eur:
392.98
usd:
366.61
bux:
66687.09
2024. április 25. csütörtök Márk
Budapest, 2018. október 13. A Színház- és Filmművészeti Egyetem, valamint az Uránia Nemzeti Filmszínház szecessziós-mór stílusú, Europa Nostra díjjal kitüntetett műemlék épületének díszes homlokzata a főváros VIII. kerületében, a Rákóczi úton. 1895-ben épült Schmahl Henrik tervei alapján.  MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Válaszolt a Magyar Teátrumi Társaság a Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetőinek

Újabb álláspont jelent meg a Színház- és Filmművészeti Egyetem sorsáról folytatott vitában.

Új hanggal bővült a Színház- és Filmművészeti Egyetem jövőjéről folytatott vita. Vasárnap az intézmény volt és jelenlegi hallgatói által szervezett tiltakozás résztvevői felszólították a parlamenti képviselőket, hogy ne szavazzák meg az alapítványi fenntartásúvá válásról szóló tervezetet, a felsőoktatás felügyeletért felelős ITM vezetőjét, Palkovics László minisztert pedig arra kérték, teljesítse követeléseiket.

Ugyancsak vasárnap délután az Origo oldalán megjelent a vitában az átalakítás kapcsán szintén megszólított, Vidnyánszky Attila vezette Magyar Teátrumi Társaság nyílt levele az átalakításról őket kérdező Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetőihez, ezt alább változatlan formában közöljük.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium még május 27-én nyújtotta be a Színház- és Filmművészeti Egyetem átalakításával - alapítványi fenntartásba adásával - kapcsolatos törvénytervezetet. Az elképzelés szerint már szeptember elsejétől alapítványi formában működne az intézmény, az átalakítással pedig a tárca szerint nagyobb lesz az egyetem önállósága, enyhül az intézmény állami támogatásoknak való kiszolgáltatottsága.

Ezt a szeptemberi határidőt azonban az egyetem vezetése túlságosan rövidnek tartja az átalakulásra. Időközben az egyetem volt és jelenlegi hallgatói közül többen is aggályosnak nevezték a intézmény autonómiájára nézve a tervezett új szervezeti formát.

Az ITM vezetése egyébként az ATV kérdésére azt közölte, hogy a tárca nyitott az egyeztetésekre, közvetlen megkeresés esetén Palkovics László tárgyal a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóival.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hosszas huzavonát követően az amerikai képviselőház végül elfogadta az Ukrajnának szánt gigantikus, mintegy 60,8 milliárd dollárnyi segélycsomagot. A hírek szerint a nyugati fegyverek gyorsan a frontra érkezhetnek, hozzájárulva ezzel az ukrán csapatokat érintő súlyos ellátási problémák enyhítéséhez. Kijev azonban egy olyan nehézséggel küzd, amelyen nem tud segíteni Washington sem, ez pedig a harcoló alakulatokat érintő létszámhiány gondja.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×