eur:
393.89
usd:
364.74
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pexels.com

Tíz dolog, amire érdemes figyelni mobiltelefon vásárlásakor

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 10 pontban foglalta össze, mire érdemes figyelni az időseknek szánt mobiltelefon kiválasztásakor. A fontos szempontok egyike, hogy legyen nagyképernyős, videóhívásokra is alkalmas, 4G-s vagy LTE-s mobilinternetre képes a készülék.

Már nem pusztán telefonálásra használják az idősebbek a mobiltelefont: a pandémia következtében egyre többen intézik ügyeiket okostelefonon, leginkább azonban a kapcsolattartásban felbecsülhetetlen egy megbízható készülék – főleg olyankor, amikor a személyes találkozások nem javasoltak vagy túlzottan kockázatosak. Mivel a telefon életmentő is lehet, ezért nem mindegy, hogy milyen készülék mellett teszik le a voksukat a nagyszülők, akik ebben a kérdésben leginkább gyerekeikre és unokáikra hallgatnak – olvasható az NMHH sajtóközleményében.

Mi alapján találjuk meg a számukra optimális eszközt? Az NMHH 10 pontban foglalta össze azokat a szempontokat, amelyeket érdemes szem előtt tartani a választáskor:

  1. Garancia: Érdemes a készüléket Magyarországról, a szolgáltatók egyikétől vásárolni, hogy biztosan kompatibilis legyen a hazai technológiákkal, és szükség esetén érvényesíteni lehessen a garanciát.
  2. Üzemidő: Az újgenerációs mobilok fejlett, maximális kapacitású akkumulátorral rendelkeznek. A régebbi vagy használt készülékekről ez nem minden esetben mondható el.
  3. Kijelzőméret: Az újabb eszközöknek jellemzően nagyobb kijelzőjük van, így jobban látható́ rajtuk a tartalom, ráadásul olyan kisegítő̋ lehetőségekkel is rendelkeznek, mint például a nagyobb betűméret.
  4. Felbontás: Aki sok fényképet vagy videót néz a telefonján, figyeljen a kijelző felbontására is. A nagy felbontású készülékeken jobb minőségben tekinthetők meg a képek és a videók.
  5. Sebesség: A képeknél, videóknál az átviteli sebesség sem mellékes szempont: az akadozás nélküli le-, illetve feltöltéshez a modern hálózatokat használni képes készülékre és megfelelő hálózati lefedettségre van szükség.
  6. Hangvezérlés: A modern készülékekben fellelhető̋ hangvezérlés a funkciók kiválasztását, az okos eszköz vezérlését, a hívandó́ partner keresését támogatja, valamint lehetőséget nyújthat szöveg bevitelére a nehézkes gépelés helyett.
  7. Jelszótárolás: Az újabb eszközökbe számos biztonságos megoldást építettek be a jelszavak tárolásához, így elkerülhető ezek – adatvédelmi szempontból kiemelten kockázatos – papíralapú tarolása.
  8. Vezeték nélküli töltés: Ez fokozza a felhasználó kényelmét, így megspórolható az apró́ csatlakozókkal való vesződés.
  9. Vízállóság: A modern készülékek nagyobb valószínűséggel vízállóak, ezek választásával megkímélhetjük magunkat a kisebb balesetek okozta bosszúságoktól.
  10. Felhőszolgáltatás: Érdemes megfontolni a felhőalapú társzolgáltatások használatát: az adatok, képek felhő alapú biztonsági másolatai akkor is megmaradnak, ha a telefon meghibásodik vagy véletlenül fontos dolgokat törlünk róla.

Olyan okostelefont érdemes tehát választani a nagyinak, amely mind megbízhatóságát, mind az alkalmazott technológiát (4G és 5G) tekintve hosszú távon is megbízható társa lesz. A használt, de korszerű, tehát 4G képes készülékek lecserélésekor érdemes fontolóra venni, hogy továbbadjuk olyan családtagnak – például az egyik nagyszülőnek –, aki eddig ennél elavultabb mobiltelefont használt.

Ne feledkezzünk meg ugyanakkor arról sem, hogy az új eszközök kezelése számos idős embernek kihívást jelent, így fontos, hogy segítsünk nekik elsajátítani a számukra szükséges funkciók használatát – teszik hozzá.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×