INFORÁDIÓ 
2020. július 16. csütörtök
Valter

szociális hozzájárulás

gépjárműadó

gulyás gergely

kormányinfó

budapest

karácsony gergely

Egyértelművé tette Gulyás Gergely az önkormányzatokra vonatkozó szabályokat

Egyértelművé tette Gulyás Gergely az önkormányzatokra vonatkozó szabályokat

Infostart

Nem kompenzálják a gépjárműadó-bevételt, miközben az államnak ezermilliárdos nehézségei vannak - tette egyértelművé Gulyás Gergely a Kormányinfón. Legalábbis nem most. Külön szóba került Budapest helyzete.

Egyre-másra érdeklődnek az önkormányzati vezetők nyilvánosság különböző eszközein keresztül, hogy a járványhelyzet miatt szükségessé vált kormányzati döntések következtében elveszett bevételeiket milyen módon fogja a kipótolni a kormány.

A csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elismerte, hogy a helyhatóságok és a kabinet között vita van a költségvetési források és támogatások kapcsán.

Bejelentette viszont, hogy bár az állami költségvetés forrásai csökkennek,

az önkormányzatok 16 százalékkal több pénzzel - 858 milliárd forinttal - tervezhetnek jövőre,

mint idén.

A szolidaritási adóval kapcsolatban tisztázta: azt nem az állam veszi el az önkormányzatoktól, hanem a gazdagabb önkormányzatok adják a szegényebbeknek, az ezzel kapcsolatos vita tehát "legfeljebb az önkormányzatok közötti forráselosztási vitaként értelmezhető", az állam nem részesül ebből a pénzből.

A benyújtott költségvetéssel kapcsolatban Karácsony Gergely budapesti főpolgármester arról panaszkodott, hogy a benne szereplő szolidaritási adóval kivéreztetik az önkormányzatokat. Ezzel kapcsolatban - újságírói kérdésre válaszolva - Gulyás Gergely Budapest többletterheiről elmondta, azt reméli, hogy a főváros bevételei nőnek a legjobban, de ez "sok minden mástól is függ".

Kijelentette, az önkormányzatok az államnál jóval kisebb mértékben vállaltak részt a védekezésben, de ez a fővárosi önkormányzatot a lehető legcsekélyebb mértékben érintette, "sokkal kisebb mértékben, mint bármely más önkormányzatot", gépjárműadó-bevétele nincs, idegenforgalmiadó-bevétele nincs, tehát

a "szerényebb mértékű" elvonások jó részéből Budapest eddig is kimaradhatott.

Emlékeztetett: 2010 után a kormány az önkormányzatokat majdnem 1400 milliárd forintnyi államadósságtól szabadította meg, nőttek az adóbevételeik, ehhez képest a gépjárműadó központi költségvetésbe irányítása "rendkívül szerény mértékű elvonás" Gulyás Gergely szerint.

"A szolidaritási adó tekintetében Budapestnek eddig valóban volt egy kedvezménye, de ez kizárólag a fővárost érintette, ennek a kedvezménynek a mértéke csökken jelentősen 2021-ben" - tette hozzá.

Végezetül pedig kérte, hogy az egész országtól kért szolidaritásban a főváros vezetése is vegyen részt, az állam veszteségei ugyanis mindeközben ezermilliárdosak.

A gépjárműadó-bevétel miatti kiesést a kormány olyan mértékben kívánja pótolni, amilyenben azt az ország teljesítménye lehetővé teszi majd - tette még hozzá Gulyás Gergely.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018