INFORÁDIÓ
2021. május 9. vasárnap
Gergely

budapest

főpolgármesteri hivatal

onkológia

Megfigyelőmonitor egy kórteremben a Semmelweis Egyetem II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának felújított, steril, a baktériumok és vírusok ellen védelmet nyújtó speciális légtechnikai és nyomásszabályozó rendszerrel bővített hemato-onkológiai  osztályán az avatás napján, 2019. október 7-én.

Budapest: elindult a daganatgyanú esetén érvényes 7+3-as szabály

Infostart

Megérkezett a kormánytól az atlétikai stadionért cserébe kialkudott aktuális kétmilliárd forint a fővároshoz. CT- és MR-vizsgálatokra fordítják.

Mint az ismert a főváros és a kormány korábban megállapodott abban, hogy megépülhet az atlétikai stadion Csepelen, amiért cserébe a főváros 5 év alatt 50 milliárd forintot kap egészségügyi fejlesztésekre a központi költségvetésből – írja közleményében a Főpolgármesteri Hivatal.

Ennek a megállapodásnak a keretében érkezett meg a Fővárosi Önkormányzat számlájára az aktuális 2 milliárd forintos támogatás, amelyet a főváros egyből a diagnosztikai vizsgálatok számának növelésére, és ezzel együtt a budapesti daganatos betegséggel beutalt betegek várólistájának csökkentésére költ.

2 milliárd forintból 31 770 CT- és 9846 MR-vizsgálatot vásárol a Fővárosi Önkormányzat.

Az onkológia iránydiagnózissal végzett CT-vizsgálat esetén ez 88, az MR-vizsgálat esetében pedig 62 százalékos bővülést jelent az előző évhez képest.

Életbe lép a daganatgyanúval beutalt betegek esetében a 7+3 napos szabály, vagyis az, hogy 7 napon belül a vizsgálatot elvégzik és további 3 nap alatt a felvétel leletezése is megtörténik.

Az Eurostat adatai alapján Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések aránya az Európai Unió tagállamaiban. A daganatos betegségek jelentik a 2. leggyakoribb halálokot Magyarországon. Minden negyedik haláleset megelőzhető vagy kezelhető lenne az országban. 2019-ben a Fővárosban 21 ezren haltak meg és ebből 5488 volt a daganatos halálozás.

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018