eur:
394.29
usd:
370.37
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Nyitókép: Pixabay

Már a kurátorok is megvannak az alapítványivá alakuló egyetemeknél

Hat felsőoktatási intézményben már zajlik a modellváltás folyamata, hozzájuk hamarosan csatlakozik egy hetedik, emellett integrációkkal megújul az agrár-felsőoktatás is. Időközben a Színház- és Filmművészeti Egyetem volt diákjai is csatlakoztak a tiltakozáshoz. Kiderült, megmarad-e az átalakuló egyetemeknél az állami ösztöndíjas képzés.

Mint ismert, modellváltást hajtanak végre több felsőoktatási intézményben, ezek alapítói és fenntartói joga a közvetlen állami kézből vagyonkezelő alapítványokhoz kerül. Augusztus 1-jétől az Állatorvostudományi Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Neumann János Egyetem, a Széchenyi István Egyetem és a Soproni Egyetem vált modellt; a tervek szerint hozzájuk csatlakozik hetedikként a Színház- és Filmművészeti Egyetem.

Az innovációs képesség fejlesztése, az üzleti világ felé lépés terén új helyzet áll elő - mondta Bódis József csütörtökön. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára elmondta: "a létrejövő alapítványok élén kuratórium áll, ezek tagjait pedig az alapján kérték fel, hogy értsenek az adott szakterülethez, a felsőoktatáshoz, illetve a kialakítani kívánt új világhoz, amely felé a felsőoktatási intézményeket kívánjuk vinni. A képzésen, az oktatáson túl tudományos és innovációs elvárás is megfogalmazódik. Az innováció tekintetében a magyar felsőoktatás alulteljesít" - szögezte le Bódis József.

A kuratóriumok elnökei

  • Az Állatorvostudományi Egyetem - Marek József Alapítvány kuratóriumi elnöke Náray-Szabó Gábor akadémikus lett,
  • a Miskolci Egyetem - Universitas Miskolcinensis Alapítványnál Varga Judit igazságügyi miniszter,
  • a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítványban Böszörményi-Nagy Gergely, a Design Terminál igazgatója,
  • a Neumann János Egyetemért Alapítványban Csizmadia Norbert, az MNB PADMA elnöke,
  • a Soproni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke Csányi Sándor, az OTP Bank Zrt. elnök-vezérigazgatója,
  • a Széchenyi István Egyetemért Alapítványban pedig Knáb Erzsébet, az Audi Hungaria Zrt. személyügyért és szervezetért felelős igazgatója lett.

Utóbbi kuratóriumába bekerült Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is.

A kuratórium tagjai lehetnek akár piaci szereplők vagy a szakmából valók, ugyanakkor az 5 fős kuratóriumban legfeljebb egy fő lehet, aki az egyetemmel jogviszonyban áll, de ez még nem jelenti azt automatikusan, hogy lesz is.

A hetedik csatlakozó

A Színház- és Filmművészeti Egyetem esetében egyelőre egy ITM-es javaslat van az asztalon. Az intézmény ennek napvilágra kerülésekor közölte: nem érti a sietséget. Arról írtak, hogy a sajtóból értesültek a törvénytervezet benyújtásáról, és meglepetésükre az alapítványi modellváltás határideje még a korábban kijelöltnél is közelebb került: 2020. szeptember 1. "Az átállás részleteinek kidolgozásához és gondos lebonyolításához ez az idő ijesztően kevésnek tűnik, a sietség oka nehezen érthető" – írták.

A hallgatók a színművészeti autonómiáját féltik: korábban jelenlegi hallgatók tiltakoztak, most egykori diákok (köztük többek között Gryllus Dorka, Jordán Adél, Kováts Adél, Schilling Árpád, Pálfi György, Máté Gábor, Csillag Ádám) írtak alá petíciót az átlakítás ellen. Utóbbiban azt írják, hogy "felszólítjuk a döntéshozókat, hogy a magyar kultúrának az elmúlt évtizedekben oly sok értéket adó iskolánk tervezett átalakítását csakis az egyetem jelenlegi vezetőségével és teljes közösségével egyeztetve, az egyetem alaptörvényben biztosított autonómiájának maradéktalan tiszteletben tartásával és az SZFE vezetőségével és érdekképviseleti szervezeteivel megvitatott reális, a részletes tervezést és az alapos kivitelezést biztosító ütemrend szerint hajtsák végre". Egyúttal azt is írták, hogy a parlamenti képviselők "ne asszisztáljanak a hazai színházi és filmes képzés egyetlen, 155 éves múltra visszatekintő állami intézményének ideológiai alapon történő kivéreztetéséhez".

Komoly változások - munkaviszony, ösztöndíjak

Bódis József kitért arra, hogy a modellváltás az eddigitől eltérő finanszírozási módszert hoz be a felsőoktatásba. Ennek lényege, hogy az eddigi egylábú (oktatási) finanszírozás helyett - osztrák mintára - háromlábú struktúrát vezetnek be, amelyben az oktatási tevékenység mellett az infrastruktúra fenntartását, illetve a tudományos-művészeti teljesítményt ismerik el. Utóbbit fele részben a jelenlegi számok - minősített kutatók, publikációs aktivitás stb. - , fele részben a releváns egyetemi rangsorban elfoglalt helyezés alapján finanszírozzák.

Az átalakulással az intézmények tulajdonba kapják azokat a vagyonelemeket, amelyekben működnek.

A törvény elfogadásával az oktatók közalkalmazotti státusból munkaviszonyba kerülnek át.

"2021-ben és 2022-ben is 15-15 százalékkal magasabb bértömeget nyújtunk az intézményeknek, emellett teljesítményarányosan kedvezőbb bért és anyagi elismerést kaphatnak a kollégák" - közölte az államtitkár.

Bódis József kiemelte:

míg a Corvinus Egyetem esetében újonnan felvett államilag finanszírozott hallgatók már nem lesznek, a most modellt váltó intézményekben megmarad az állami ösztöndíjas képzés.

"Lesz egy hosszú távra szóló, 15-25 éves finanszírozás, illetve egy rövid távú, hároméves szerződés. Ez garantálja az intézmények hosszú távú prosperitását és gazdasági stabilitását. Az államháztartási törvény alóli kikerüléssel rugalmasabban fognak tudni gazdálkodni" - tette hozzá.

Átalakul az agrárképzés

Az agrár-felsőoktatás integrációja keretében augusztus 1-jétől a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kara a Szent István Egyetem szervezetéből kiválik és az Óbudai Egyetem szervezetébe olvad be.

Az Eszterházy Károly Egyetem Gyöngyösi Károly Róbert Campusa az Eszterházy Károly Egyetem szervezetéből kiválik és a Szent István Egyetem szervezetébe olvad be. A Pannon Egyetem Georgikon Kara a Pannon Egyetem szervezetéből kiválik és a Szent István Egyetem szervezetébe olvad be. A Kaposvári Egyetem és a Szent István Egyetem összeolvadásával új intézményként jön létre a Szent István Egyetem.

Mint elhangzott, a Szent István Egyetem modellváltása az év végéig zajlik le.

Címlapról ajánljuk
Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz
élő közvetítés

Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz

A Liverpool szempontjából katasztrofálisan „sikerült” első mérkőzés miatt háromgólos hátrányból kezdik a Vörösök Bergamóban az Atalanta elleni visszavágót. A tét az Európa-liga elődöntőjébe jutás. Szoboszlai Dominik visszakerült a kezdő tizenegybe, a középpályások közül Endo és Elliott is kimaradt.
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×