eur:
393.74
usd:
365.02
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának sürgősségi mentőhajója úszik a vízen a zánkai Gyermek- és Ifjúsági Centrum kikötőjénél. A 11 méter hosszú, 500 lóerős, minden fontos életmentő felszereléssel ellátott, 90 kilométeres óránkénti sebességre képes hajót a balatoni vízbiztonsági program részeként, a kormány által jóváhagyott 50 millió forintból vásárolták.
Nyitókép: MTI/Nagy Lajos

Utazó orvosok ugranak be a Balatonnál

Már ügyelnek az orvosok a Balatonnál, ám a nyári rendszer idén később indult el.

Hosszú évek óta nehéz kihívás a nyári ügyelet megszervezése a Balatonnál, mert kevés az orvos, sok köztük a nyugdíjas, és közben óriási a vendégforgalom. A sonline.hu körképe szerint vegyes most a helyzet. Balatonbogláron, ahol a környéken 12 orvos dolgozik év közben, még a normál orvosi ügyeletre sincs elég ember, de plusz emberre nincs pénz, ezért nincs külön nyári ügyelet sem.

Balatonföldváron sem lesz több orvos, a vírus annyi pénzt vett el a várostól, hogy nincs is pénz több doktorra. De kevesebb az ügyeletet felkereső beteg, így a több orvos „hadrendbe” állítása is felesleges lenne.

Nyári ügyeletben sokszor olyan doktorok vesznek részt, akiket a helyi gyógyítók sosem láttak.

Forgórendszerben ügyelnek, ők az úgynevezett utazó orvosok. Az ország más pontjairól érkeznek a tóhoz egy vagy két hétre. Itt ellátják a betegeket, cserébe kapnak szállást, így egyszerre dolgoznak és időt töltenek a Balatonnál.

Zamárdinak például szerződése van mentőorvosokkal, valamint Debrecenből is érkeznek doktorok. Cserébe az önkormányzat szállást biztosít, így a szezonban öt orvossal többen dolgoznak a településen.

A Gyermekmentő Alapítvány tizenharmadik szezonját kezdte meg júniusban a Balatonnál: egy rohamkocsi augusztus végéig Balatonlellén és 60 kilométeres körzetében látja el az arra rászorulókat. A legtöbbször közúti balesetekhez, allergiás megbetegedés miatt riasztották őket tavaly, de több sikeres újraélesztést is végrehajtottak már. Tavaly összesen csaknem háromszázötven esetben segítettek. Az orvosok, mentősök és ápolók az önkormányzat által biztosított szállásokon laknak a nyári időszakban.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×