eur:
394.93
usd:
365.24
bux:
70237.82
2024. június 13. csütörtök Anett, Antal
Nyitókép: Pixabay

Zsidai Zoltán Roy: a budapesti éttermek fele is csődbe mehet

Még 2021-2022-ben is válságkezelő, piacfejlesztő lépéseket kell tenni – véli a több mint egy tucatnyi éttermet és szállodát működtető Zsidai Zoltán Roy, de a szakember szerint a vendégek visszatérése lesz a legnagyobb mentőöv.

Az őszi és a téli időszak sokkal nagyobb terhet jelent a vendéglátóipar szereplőinek, mint a tavaszi karantén – vélekedett az InfoRádiónak adott interjújában Zsidai Zoltán Roy, a Zsidai Gasztronómiai Csoport tulajdonos-ügyvezetője.

Sok ágazati szereplő ételkiszállítással igyekszik áthidalni a helyzetet, ők például fél éven át dolgoztak egy gazdasági és környezetvédelmi szempontból is fenntartható alternatíván, amely sokkal elérhetőbb, mint az éttermi árú házhozszállítás, de sokkal magasabb a minősége.

"Sokkal kevesebb csomagolóanyagot pazarol, sokkal kisebb szén-dioxid-kibocsátással jár az étel vendéghez való eljuttatása, és ki tudjuk gazdálkodni a kollégáinknak a béreit, a beszállítóinknak, termelőinknek is a díjait, költségeit" – húzta alá.

Már tavasszal látszott, hogy óriási baj lesz, mert vakcina nélkül őszig nem lesz megoldása a koronavírus-válságnak. A gasztronómiai szakember már akkor tudta, hogy nagyságrendekkel többe kerül majd az őszi-téli-tavaszi időszak. A szeptemberig még szépen működtek az éttermek, bár a korábbi forgalmat meg sem közelítették, aztán a határzár lenullázta ezt is.

Közgazdászként úgy véli, tavasszal hamar lépett a kormányzat, nagy segítséget jelentett például a hitelmoratórium vagy a járulékok csökkentése is, de a támogatások mellett

a legfontosabb, hogy a vendégek mielőbb visszatérhessenek.

"Ha túlélünk, és utána minél gyorsabban visszaépülnek a piacaink, és fel tud futni a szektor árbevétele, az a legfontosabb, és legjobb segítség" – mondta.

"2021-2022-ben is válságkezelő, piacfejlesztő lépéseket kell tenni. Különböző modellek vannak a világban. Az osztrákok novemberben kifizették az éttermeknek, szállodáknak a 2019. novemberi árbevételük 80 százalékát, decemberben pedig az 50 százalékát. Nem mernék pálcát törni egyik megoldás mellett sem, meglátjuk, hogy milyen államadósságot fog produkálni az egyes államokban ez a nagyarányú támogatás."

Zsidai Zoltán Roy szerint természetes, hogy egy világvárosban, így Budapesten is sokkal nagyobb az éttermi kínálat, a magyar fővárosban ez akár a kereslet tízszerese is lehet. A válság pedig megtépázhatja a piacot.

"A bécsi étterem-tulajdonosok úgy számolnak, hogy az éttermek 30 százaléka most csődbe megy, ha ez a megállapítás Bécsre érvényes, benne van, hogy Budapesten sem vészeli át az éttermek fele a járványt."

Hozzátette, sok szereplő eltűnhet a piacról, sajnos olyanok is, akik épp a járvány kitörése előtt fektették fejlesztésekbe a tartalékaikat.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A NATO nukleáris képességeiben is változás jön Jens Stoltenberg szerint

Magyarországi látogatása után szerda este már Brüsszelben tartott sajtótájékoztatót a NATO főtitkára, mielőtt a tagállamok védelmi miniszterei egyeztetésbe kezdenek a júliusi NATO-csúcsra. A jövőt vázolva kulcsfontosságú témákról ejtett szót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.13. csütörtök, 18:00
Szalai Ádám
a magyar labdarúgó-válogatott korábbi csapatkapitánya
Itt a várva várt kamatdöntés - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat!

Itt a várva várt kamatdöntés - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat!

Kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés ma reggel Ázsiában, ezt követően azonban Európában emelkedtek a tőzsdék. A délutáni amerikai inflációs adatok pozitív meglepetést okoztak: havi és éves alapon is kisebb volt a fogyasztói árak növekedésének üteme az Egyesült Államokban. Az inflációval azonban még nem ért véget a mai nap, ugyanis este 8-kor jött a Fed kamatdöntése, ahol a várakozásoknak megfelelően az amerikai jegybank nem változtatott az irányadó kamaton. A piacok a jegybankelnök Jerome Powell szavaira figyelnek: a ma délutáni inflációs adatok közlését követően a kamatdöntés tekintetében valamivel egyértelműbbé vált a kép, a szeptemberi kamatcsökkentés esélye megnőtt, a jegybankelnök azonban jelezte, hogy idén már csak egy kamatvágásra lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×