eur:
392.24
usd:
366.66
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 8-án.
Nyitókép: MTI/kormany.hu/Botár Gergely

Müller Cecília: a fiatalok tartsák féken a bulizásukat

Az országos tisztifőorvos mellett Szlávik János infektológus is megszólalt egy szerdai konferencián, megerősítette, a szívet, az agyat és a herét is támadhatja a koronavírus. Van, ami őt is megriasztja.

Továbbra is Ázsia és az Egyesült Államok a leginkább érintett a koronavírus okozta fertőzésben, de a tavaszi időszakhoz képest a második hullám során mindenhol, így Európában és Magyarországon is nagy mértékben nő a megbetegedések száma - mondta el az országos tisztifőorvos egy szerdai konferencián.

"A koronavírus második hullámában járunk, ennek során olyan intézkedéseket kellett hozni, amelyek megakadályozzák a vírus további behurcolását" - fogalmazott Müller Cecília. Kiemelte, az a fertőzés, amely már bekerült az országba, nagy mértékben terjed.

"Ha nem viselünk maszkot,

ha nem tartjuk be a higiénés szabályokat, akkor egy fertőzött 2-3 másik embernek tudja átadni a betegséget.

Ezt kell most a második hullámban megakadályoznunk."

A jelenlegi tapasztalatok szerint az első tünetek megjelenése előtt körülbelül 48 órával fertőz leginkább a beteg, és

akinél súlyosabbak a tünetek, azoknál a fertőzőképesség is nagyobb.

Hozzátette, míg tavasszal 90 fertőzött fiatalról tudtak, most egyértelműen a 20-29 évesek körében terjed a vírus. A halálozási arány is ezért alacsonyabb.

"Ahhoz, hogy ne vigyék haza a vírust a nagyszülőkhöz, krónikus betegekhez,

féken kell tartaniuk magukat és a bulizásukat,

hiszen ezzel tudják megmenteni a többieket, akik a sérülékeny csoportba tartoznak" - mondta.

Az oltásokkal kapcsolatban a szakember azt, mondta, "megvan az az ütemterv, amely alapján az oltóanyagot biztosítani fogjuk." Elsőként az "első vonalban" dolgozóknak kell megkapniuk; az egészségügyben dolgozóknak, majd a magas kockázatú csoportokba tartozóknak, illetve az ország közszolgáltatásában részt vevőknek, valamint a pedagógusoknak.

Van, ami Szlávik Jánost is megriasztja

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus osztályvezető főorvosa a konferencián azt mondta, valóban a fejfájás, a láz, a száraz köhögés, a fulladás, a végtagfájdalom, valamint a szag- és ízérzékelés elvesztése a legjellemzőbb, de nem mindenkinél.

"Idősebbeknél, akiknél ritkább a láz előfordulása, zavartság hívja fel gyakran a figyelmet a koronavírusra. A gyerek sem mindig lázas."

Mint mondta, kevés olyan betegség létezik, ami ilyen mértékben támad meg ennyi szervrendszert, de a gyógyulás utáni következményekkel is komolyan számolni kell.

"Megtámadja a kisereket, a koronaartériákat, koronaérgyulladást, infarktust, sztrókot okozva. A szívet, a vesét, az agyat, a májat, a herét is támadja, ezért mondják, hogy

a koronavírus megtalálható a spermában és a bélrendszerben is, de nem fertőz."

Elmondta még, rengeteg kutatás van folyamatban, de egyértelműen a védőoltás jelenti majd a megoldást, amelyek közül az orosz és a kínai vakcina lehet majd elfogadható. Több oltóanyagjelölt esetében már a tömeggyártás előkészítésénél tartanak.

"A gyorsaság engem is megriaszt,

hiszen egy SARS, egy MERS, egy H1N1, egy ebola, egy Zika ellen hosszú évek, évtizedek alatt jutottunk el abba a stádiumba, amelybe a koronavírus kapcsán néhány hónap alatt eljutottunk. Az ebola ellen már húsz éve próbálták azt a technikát, amit mi most, a koronavírus esetében alkalmazunk. Szó sincs arról, hogy 3-4 hónapos kutatás alapján akarunk egy olyan oltást létrehozni, amelyet az egész emberiségnek be akarunk adni" - tisztázta Szlávik János.

Arról továbbra is keveset tudni,

  • miért ellenállóbbak a gyerekek,
  • nagyobb-e a valóságban a tünetmentesek 15-20 százalékosra tett aránya,
  • ki az, aki észre sem veszi, hogy fertőzött,
  • meddig tart az immunitás,
  • mekkora a fertőző dózis,
  • mik a hosszú távú hatások.

Szlávik János szerint ma még azt sem tudni, hogy a koronavírus ugyanúgy velünk marad-e, mint az influenza, netán kiirtható-e.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×