eur:
395.27
usd:
365.64
bux:
65385.89
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay

Az orvosi igazolások rendszerét is átalaktíthatnák az új szabályok

A Házi Gyermekorvosok Egyesülete támogatja, hogy a jövőben is fel lehessen írni a gyógyszereket orvos-beteg találkozás nélkül. Póta György szerint a most kényszerből megélt helyzet rámutat az igazolási rendszer átalakításának lehetőségére is.

Nagy könnyítés volt, hogy a gyerekek bizonyos gyógyszereit (nem betegséghez kötött, hanem krónikus betegségekre való szereit, vagy például tápszereket) fel lehetett írni e-receptre, és a szülőknek elég volt a patikába elmenni kiváltani ezeket. Ez korábban az EESZT-ben nem volt lehetséges, és javasolták, hogy ez a lehetőség fennmaradjon a veszélyhelyzet után is.

Egy másik, az elmúlt hónapokban sokkal nagyobb számban használt lehetőséggel, a telefonos egyeztetéssel (telemedicina) is jók a tapasztalataik, hiszen mindenki számára kiderült, nagyon sok esetben elegendő így vagy e-mailben kommunikálni. Például akár bőrelváltozások esetén is használható volt egy telefonnal készített fotó és egy telefonos vagy e-mailes konzultáció, amelyek során az orvos közölte, milyen típusú elváltozásról van szó, mit kell tenni és milyen szert ír fel hozzá. Nyilván nem minden esetben elegendő ez, de az esetek 80-90 százalékában elegendő volt – fejtette ki a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke, hozzátéve, hogy ezeket a most kényszerből bevezetett, de bevált metódusokat jó lenne megtartani a jövőben.

Póta György arról is beszélt, hogy az óvodákban, iskolákban szükséges orvosi igazolások rendszerét is át kellene alakítani, sok igazolástípust meg lehetne szüntetni. Ezt már korábban is szorgalmazták, de most a koronavírus-járvány miatt kényszerből bevezetett intézkedések rámutattak, hogy működhetne a rendszer.

Például "mivel most gyerekkel csak végső esetben lehetett bemenni a rendelőkbe, mindenki elfogadta, hogy a szülő adott ki igazolást arról, hogy tünet- és panaszmentes a gyermeke. Miért ne lehetne ezt elfogadni például egy egyszerű, egynapos lázzal járó nátha esetében?" – tette fel a kérdést az elnök.

"A házi gyermekorvosi rendszerben ugyanis az igazolások képezik a legnagyobb kontingenst, vagyis ha ezeket személyes találkozás nélkül ki lehetne állítani – akár szülői igazolásként, akár valamilyen elektronikus úton –, akkor sokat tennénk azért, hogy a következő télen ne egy-két órán keresztül üljenek a szülők és a gyerekek a gyermekorvosi várókban" – mondta a szakember. Vagyis az orvos-beteg találkozások egy része kiváltható lenne, amivel csökkenhetne az orvosi várókban a tömeg, és így a továbbfertőzések esélye is.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Hatalmas naperőmű épül Tapolca mellett, kiderült néhány részlet

Hatalmas naperőmű épül Tapolca mellett, kiderült néhány részlet

Tapolca mellett egy hatalmas, 60 MW beépített kapacitású, naperőmű épül, amelyet idén a második negyedévben helyeznek kereskedelmi üzembe, a beruházás 49-51 millió dollárba kerül – szúrta ki a Portfolio az amerikai értékpapírfelügyelethez (SEC) érkezett beadványban. A naperőművek magyarországi terjedéséről, a zöld áram termelési és elosztási kérdésekről is szó lesz a Portfolio április 11-i Vállalati Energiamenedzsment konferenciáján, további részletek itt érhetők el.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×