eur:
392.82
usd:
367.8
bux:
0
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Nyitókép: Pixabay

A terézvárosi polgármester az Airbnb-törvényről: erős kőbalta orvosi szike helyett

Az Airbnb-szállások korlátozásában egységes koncepcióra lenne szükség Budapesten a kerületek és a főváros között – véli Soproni Tamás, a VI. kerület polgármestere, aki szerint az Országgyűlés által elfogadott törvény még korrekcióra szorulna.

Az Országgyűlés kedden fogadta el az "Airbnb-törvényt", vagyis a rövidtávú lakáskiadást szabályozó módosító javaslatot. Lehetővé tették, hogy az önkormányzatok időben korlátozhassák a magánszálláshelyek kiadását: a települések, a budapesti kerületek és a fővárosi önkormányzat saját területén felhatalmazást kapott arra, hogy augusztus 1-jétől megállapítsa, legfeljebb hány napra adható ki magánszálláshely és egyéb szálláshely egy naptári évben. A képviselők 149 igen szavazattal, 1 nem ellenében és tartózkodás nélkül hagyták jóvá a kormány ezt célzó módosító javaslatát, de az önkormányzatoknál nem teljes az egyetértés.

Soproni Tamás VI. kerületi polgármester szerint egységesen kellene fellépnie az ügyben legalább az V., VI. és VII. kerületeknek, azonban a VIII., IX., illetve az I. kerület is ebbe a kategóriába sorolandó, ahol számos Airbnb található. Megjegyezte, az elfogadott rendelet csupán egyetlen eszközt ad az önkormányzatok kezébe, ami szerinte azzal egyenértékű, mintha „egy kőbaltát adtak volna, miközben orvosi szikére lenne szükség”.

Úgy véli ugyanis, hogy

nem lehet egy kalap alá venni azokat, akik egy lakást adnak ki, ezáltal a legkevesebb terhet jelentik a környék lakóinak, illetve azokat, akik úgymond hosteleket működtetnek,

gyakran 8-10 fős bulis társaságokat befogadva. De a törvény azt sem teszi lehetővé a kerületek számára, hogy a jó Airbnb-üzemeltetőket jutalmazzák, hogy adott esetben hosszabb távon adhassák ki a lakásukat – tette hozzá Soproni Tamás. Korrekcióra szorul a törvény, ismételte meg, hozzátéve: bízik abban, hogy a kormány képviselői nyitottak lesznek ez ügyben a tárgyalásokra.

A politikus szerint hasonló módon az Airbnbvel is egyeztetnének, konstruktívabb hozzáállást remélve részükről, hiszen a szálláshelyek esetében fontosnak tartaná a "kifehérítést", ily módon például

minimálisan elvárható lenne a részükről, hogy kizárólag engedéllyel rendelkező lakások, szálláshelyek szerepelhessenek az Airbnb, de akár a Booking.com oldalán,

ez azonban jelenleg nincs így – jegyezte meg Soproni Tamás. Nem egészen érti egyébként, hogy az illegális szálláshelyek kiszűrése miért jelent problémát az Arbnbnek. Ennek érdekében fontosnak tartaná, hogy havi kimutatást kapjanak arról, mely szálláshelyeket mely napokon, illetve hány napon keresztül vették igénybe.

Ugyancsak jelentős morális és elvi célnak nevezte a terézvárosi polgármester, hogy

eközben az albérletpiacon normálisabb árakat tudjanak kiharcolni,

hiszen nem hagyható figyelmen kívül, hogy olyan magasra szöktek föl még a koronavírus-járvány előtt az albérletárak, amit egy vidékről Budapestre érkező egyetemista szülei nem biztos, hogy ki tudnak gazdálkodni, ez pedig további társadalmi egyenlőtlenségekhez vezethet. Tehát a cél az lenne, hogy azok a magánszemélyek, akik egy-két lakással foglalkoznak, megtarthassák ezt a „foglakozásukat”, azokat a nagy cégeket pedig, amelyek külföldi befektetők által felvásárolt ingatlanokat adnak ki nagy számban, valamiféleképp visszaszorítsák az albérletpiacra – emelte ki.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×