eur:
389.29
usd:
362.79
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Benkő Tibor, honvédelmi minisztert katonai tiszteletadással fogadják az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred 52. Oszlányi Kornél Területvédelmi Zászlóalj menetzászló adományozási ünnepségén a pécsi Széchenyi téren 2019. szeptember 12-én.
Nyitókép: MTI/Sóki Tamás

Új harckocsikat és repülőgépeket vásárol a honvédség

Háromezer munkanélkülinek biztosít megélhetést a honvédség, amely veteránprogramot indít. Ezekről és a katonaság járványvédelmi munkájáról Benkő Tibor honvédelmi miniszter számolt be egy háttérbeszélgetésen.

A koronavírus-járvány idején bebizonyosodott, hogy a Magyar Honvédség, a katonák nem csak a fegyverekhez értenek, nem csak háborús feladatokra, béketeremtésre alkalmasak - hangsúlyozta a honvédelmi miniszter.

Benkő Tibor elmondta, hogy a honvédség mintegy 2 ezer katonája segítette a járvány elleni védekezést. 105 létfontosságú magyar vállalatnál honvédelmi irányító törzsek koordinálták a munkát. A 108 egészségügyi és szociális intézményben szolgálatot teljesítő kórházparancsnok közül 51 katona volt. Országszerte 1034 idősotthon fertőtlenítését végezték el. Mindemellett a katonák előszűrő sátrakat építettek, járőröztek, segítették a határvédelmet, a humanitárius korridor biztosítását, továbbá őrzés-védelmi feladatokat is elláttak.

A miniszter kitért arra is, hogy a Magyar Honvédség a gazdaságvédelmi akcióterv munkahelyteremtő programjából is kiveszi a részét. A speciális önkéntes tartalékos katonai szolgálat bevezetésével háromezer embert akár egy éven keresztül tudnak ily módon foglalkoztatni. Hozzátette: szolgálatuk végén a tartalékosok hosszú távon is választhatják a katonai szolgálatot, de ehhez szigorúbb feltételeknek kell megfelelniük.

Benkő Tibor elmondta, hogy a honvédségnél kiemelten fontos a nyugállományú katonákról való gondoskodás. Ezt segíti az úgynevezett obsitos és veterán program, előbbi valamennyi, hosszabb ideig katonaként szolgált embert érint, utóbbi külön foglalkozik a tűzharcban is részt vett katonákkal. Jelenleg is folynak a tárgyalások a nyugállományú katonák kedvezményeinek, pénzügyi támogatásának megvalósítási lehetőségeiről - ismertette.

A miniszter kiemelte:

mindennek az alapja a biztonság.

A honvédelemre, a biztonságra mindig kiemelt figyelmet kell fordítani. Ez volt a szemlélet a 2021-es költségvetés tervezésekor.

Benkő Tibor hangsúlyozta: egy év alatt 30 százalékkal, 778 milliárd forintra emelkedik a honvédelmi költségvetés, ami 1,66 százalékos GDP-aránynak felel meg. Várhatóan 2024-re elérjük a NATO által elvárt 2 százalékos mértéket - tette hozzá.

Benkő Tibor szólt arról is, hogy

folytatódik a haderőfejlesztési program.

Még ebben az évben érkezik 12 Leopard 2A4 típusú harckocsi, 4 Zlin típusú kiképző repülő, és év végéig 18 Airbus H-145 M könnyű helikopter lesz már a Magyar Honvédség hadrendjében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×