eur:
394.91
usd:
371.51
bux:
66324.29
2024. április 16. kedd Csongor
Zöldségek 2020. január 25-én a nagykőrösi piaccsarnokban, ahol Nagy István agrárminiszter bejelentette, hogy a kormány támogatásainak köszönhetően a helyi termelői piacok száma 2012 és 2019 között a két és félszeresére, 117-ről 298-ra emelkedett.
Nyitókép: Ujvári Sándor

Volt hiba bőven a budapesti piacokon

Átfogó zöldség-gyümölcs ellenőrzést tartott a Nébih.

A 16 legnagyobb budapesti piacon 271 kereskedőt és őstermelőt ellenőriztek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei, a kisebb hibák miatt 110 figyelmeztetést, a súlyosabbakért 20 esetben bírságot szabtak ki, eggyüttesen 2,5 millió forint értékben, 15 termelőnél pedig az őstermelői igazolvány bevonását kezdeményezte a hatóság.

A Nébih közleménye szerint az elmúlt fél évben lezajlott ellenőrzéssorozat során a zöldség-gyümölcs forgalmazás követelményeinek betartását, valamint az őstermelők "valódiságát" vizsgálták a hivatal szakellenőrei.

A tapasztalatok szerint

általános probléma a kötelező jelölések, például a származási ország, a minőségi osztály, a fajta hiányos feltüntetése.

Jellemző, hogy a magyar áruknál kiírják a származást, akár még a termőtájat is, az import termékek esetében azonban már elmarad a kötelező tájékoztatás.

Az ellenőrzéssorozat másik kiemelt területe az ál-őstermelők kiszűrése volt. Az őstermelői termékekkel szemben nagy a vásárlói bizalom, emiatt fontos, hogy a hatósági ellenőrzések során a szakemberek kiszűrjék azokat a kereskedőket, akik a termelői asztalokon kínálják nem saját termesztésű, hanem vásárolt áruikat - hangsúlyozta az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal.

A Nébih ellenőrei az őstermelők esetében a termelés helyszínén is ellenőrzést tartottak. Ennek során kiderült, hogy egyes termelők valójában egyáltalán nem termelnek, vagy csak részben termelnek és kínálatukat vásárolt termékekkel egészítik ki.

A piacok infrastruktúrája megfelelő, általánosságban tiszták, jól megközelíthetőek. Nyitva tartásuk azonban már nem ideális, általában 16 órakor bezárnak, így hét közben a kötött munkaidőben dolgozók számára nehezen elérhető a piacok kínálata - közölte az akció tapasztalatai alapján a Nébih.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×