eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Wikipédia/James Gathany/CDC

Komoly érveket hoznak a tudósok az újból engedélyezett szúnyogirtás ellen

Garamszegi László a hangja a tiltakozó kutatók csoportjának, szerinte a rövidtávú érdekek figyelembe vétele súlyos károkat okozhat a halállományban, de akár az emberi egészségben is.

Sokan érzékelik úgy, hogy idén valahogy meg lehet fulladni a szúnyogokban; a helyzetben felüdülést jelentett a bejelentés, hogy 180 napra újra engedélyezetté vált a korábban betiltott kémiai szúnyogirtás, ám ennek környezetterhelő hatásaira szakértők most újra felhívják a figyelmet.

Mint a HírBalaton.hu portálon olvasható, az Ökológiai Kutatóközpont, Ökológiai és Botanikai Intézet vezetője, Garamszegi László személyesen is állást foglalt a kérdésben, ellenezve a deltametrin és a természetes piretrin hatóanyag-tartalmú termékek légi bevetését, amelyet egyébként azért enged most meg a Nemzeti Népegészségügyi Központ, mert trópusi betegségeket is behurcolni képes szúnyogok jelentek meg az országban az utóbbi hónapokban.

Garamszegi doktor és csapata most az ázsiai tigrisszúnyog betolakodó példányait vizsgálva arra a felismerésre jutott, hogy nincs bennük trópusi betegséget terjesztő vírus, de ez egyelőre csak következtetés, ahogy a veszély is az, amit az NNK bejelentett.

A kutatásra mindenesetre most pénz kellene, a folyamat - tehát állatok költözködése - ráadásul a klímaváltozás idején lassulni önmagától biztosan nem fog.

Garamszegi László ráadásul azt mondja,

az esti irtás nem igazán hatékony az egész nap aktív fajok populációja ellen.

A deltamertrin pedig felelős lehet tömeges halpusztulásért, és az emberi egészségre is ártalmas lehet.

Úgy látja, szerinte a döntést gazdasági okokból hozták meg, rövidtávú piaci érdekekből.

"A hosszútávú megoldás a biológia alapokon történő védekezés lenne, de e technológia elterjesztése más típusú szakértelmet, hatóanyagokat és szolgáltatókat igényelne" - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×