INFORÁDIÓ
2022. szeptember 28. szerda
Vencel

idegenvezető

állami segítség

deák judit

magyar idegenvezetők egyesülete

turizmus

koronavírus

Idegenvezetők: óriási pazarlás megy a magyar turizmusban

Idegenvezetők: óriási pazarlás megy a magyar turizmusban

Infostart / InfoRádió - Kalapos Mihály

Állami segítséget kérnek a túléléshez – mondta az InfoRádiónak a Magyar Idegenvezetők Egyesületének (MIE) elnöke, arra kis kitérve, egyre többen hagyják el a pályát.

A március közepén beütő krach után az idegenvezetők voltak az elsők, akik elveszítették a munkájukat, és vélhetően az utolsók között lesznek azok között is, akik visszakapják majd a turisták újbóli megjelenésével – hívta fel a figyelmet Deák Judit. A Magyar Idegenvezetők Egyesületének elnöke szerint minden egyes nappal nehezebb helyzetbe sodródnak, és még azok a kollégák is, akik rendelkeztek némi tartalékkal, az elmúlt fél év során felélték, vagy kezdik felélni azt. Miután kizárólag külföldi turistákkal dolgoznak, ha ők nincsenek, bevételük sincs – ismételte meg.

A szervezet elnöke azt is leszögezte,

abszolút távol kívánnak maradni a politizálástól, kizárólag dolgozni szeretnének,

és tisztában vannak azzal is, hogy a turisták visszatérése, ahogyan nem rajtuk, úgy nem is a kormányzaton múlik. Az viszont már igen, hogy kapnak-e valamilyen segítséget,

akár adó elengedése, akár rendszeres támogatás formájában,

ahogyan az más uniós országokban bevett – tette hozzá a szakember, megjegyezve: egyelőre egyikben sem bízhattak.

A magyar turizmusban mintegy 400 ezer ember dolgozik, az aktív idegenvezetők száma pedig 4 ezerre tehető. Deák Judit elismerte, hogy ugyan a közelmúltban volt egy pályázati lehetőség az MTÜ (Magyar Turisztikai Ügynökség) Kisfaludy programján belül a durván 300 főre tehető vidéki idegenvezetők számára, és a 150 jelentkező közül 149-en sikeresen szerepeltek, elnyerve 200 ezer és 1 millió forint közötti összegeket, azonban a többség, nagyjából 3800-an nem számíthattak semmire.

Az InfoRádiónak azt is felidézte, hogy másfél hónappal ezelőtt tartottak egy figyelemfelkeltésnek szánt flashmobot a Szent István Bazilika előtt, ahol a szakmabéli társai arról adtak számot, hogy többen már futárnak álltak, nyelvórákat tartanak, vagy épp szórólapozásra kényszerültek, valamint Ausztriába mentek vendéglátóskodni. Mint fogalmazott, átgondolva,

ha hosszú távon fontos az ország számára a turizmus, akkor „óriási pazarlás”, hogy diplomás, több nyelvet felső fokon beszélő emberek hullanak ki a rendszerből.

Mindezek okán várnának némi segítséget, amivel legalább „fél lábon el tudnak ácsorogni”, amíg remélhetően jövő tavasszal ismét megjelennek a turisták, és lesz munkájuk – tette hozzá Deák Judit, aki szerint ellenben félő, hogy szétspriccelnek különböző helyekre a jó idegenvezetők. És ugyan vannak mindig pályakezdők, de nekik sok év lesz azt a rutint és szakmai tapasztalatot megszerezniük, amivel a jelenlegi, de egyre inkább morzsolódó csapat rendelkezik.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: YouTube/MIE

Kapcsolódó hang

Idegenvezetők a járvány alatt – Deák Judit elnök, MIE
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018