INFORÁDIÓ
2021. július 24. szombat
Kincső, Kinga

digitális

okostelefon

idős

nmhh

karl károly

Így kapcsolhatjuk be idősebb rokonainkat karácsonykor az okosvilágba

Így kapcsolhatjuk be idősebb rokonainkat karácsonykor az okosvilágba

Infostart / InfoRádió - Varga Mónika

Az NMHH szempontokat jelölt meg arra, milyen okoseszköz ideális azok számára, akik korukból fakadóan eddig nem éltek ilyenekkel.

A járvány felgyorsította az idősebb generációk bekapcsolódását a digitális világba.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) felmérése szerint a pandémia első hulláma óta a hatvan év felettiek is egyre gyakrabban használnak okostelefont, például videohívásra. Az ilyen eszköz ideális karácsonyi ajándék is lehet a szülőknek, nagyszülőknek.

Karl Károly, az NMHH Hírközlés-felügyeleti Főosztály vezetője az InfoRádión keresztül szempontokat ad arra, hogy hogyan válasszuk ki a megfelelő készüléket idősebb rokonaink számára.

"Ahogy az aktív munkavállalók jelentős része átállni kényszerült távmunkára, ugyanígy az idősek is változtatásra kényszerülnek a kapcsolattartás módját tekintve, hiszen a járványügyi védekezés egyik fő üzenete, hogy kevesebb kapcsolattartás kell személyesen, és inkább több online. Egy

modern, 4G-s készülék

márpedig mind a kapcsolattartás, mind a biztonság terén nagyon fejlett szolgáltatásokat nyújt. A biztonság tekintetében mindenképpen gondoljunk arra, hogy egy ilyen készülék egy gombnyomással tud segélyhívást kezdeményezni, és még akkor is átmegy a segélyhívás helye, ha a hívó fél meg sem szólal" - vágott a közepébe Karl Károly.

Hogy az esetleg karácsonyra ajándékozandó készülék mobil legyen, tablet vagy laptop, azzal kapcsolatban tisztázta, az az ideális, ha az idősebbek minél több dologhoz hozzáférnek egyetlen okoskészülék segítségével, jellemzően erre az okostelefon a legjobb, hisz ha kimennek az utcára, akkor is velük van az internet, ezáltal pedig a kapcsolattartás lehetősége.

Az NMHH honlapján egy tízpontos útmutató is szerepel a választási szempontokat felsorolva, de Karl Károly ezt három pontba is össze tudja sűríteni:

  1. a nagyképernyős készüléken jobban lehet látni, videohívásra is alkalmasabb
  2. legyen gyors az internethez kapcsolódási képessége (4G)
  3. GPS legyen benne - balesetnél fontos a helyszín.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Hogyan válasszunk telefont az időseknek? - Karl Károly
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018