INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 11. kedd
Tiborc, Zsuzsanna

németország

cdu

annegret kramp-karrenbauer

orbán viktor

benkő tibor

Annegret Kramp-Karrenbauer, a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke, védelmi miniszter a párt vezetőségi ülésén Berlinben 2020. január 10-én. Német hírportálok jelentése szerint Kramp-Karrenbauer bejelentette, hogy idén nyáron távozik pártvezetői tisztségéből és nem kíván a CDU kancellárjelöltjeként indulni a 2021-es szövetségi parlamenti választáson.

Budapestre jön a CDU elnöke, Orbán Viktor is tárgyal vele

Infostart

Annegret Kramp-Karrenbauer német védelmi miniszter, a kormányzó Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke érkezik csütörtökön. A magyar kormányfő mellett Benkő Tibor honvédelmi miniszterrel is tárgyal - írja diplomáciai forrásokra hivatkozva a Magyar Nemzet.

Annegret Kramp-Karrenbauer a visegrádi országokat és Bulgáriát érintő körútja során kétnapos vizitre érkezik Magyarországra. A védelmi miniszteri posztot egy éve betöltő politikus látogatásának célja a közép-euró­pai országokkal való együttműködés megerősítése, illetve az a szándék, hgy javuljon az utóbbi években a különböző politikai viták által terhelt német–magyar viszony javításának - értesült a napilap.

A Magyar nemzet úgy tudja, hogy a budapesti vizit egyik fontos témája a CDU és a Fidesz kapcsolata, illetve a magyar kormánypártnak az Európai Néppárton belüli helyzete lehet, amelynek legnagyobb tagpártja a Kramp-Karrenbauer által vezetett CDU.

A lap értesülése szerint a német politikus látogatásának előkészítésében kulcsszerepet vállalt, és emiatt Berlinbe látogatott Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, a Fidesz alelnöke, illetve a német kereszténydemokrata politikusokkal rendkívül jó és szoros kapcsolatokat ápoló Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Tárgyalásaik során eszmecserét folytattak mások mellett Wolfgang Schäubléval, a Bundestag elnökével, a nagy becsben tartott veterán CDU-politikussal. Annegret Kramp-Karrenbauer tavaly a magyar kormánypárt kizárását követelte közös európai pártcsaládjukból, az Euró­pai Néppártból, miután Orbán Viktor tárgyalásokat folytatott a pártcsaládon kívüli olasz konzervatív Liga vezetőjével, Matteo Salvinivel, közvetlenül az európai parlamenti választások előtt.

A Fidesz kizárása ismét felmerült idén áprilisban, amiért az Országgyűlés rendkívüli jogkörökkel ruházta fel a kormányt a koronavírus-járvány kezelése miatt. A német kritikus hangok azonban elhallgattak, amikor június közepén az Országgyűlés felkérte a kormányt a rendkívüli jogrend megszüntetésére.

Németország és Magyarország gazdasági és védelmi kapcsolatai kivá­lóak, erre minden bizonnyal Annegret Kramp-Karrenbauer is utalást fog tenni budapesti látogatása alkalmával. Utóbbi bizonyítékaként Magyarország a közelmúltban több szerződést írt alá német hadiipari eszközök beszerzéséről: hazánk húsz H145 típusú helikoptert vásárolt, az elkövetkezendő években pedig 44 darab Leopard 2 típusú harckocsit, 24 Panzerhaubitze 2000-es önjáró ágyút, illetve légvédelmirakéta-vezetési rendszert tervez beszerezni Németországból.

Magyarország új nemzetbiztonsági stratégiájában a szövetségesek listáján a második helyen szerepel Németország.

Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018