző természetes személy, aki egészségügyi tevékenység végzésére jogosító szakképesítéssel rendelkezik, vagy aki nem rendelkezik szakképesítéssel, de közreműködik a szakképesítéssel rendelkező egészségügyi dolgozók által ellátandó feladatokban – írják.

A gyógyszerészek, gyógyszertári asszisztensek szintén egészségügyi dolgozók, a gyógyszertár működtetésében részt vevő személyekkel együtt a védőoltásuk a fenti csoportok után történhet meg.

Egészségügyben dolgozó: a fenti csoportokba nem tartozó, de egészségügyi intézményben dolgozó személy, adminisztratív feladatokat ellátó nem egészségügyi szakképesítéssel rendelkező állomány és takarító személyzet.

II. Szociális ellátásban dolgozók és szociális ellátásban részesülő személyek

Az egészségügyi dolgozók után legfontosabb a szociális ellátásban részesülők és az ott dolgozók védőoltása.

Esetükben a szociális intézményekben kell megszervezni a védőoltást, tehát nem javasolt a lakosság többi részéhez hasonló regisztrációs rendszert alkalmazni – szögezi le az NNK –, és nem szabad az oltás feltételeként a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon történő regisztrációt előírni, mert ezzel csak csökkenthetjük a védőoltást igénylők körét és számát.

III. A Covid-19 fertőzés szempontjából kockázati csoportba tartozó 60 évesnél idősebbek

Az oltás nem a regisztráció sorrendjében fog történni, hanem az oltási terv szerint.

IV. A rendvédelmi szervek azon dolgozói, akik munkájuk során közvetlen kapcsolatba kerülnek a lakossággal

Közigazgatási szervek azon kormánytisztviselői, akik munkájuk során közvetlenül kapcsolatba kerülnek a lakossággal – írják.

Mindkét célcsoport esetén a munkahelyhez kapcsolódó oltásszervezéssel érhető el a legmagasabb átoltottság. Itt sem javasolják az oltás feltételeként a regisztrációt előírni.

V. 18–59 évesek, akiknél fennállnak a fokozott kockázatot jelentő alap/társbetegségek

Elsőként a regisztráltak védőoltása javasolt – írják –, de nem ismert, hogy a regisztráció hogyan köthető össze a krónikus alapbetegségre vonatkozó adatokkal.

VI. Kritikus infrastruktúrában dolgozók

VII. Valamennyi 18–59 éves, akik a fenti kockázati csoportokba nem tartoznak

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.24. szerda, 18:00
Perlusz László
a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége főtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 24. 07:05
×
×
×
×