eur:
368.37
usd:
344.89
bux:
48160.56
2023. június 6. kedd Cintia, Norbert
A Tréner Kft. munkatársai ellenőrzik az egyik szúnyogirtásra átalakított repülőgép szórófejeit a nyíregyházi repülőtéren 2020. július 22-én.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Szúnyogirtás: nemcsak a módszer jelent nehézséget

A Nemzeti Népegészségügyi Központ egy esetleges szúnyogok okozta betegséghullám megakadályozásáért 180 napja újra engedélyezte a légi kémiai szúnyogirtást.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (BM OKF) sajtóreferensének tájékoztatása szerint a légi kémiai irtás hétfőn Kunszentmárton és Túrkeve térségében kezdetét vette, amit elsősorban az extrém méreteket öltő inváziók helyszínén folytatnak a következőkben, így a Tisza mentén és Békés megyében.

S. Tóh Anikó tűzoltó százados hozzátette, rengeteg adat szól amellett, hogy intenzívebbé kell tenni a szúnyoggyérítést, felderítve azokat a területeket, amelyek – kiváltképp a nagy esőzések után – kedvezővé váltak az állatok elszaporodása szempontjából. Megjegyezte, a földi biológiai gyérítés egy „lágyabb” eljárás, amely kizárólag a lárvákat veszi célba, míg a kifejlett, repülni képes csípőszúnyogokkal szemben egészen másféle technika szükséges:

nemcsak a szer az, ami fontos, hanem a módszer is, amely révén kijuttatják a szakemberek

– magyarázta.

A BM OKF munkatársa az InfoRádiónak nyilatkozva arra is kitért, a szúnyogirtás várható menetrendje a katasztrófavédelem honlapján megtalálható, azonban, mint hangsúlyozta, ez kizárólag terv, hiszen az, hogy a gépek egyáltalán fel tudnak-e szállni, nagyban függ az időjárástól is. Emlékeztetett, ha ködöt, vagy párát, permetszert juttatnak ki a szakemberek bármilyen eszközzel, akár a levegőben, akár a földön, és a célbajutást fizikai tényezők gátolják – erős szél például –, akkor nem lesz eredményes az eljárás.

Vagyis a szúnyoggyérítés nehézségét nemcsak a módszer jelenti, hanem az, hogy eljut-e egyáltalán a kívánt területre a szer, hiszen a rovarlárváktól hemzsegő pocsolyák lehetnek bokrok alatt, erdőben, mindenféle fedett helyeken, így

nehéz célzottan beavatkozni

– ismételte meg S. Tóth Anikó tűzoltó százados.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
Tényleg letették a magyarok az autót? Érdekes számok érkeztek a biztosítóktól

Tényleg letették a magyarok az autót? Érdekes számok érkeztek a biztosítóktól

Messze az inflációtól elmaradó mértékben, 6,6%-kal növekedett a magyar biztosítási piac díjbevétele az első negyedévben. A biztosítók első negyedéves nyeresége 20-ról 7 milliárdra olvadt, amiben a tavaly bevezetett és karácsonykor megemelt, az év egészében mintegy 90 milliárd forintra rúgó pótadónak is komoly szerepe lehetett. A kötelező biztosításokra vonatkozó adatok alapján az üzemanyagdrágulás miatt jelentősen visszaeshetett Magyarországon az autóhasználat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×