eur:
393.15
usd:
366.96
bux:
66537.27
2024. április 25. csütörtök Márk
Turisták a Budapesti Adventi és Karácsonyi Vásáron a megnyitó napján az V. kerületi Vörösmarty téren 2018. november 9-én.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Pénzbeli támogatást kérnek az idegenvezetők

Járulékkedvezményt, a jelenleg három hónapos álláskeresési járadék meghosszabbítását, és havi rendszerességű pénzügyi támogatást kérnek a kormánytól a koronavírus-járvány miatt munka nélkül maradt idegenvezetők megsegítésére a szakmát képviselő szervezetek - mondta az InfoRádióban Deák Judit, a Magyar Idegenvezetők Egyesületének elnöke. 

Március közepe óta nincs munkánk, mivel nem jönnek a turisták és az idegenvezetők sem utazhatnak ki magyarokkal külföldre - mondta az InfoRádióban Deák Judit, a Magyar Idegenvezetők Egyesületének elnöke. Ezért kérik a szakmai szervezetek, hogy ez a néhány ezer aktívan dolgozó idegenvezető

olyan rendszeres havi pénzbeni támogatást kapjon az államtól, ami segít átvészelni a járvány utáni időszakot a turizmus újraindulásáig.

Mint az elnök elmondta, a turizmusban körülbelül 400 ezren dolgoznak, ebből a főszezonban dolgozó aktív idegenvezetők átlagos száma 4 ezer.

"Bár az idegenvezetők mindössze az egy százalékát adják a turizmusban dolgozóknak, de legalább olyan fontos részei az ágazatnak, mint egy szép szálloda vagy egy barátságos étterem, hiszen a turista reggeltől estig velük van, és az a tapasztalatunk, hogy az út végén nem azt mondja a vendég, hogy ez a Kovács Piroska milyen helyes volt, hanem hogy a magyarok milyenek voltak" - mondta Deák Judit.

Szerinte továbbra is érvényes a régi szlogen, hogy az idegenvezetők az ország kultúrdiplomatái, és nagyjából a idegenvezető személyéről ítélik meg az idelátogató külföldiek, hogy milyenek a magyarok. Az elnök szerint ezért volna óriási veszteség az egész magyar turizmus számára, ha a legjobb - ám most a járvány miatt munka és tartalékok nélkül maradt -

idegenvezetők a megélhetésük érdekében elhagynák a pályát, vagy a közeli országokban vállalnak munkát.

"A minőségi turizmushoz szükségesek a nagyon jó kvalitású idegenvezetők" - hangsúlyozta Deák Judit. Hozzátette: az idegenvezetőket képviselő szakmai szervezetek közösen kérik a kormányt, hogy ezt megelőzendő, adjon havi pénzügyi támogatást az idegenvezetőknek, valamint azt, hogy az őket foglalkoztató cégek vagy a katás vállalkozóként működő idegenvezetők járulékkedvezményt kaphassanak - eddig ugyanis mindkét járulékkedvezményeket nyújtó márciusi kormányrendeletből kimaradtak.

Az érdekképviseletek felmérték azt is, hogy Európa többi országában hogyan támogatják a szakmát. A legkevesebbet Görögországban adta az állam az idegenvezetőknek: márciusra és áprilisra egyaránt 400 eurót. A Magyarországtól északra lévő közeli országokban nagyjából havi 600 eurót, Portugáliában a minimálbérnek megfelelő 640 eurós támogatást kaptak az idegenvezetők, Hollandiában pedig havi 1000-1500 eurót.

"Nálunk a munkadíj és a bérek sokkal alacsonyabbak, mint akár Ausztriában, Németországban, de havi 100 ezer forinttal már biztosan elégedettek lennénk"

- mondta Deák Judit. Hozzátette: a legnagyobb segítség az volna számukra, ha ezt a támogatást a következő szezon kezdetéig, jövő március 31-ig megkaphatnák az idegenvezetők, de már ha év végéig megkaphatnák, akkor is örülnének.

"Azt szeretnénk kérni a kormánytól, hogy amennyiben ez a rendszeres pénzügyi támogatás nem megoldható, akkor legalább a járulékkedvezményt kaphassa meg a szektor 2021. március 31-ig, amikor kezdődik a szezon, vagy legalábbis 2020. december 31-ig" - közölte Deák Judit.

Példaként az utazási irodákat említette, amelyeknek június végéig nem kell a dolgozóik után a járulékokat befizetniük. "Sok idegenvezető kért álláskeresési hozzájárulást, ami három hónapra jár és mindössze havi 44500 forintot jelent, és sokan már két hónapja várják, hogy ehhez is hozzájussanak. Mindenképpen szeretnénk, ha legalább ezt év végéig meg lehetne hosszabbítani" - tette hozzá az elnök.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×