eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Sorban állók a II. kerületi Szent Margit Gyógyszertárnál 2020. március 13-án. A koronavírus-járvány miatt megnövekedett a gyógyszertárak forgalma. A gyógyszertárakban egy időben csak annyi vásárló tartózkodhat, ahány átadó pult van.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Nem mindenki örül a könnyített receptkiváltásnak

A gyógyszerészkamara elnöke szerint adatvédelmi okokból aggályos, ha a törvényalkotási bizottság javaslatának megfelelően a veszélyhelyzet megszűnése után is megmarad a könnyített receptkiváltás.

Megmaradhat a könnyített receptkiváltás. A márciusi miniszteri rendelet szerint az intézkedés a veszélyhelyzet megszűnését követő 90 napig élt volna, a parlament törvényalkotási bizottsága azonban ezt állandósítaná. A testület azt javasolja, hogy a veszélyhelyzet megszűnése után is bárki juthasson hozzá más gyógyszereihez a páciens TAJ-számával és saját személyijével.

A szabályozás március közepén lépett életbe, az idősek védelmében, hiszen ezáltal más is kiválthatta a hozzátartozók, ismerősök receptjét, meghatalmazás vagy felírási igazolás nélkül is. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a legutóbbi kormányinfón éppen az Infostart kérdésére mondta el, hogy a kormány tervei szerint megmaradhat ez a módszer.

A Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke szerint viszont adatvédelmi szempontból aggályos, hiszen érzékeny egészségügyi információk kerülhetnek illetéktelen kezekbe.

Hankó Zoltán az InfoRádióban kifejtette: a veszélyhelyzet legsűrűbb időszakában volt funkciója annak, hogy bizonyos könnyítések mellett lehessen más számára felírt recept alapján gyógyszereket kiváltani.

Ugyanakkor - mint fogalmazott - a gyógyszerkiváltásnál két dolgot kell figyelembe venni. Az egyik, hogy van-e olyan dokumentum a gyógyszer kiváltója kezében, ami alapján ő a gyógyszert joggal kiválthatja Például, hogy van-e nála vény, felírási igazolás, vagy egy jogszabályi módosítással előkészítés alatt álló kód, ami egyértelművé teszi, hogy ennek a dokumentumnak birtoklása feljogosítja arra, hogy gyógyszert váltson ki.

A másik lehetőség az, hogy a kiváltó igazolja, hogy jogosult egy adott személy konkrét gyógyszereinek a kiváltására. Ezt meghatalmazással, a törvényes képviselet igazolásával, vagy ha az adott személy saját részre vált ki gyógyszert, akkor személyazonosságának igazolásával meg tudja tenni - mondta az elnök.

Az elnök szerint ha valaki tudja másnak a TAJ-számát, és bemegy egy gyógyszertárba, a szám bemondásával a patikus megmutatja neki, hogy a TAJ-szám birtokosának milyen gyógyszerek vannak felírva, ez viszont egészségügyi adatok védelme szempontjából rendkívül aggályos.

"Innentől kezdve nem lehet garantálni azt, hogy a gyógyszertár a betegek egészségügyi adatainak őrzését biztonsággal meg tudja oldani"

- hangsúlyozta Hankó Zoltán. Hozzátette: az elmúlt hetekben számos olyan történet jutott el hozzá a gyógyszerészektől, ahol már nem lehetőségként merült fel, hogy illetéktelenek jutottak hozzá ilyen érzékeny információkhoz, hanem konkrét megvalósult esetekről volt szó. Szerinte

azt kellene tudni garantálni, hogy a kiváltás jogosultságát a kiváltó személy tudja igazolni.

"Még családon belül is okozhat konfliktust, hogy ha a férj a feleségének úgy váltja ki a gyógyszerét, hogy a feleség nem tud róla. Vannak nemi úton terjedő betegségekhez kapcsolódó gyógyszerek, vannak pszichiátriai gyógyszerek, amelyek adott személy rendkívül szenzitív egészségügyi adataira utalhatnak" - hívta fel a figyelmet az elnök.

Megemlítette, hogy a meghatalmazás rendszere eleve benne van a hatályos szabályozásban. "Én úgy tudom, hogy egyre jobban terjed ki az a hálózat, amely mentén ezeket a meghatalmazásokat viszonylag egyszerűen és gyorsan meg lehet oldani" - mondta Hankó Zoltán. Szerinte ez

a meghatalmazási rendszer tökéletesen kiválthatná a TAJ-szám bemondására alapozott gyógyszerkiváltást úgy, hogy sem az adatvédelmi, sem pedig a gyógyszerbiztonsági problémákkal nem kellene számolni a továbbiakban.

A veszélyhelyzet megszűnésével kapcsolatos törvényjavaslatról, így a könnyített vénykiváltásról is kedden szavaz a parlament.

Több intézkedést is életben tartanának

A koronavírus miatti karantén alatt több olyan intézkedés volt, amelyeket bizonyos esetekben a jövőben is érvényben lehetne tartani – hangsúlyozta az InfoRádióban a Magyar Orvosi Kamara titkára. Úgy vélte, valóban van sok olyan helyzet (például az állandó gyógyszerek felírása), amikor egy telefonos konzultáción megbeszéli az orvos és a beteg, mi történt az elmúlt 3 hónapban, és ha indokolt, akkor elegendő e-receptet felírni. Természetesen

teljesen nem helyettesíti a személyes orvos-beteg találkozást

ez a módszer, csak indokolt esetekben használható, akkor viszont praktikus.

Felhívta a figyelmet ugyanakkor, hogy

új szabályozásra van szükség,

hiszen vannak olyan tényezők, amelyek miatt adatvédelmi és betegbiztonsági szempontokat kell figyelembe venni. Például nem lenne szerencsés, ha a beteg számára felírt gyógyszerek listáját a patikában fennhangon felolvasná valaki azt tudakolva, hogy melyiket akarja kiváltani.

Ugyanígy megtartható újításnak tartja Nagy Marcell az időpontfoglalási lehetőséget, álláspontjuk szerint az orvosoknak és a betegeknek is előnyös. A jövőben pedig számos okoseszköz adatát is fel lehetne használni, vagy a videochatet is sűrűbben lehetne alkalmazni.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×