eur:
394.45
usd:
369.62
bux:
65196.65
2024. április 19. péntek Emma
A magyar színház- és filmművészet kategóriában Prima Primissima-díjra jelölt Hegedűs D. Géza Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, rendező, egyetemi tanár Budapesten, a Vígszínházban 2017. November 8-án.
Nyitókép: MTI Fotó: Czimbal Gyula

Tüntetett a Színmű apraja és nagyja - lehet, hogy nem hiába

Tüntetés volt vasárnap délután a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak kezdeményezésére az intézmény Vas utcai épület előtt. Az ITM már reagált is.

Megmozdulásukkal a szervezők azt üzenték a parlamenti képviselőknek, hogy ne fogadják el az egyetem alapítványi fenntartásúvá alakításáról szóló törvényjavaslatot, mert az nem biztosítja az intézmény Alaptörvény szerinti autonómiáját.

Az épület előtti alkalmi színpadon az esős időben Bán Bálint, az egyetem volt hallgatója köszöntötte a résztvevőket.

"Belesajdul a szívem, ha arra gondolok, hogy az utánunk következő generációk nem élhetik át azokat az élményeket, azokat a lehetőségeket, esetleg nem azok tanítanak majd az egyetemen."

Majd pedig közös kántálásra szólította az egybegyűlteket.

A kántálás során említett szívfájdalom okáról ezután Hegedűs D. Géza színművész, az egyetem tanára beszélt.

"Vajon tudják-e az egyetemünket tulajdonolni akaró ismeretlen idegenek, hogy ki volt Balázs Béla, Radványi Géza, Máriássy Félix, Fábri Zoltán, Makk Károly? Azt valószínűleg tudják, hogy a mi erőnk éppen ebben a másfél évszázados, töretlen történetben rejlik. Ez az origója a magyar színész-, film- és televíziós történetnek. Egyetemi történetünk, nemzeti kultúránk kitörölhetetlen része. Azzal is tisztában vannak az idevágyó hatalommal felruházottak, hogy természetes úton e történet részesei csak akkor lehetnének, ha tehetségüknek köszönhetően kivívták volna maguknak a jogot, hogy egyetemünk polgárai lehessenek. De nem tudhatjuk, hogy kik ők. Törvénybe akarják iktatni, hogy a másfél évszázados történetünk nincs többé. Azt akarják, hogy szeptember 1-jével új történet kezdődjön, az ő történetük."

A tüntetők arra kérik Palkovics László innovációs és technológiai minisztert, hogy teljesítse három követelésüket, amelyek a következők:

  1. a rektort továbbra is az egyetem jelölje ki
  2. kezdjenek érdemi tárgyalásba az egyetemmel, ne hozzanak önkényes döntéseket
  3. a kuratórium tagjainak kiválasztási jogát engedjék át az egyetemnek.

Mindeközben sajtóértesülés szerint a minisztérium nyitott az egyeztetésre. Ha közvetlen megkeresést kap, Palkovics László tárgyal a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóival is – ezt válaszolta az ITM az ATV Híradó megkeresésére. A minisztérium szerint a kormány célja, hogy az egyetemen végző fiatalok színházművészeti, televíziós és filmipari esélyei jelentősen javuljanak. Hozzátették, hogy az átalakítással nagyobb lesz az egyetem önállósága, enyhül az intézmény állami támogatásoknak való kiszolgáltatottsága.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Az iráni FARS hírügynökség szerint három robbanást lehetett hallani Iránban Iszfahán tartományban egy katonai bázison, ahol vadászgépek állomásoznak. Egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Izrael mért csapást Iránra, a létesítmény nem nukleáris volt. Az iráni légvédelmet aktiválták. Napközben kétértelmű nyilatkozatok születtek azzal kapcsolatosan, valóban Izrael támadott-e, Teherán eddig nem vádolta ezzel meg a zsidó államot, a Hamász viszont igen. Közben Szíriát is támadás érte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×