eur:
395.3
usd:
366.56
bux:
65159.47
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Egészségügyi dolgozó beadja a koronavírus (SARS-CoV-2) elleni vakcinát egy önkéntentesnek egy moszkvai kórházban 2020. szeptember 17-én. Az új vakcinát Szputnyik V néven regisztrálták és most kezdik a tömeges tesztelést.
Nyitókép: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

Aki már megfertőződött, nem lesz szüksége vakcinára

Napokon belül megkezdik itthon is a már elérhető koronavírus-vakcinák vizsgálatát a Dél-pesti Centrumkórházban.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ és a Dél-pesti Centrumkórház a már kifejlesztett koronavírus elleni vakcinák hatásosságának monitorozására, illetve a védőoltások által immunizált betegek követésére irányul – értesült a Magyar Nemzet.

A kórház főigazgatója, Vályi-Nagy István közölte, a vírus elleni küzdelem kiemelkedő területe a hatékony és biztonságos oltóanyag kifejlesztése és bevezetése, hiszen a pandémiát csak megfelelő vakcina alkalmazásával lehet végérvényesen megfékezni. Hozzátette: egyre inkább közelednek a célhoz, hogy valóban védő hatású oltás legyen a piacon, hiszen jelenleg is többféle, a klinikai vizsgálatok végső fázisában lévő oltóanyag-kísérlet zajlik a világban.

Az eddig bejelentett mindhárom készítmény, a két amerikai és az orosz vakcina is hozza azt a 90 százalék fölötti eredményt, amit a gyártók állítanak róla. Ez azért különösen jelentős, mert

ahhoz, hogy az úgynevezett nyájimmunitás kialakuljon, a népesség 60-70 százalékának védettnek kell lennie.

A populáció azon részét, amely már átesett a fertőzésen, valószínűleg nem kell majd oltani, és minél később érkezik meg a vakcina, ez a csoport annál nagyobb részt fog képviselni a teljes lakosságon belül.

A különböző oltások hatásossága valószínűleg eltérő lesz. Azt is érdemes tudni, hogy a valódi védettséget egy eredeti, majd – egyes vakcinák esetében – két-három hét múlva beadott emlékeztető oltás fogja megteremteni, a második dózis beadását követő 15-20 nap után, mert ennyi időre lesz szükség, hogy a védő hatású immunglobulinok a vérben rendelkezésre álljanak.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ és a Dél-pesti Centrumkórház azt fogjuk vizsgálni, hogy a különböző oltásfajták hogyan működnek, milyen erősségű és milyen időtartamú a vakcina nyújtotta sejtes és nem sejtes immunitás. A beoltottak utánkövetését végzik majd, ehhez a régóta működő védőoltás-ambulancia tudását is igénybe fogják venni a napokon belül induló vizsgálatokhoz.

Az első hullámban regisztrált vérplazmadonorokat is bevonják, hogy megnézzék, a fertőzésből korábban kigyógyultak szervezetében van-e még ellenanyag és sejtes immunitás. Az oltás hatását és a fertőzésből kigyógyult páciensek immunitását egymással párhuzamosan vizsgálják, mert azt még senki sem tudja, hogy ez utóbbi meddig tart.

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 07:57
×
×
×
×