INFORÁDIÓ
2021. június 14. hétfő
Vazul

ragályi elemér

nyílt levél

színház- és filmművészeti egyetem

átszervezés

A filmkritikusok életműdíjával elismert Ragályi Elemér operatőr a Magyar Filmkritikus Díj ünnepélyes átadásán a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) székházában, Budapesten 2019. február 1-jén.

Ragályi Elemér a Színművészeti átalakításáról: velük, és nem nélkülük

Ismert magyar művészek – színészek, rendezők, írók – nyílt levélben tiltakoznak a Színház- és Filmművészeti Egyetem működésének átszervezése ellen. Értékes, bár feltételezhetően nem hibátlan intézményről van szó, ezért az aláírók azt kérik, hogy ne hagyják ki őket az átalakításból – nyilatkozta az InfoRádiónak Ragályi Elemér. A Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőr – a levél szerzője – úgy véli, hogy baráti hangú és kompromisszumkész levelet fogalmazott.

Ragályi Elemér szerint az, hogy valamivel több mint 70 magyar művész írta alá a nyílt levelet, az az idő rövidségével magyaráztató, hiszen annak megjelenése óta sokan jelezték neki, hogy csatlakoznának. De tekintettel arra, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem átalakításának a kérdése a napokban válik aktuálissá az Országgyűlésben, gyorsan kellett reagálnia – fogalmazott az InfoRádiónak a Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőr.

Mint elárulta, amikor „tollat ragadott”, számtalan emlék rohanta meg az intézménnyel kapcsolatban. Felidézte azokat a személyeket, köztük Zsigmond Vilmost vagy Kovács Lászlót, akik nagy nemzetközi hírnévre tettek szert. Ahogyan eszébe jutottak azok a „kiváló” tanárok, akik őket tanították. Megjegyezte, ő maga is volt oktatója az egyetemnek. Szerinte nagyon sok tapasztalat és mindenféle jó áll az intézmény mögött, mióta létezik. Nagyszerű színészeket adott mind a televízió, mind a színházi világ számára, magyarán értékes intézményről van szó – foglalta össze.

Kiemelte: semmi másról nem szól a levél, pontosabban leginkább arról, hogy nem szabad kihagyni azokat az értékeket, amik berakódtak az évtizedek során. Mindazok dacára, hogy feltételezhetően nem egy hibátlan dologról van szó. Csupán csak azt kérik,

ne hagyják ki őket abból az átalakításból, abból a változásból, ahová nagyon sok jó tanácsot tudnak adni

– fogalmazott Ragályi Elemér, aki szerint azokat sem kellene kihagyni, akik a Filmművészetin tanulnak.

Megerősítette, a nyílt levelet aláírok között nemcsak színészek, hanem írók, színházrendezők, filmesek, operatőrök, filmrendezők is szerepelnek, számos művészeti ágat képviseltetve. „Elsősorban az én telefonomból előkerült nevekről van szó, akiket nagy hirtelenjében összekapkodtam” – jegyezte meg. Az operatőr úgy érzi, a Palkovics László innovációs és technológiai miniszternek, valamit Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnek megfogalmazott levele

baráti hangulatúra és kompromisszumkészre sikeredett. Megismételte, biztosan nagyon sok mindenen kell változtatni, de azt „velük, és nem nélkülük”.

Mint ismert, június második felében volt egy tüntetés az egyetem épülete előtt. Ragályi Elemér ezzel kapcsolatban megjegyezte: mindamellett, hogy nagyon jó beszédek hangzottak el a demonstráción, amikor arra került sor, hogy a színészhallgatók József Attila Levegő című versét adták elő közösen, kórusban, mindegyikük előkapott egy mobiltelefont, és arról olvasta a ráeső két sort,

ezt nagy szégyennek érezte.

„Az én időmben, ha valaki középiskolásként nem fújta ezt a verset kívülről, akkor azt nem néztük embernek” – tette hozzá.

Megismételte: nem biztos, hogy minden jó, de az egyetem jövőjéről a felelős vezetőivel és hallgatóival együtt kell dönteni.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Kapcsolódó hang

Ragályi Elemér a Színművészeti Egyetem működésének átszervezéséről
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018