INFORÁDIÓ
2021. augusztus 2. hétfő
Lehel

színház- és filmművészeti egyetem

hegedűs d. géza

palkovics lászló

tüntetés

A magyar színház- és filmművészet kategóriában Prima Primissima-díjra jelölt Hegedűs D. Géza Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, rendező, egyetemi tanár Budapesten, a Vígszínházban 2017. November 8-án.

Tüntetett a Színmű apraja és nagyja - lehet, hogy nem hiába

Tüntetés volt vasárnap délután a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak kezdeményezésére az intézmény Vas utcai épület előtt. Az ITM már reagált is.

Megmozdulásukkal a szervezők azt üzenték a parlamenti képviselőknek, hogy ne fogadják el az egyetem alapítványi fenntartásúvá alakításáról szóló törvényjavaslatot, mert az nem biztosítja az intézmény Alaptörvény szerinti autonómiáját.

Az épület előtti alkalmi színpadon az esős időben Bán Bálint, az egyetem volt hallgatója köszöntötte a résztvevőket.

"Belesajdul a szívem, ha arra gondolok, hogy az utánunk következő generációk nem élhetik át azokat az élményeket, azokat a lehetőségeket, esetleg nem azok tanítanak majd az egyetemen."

Majd pedig közös kántálásra szólította az egybegyűlteket.

A kántálás során említett szívfájdalom okáról ezután Hegedűs D. Géza színművész, az egyetem tanára beszélt.

"Vajon tudják-e az egyetemünket tulajdonolni akaró ismeretlen idegenek, hogy ki volt Balázs Béla, Radványi Géza, Máriássy Félix, Fábri Zoltán, Makk Károly? Azt valószínűleg tudják, hogy a mi erőnk éppen ebben a másfél évszázados, töretlen történetben rejlik. Ez az origója a magyar színész-, film- és televíziós történetnek. Egyetemi történetünk, nemzeti kultúránk kitörölhetetlen része. Azzal is tisztában vannak az idevágyó hatalommal felruházottak, hogy természetes úton e történet részesei csak akkor lehetnének, ha tehetségüknek köszönhetően kivívták volna maguknak a jogot, hogy egyetemünk polgárai lehessenek. De nem tudhatjuk, hogy kik ők. Törvénybe akarják iktatni, hogy a másfél évszázados történetünk nincs többé. Azt akarják, hogy szeptember 1-jével új történet kezdődjön, az ő történetük."

A tüntetők arra kérik Palkovics László innovációs és technológiai minisztert, hogy teljesítse három követelésüket, amelyek a következők:

  1. a rektort továbbra is az egyetem jelölje ki
  2. kezdjenek érdemi tárgyalásba az egyetemmel, ne hozzanak önkényes döntéseket
  3. a kuratórium tagjainak kiválasztási jogát engedjék át az egyetemnek.

Mindeközben sajtóértesülés szerint a minisztérium nyitott az egyeztetésre. Ha közvetlen megkeresést kap, Palkovics László tárgyal a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóival is – ezt válaszolta az ITM az ATV Híradó megkeresésére. A minisztérium szerint a kormány célja, hogy az egyetemen végző fiatalok színházművészeti, televíziós és filmipari esélyei jelentősen javuljanak. Hozzátették, hogy az átalakítással nagyobb lesz az egyetem önállósága, enyhül az intézmény állami támogatásoknak való kiszolgáltatottsága.

Nyitókép: MTI Fotó: Czimbal Gyula

Kapcsolódó hang

Tüntetés a színi egyetemnél
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018