eur:
393.5
usd:
364.48
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Magyar olimpikonok arcképeit ábrázoló falfestés egy tűzfalon a belvárosi Városháza parkban 2019. augusztus 16-án.
Nyitókép: Mónus Márton

Tavaly ugrásszerűen nőttek a bajnokoknak járó kifizetések

Olimpiai járadékként tavaly 4,512 milliárd forintot fizettek ki Magyarországon, miközben 2018-ban még csak 1,821, 2017-ben pedig 1,619 milliárd forint volt ez az összeg – közölte a Világgazdaság érdeklődésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).

A gazdasági napilap annak kapcsán kérdezte a szaktárcát, hogy az Országgyűlés pénteken egyhangúlag elfogadta a sportról szóló 2004. évi I. törvény (sporttörvény) olimpiai járadékkal összefüggő módosítását, miszerint az olimpiai érmes után járó özvegyi járadék teljes összegét megkaphatja a kiskorú gyermeket nevelő özvegy.

Emellett tízről öt évre csökken a jogosultsághoz szükséges együttélés időtartama. Eddig az özvegynek a járadék 50 százaléka járt, mostantól azonban a gyermekek nagykorúvá válásáig a 100 százaléka. Az előterjesztők a háromszoros olim­piai bajnok Benedek Tibor tragikus halálával összefüggésben kezdeményezték a változtatást.

A minisztériumnál hangsúlyozták:

a törvénymódosítás után megállapítható magasabb összegű özvegyi járadék célja a kiskorú gyermeket nevelő özvegyek élethelyzetének segítése.

A múlt évi kifizetés ugrásszerű növekedése kapcsán az Emmi jelezte: 2019-ben lépett hatályba a sporttörvény olimpiai járadékot érintő átfogó módosítása, amelynek értelmében az első–harmadik helyezés is jogosultságot jelent olimpiai járadékra. Korábban csak a legjobb helyezés után járt az összeg.

Az özvegyi járadék összege is változott, az edzők esetében folyósított járadék pedig a helyezés után az érmesnek járó járadék összegével megegyező mértékűre változott.

A 2020. júniusi állapot szerint 884 személy részesül járadékban, ebből ép és fogyatékos sportolóként 483-an, özvegyként 88-an jogosultak. Van olyan, aki mindkét jogcímen, azaz érmesként és özvegyként is jogosult járadékra. A többiek feltehetően edzőként részesültek a kifizetésben.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×