eur:
394.62
usd:
365.22
bux:
65482.75
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay

Sorra nyílnak a határok, mutatjuk, mire készüljön az, aki elindul

Szerda nulla órától a cseh, a szlovák és a magyar állampolgárok számára lehetővé vált az egymás országainak területén való, 48 órát meg nem haladó tartózkodás. Szlovénia kedd óta fokozatosan nyitja a határait, a horvát tengerparton pedig már a hétvégén elindult a turistaszezon.

A kedden egész nap zajló tárgyalások után a szlovák kormány beleegyezett, hogy oda-vissza átengedi területén a Csehország és Magyarország között utazó cseh és magyar állampolgárokat, ha nem töltenek 48 óránál többet Szlovákiában - jelentette be a magyar külgazdasági és külügyminiszter kedd este a Facebook-oldalán.

Szlovéniába keddtől fokozatosan újranyitja határait, beléphetnek azok a külföldi állampolgárok, aki üzleti vagy más gazdasági érdekeltség miatt utaznak az országba, beleértve azokat a turistákat is, akik idegenforgalmi célokból látogatnak oda, feltéve, ha szállásfoglalásról szóló igazolást tudnak felmutatni a határon. Mint arról az Infostart is beszámolt, a rendelet szerint, amelyet a kormány hétfőn késő este fogadott el és kedden lépett érvénybe, azok a schengeni övezethez tartozó országok és az Európai Unió állampolgárai léphetik át korlátozások nélkül a szlovén határt - azaz nem kell 14 napra karanténba vonulniuk -, akik üzleti vagy más gazdasági érdekeltség miatt utaznak az országba, vagy Szlovéniában rendelkeznek ingatlannal.

A korlátozások feloldása nem csak a közúti, hanem a légi- és vízi közlekedésre is vonatkozik.

Az enyhítések vonatkoznak továbbá a határ menti ingázókra, a nemzetközi fuvarozókra és a mezőgazdasági vállalkozókra is, akik a szlovén határ mindkét oldalán rendelkeznek ingatlannal vagy művelnek földeket.

A karantén alól kivonhatják magukat továbbá azok az uniós állampolgárok, akik oktatási vagy egészségügyi célokból érkeznek az országba, mint a hallgatók, a tanárok és a kutatók, valamint az egészségügyi szolgáltatásokat igénybe vevők. Azoknak sem kell karanténba vonulniuk, aki egy napra, temetésre vagy családlátogatásra érkeznek az országba. Szlovéniába eddig ilyen feltételek mellett csak a horvát állampolgárok utazhattak, miután a két ország erről korábban megállapodást kötött.

Horvátországan már az előző hétvégén elindult a nyári idegenforgalmi idény a tengerparton, a hétvégén 133 hotel és 65 kemping is megnyitott. Zágráb a járvány enyhülésével - szigorú óvintézkedések mellett - fokozatosan feloldotta a korlátozásokat, és újraindította a gazdaságot, két hete pedig a határait is újranyitotta: beléphetnek mindazok a külföldi állampolgárok, akik üzleti vagy más gazdasági érdekeltség miatt, valamint halaszthatatlan személyes okból utaznak az országba.

A turistáknak a beutazáshoz mindössze a szállásfoglalásról kell igazolást felmutatniuk a határon, ahol felveszik az adataikat is.

Éppen május 27-re, azaz szerdára ígérték, hogy elkészül az a mobiltelefonos alkalmazás, amely elősegíti a beutazások felgyorsítását, és amelyről az Inforstarton is beszámoltunk.

Az alkalmazás használata önkéntes alapon történik. Jelenleg közel 22 ezer turista tartózkodik az országban, amelynek fele az elmúlt napokban érkezett az országba. Szintén május 27-től, szerdától engedélyezik zárt térben a 100 fős, nyitott térben pedig a 300 fős tömeges rendezvényeket. Május 30-tól pedig már szabadtéri sportversenyeket is lehet rendezni az országban, egyelőre azonban nézők nélkül.

Megnyitja határait Montenegró is, méghozzá pünkösd hétfőtől, azaz június elsejétől azon országok állampolgárai előtt, amelyekben 100 ezer főre legfeljebb 25 koronavírussal fertőzött jut. Ez azt jelenti, hogy a jövő hétfőtől Horvátország, Szlovénia, Ausztria, Németország, Lengyelország, Csehország, Magyarország, Albánia és Görögország lakosai beutazhatnak Montenegróba, a szomszédos Szerbia és Bosznia-Hercegovina állampolgárai viszont nem. Erre válaszként a szerb miniszterelnök felszólította a szerb állampolgárokat, hogy akkor se menjenek Montenegróba nyaralni, ha ez már lehetővé válik.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×