eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Az óváros részlete a promenáddal az Adriai-tenger irányából. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Kitárja kapuit Horvátország után Szlovénia is

A két ország megnyitotta határait a turisták előtt.

Szlovénia keddtől fokozatosan újranyitja határait: beléphetnek azok a külföldi állampolgárok, aki üzleti vagy más gazdasági érdekeltség miatt utaznak az országba, beleértve azokat a turistákat is, akik idegenforgalmi célokból látogatnak oda, feltéve, ha szállásfoglalásról szóló igazolást tudnak felmutatni a határon - derült ki a válságkabinet keddi sajtótájékoztatóján.

A rendelet szerint, amelyet a kormány hétfőn késő este fogadott el és kedden lépett érvénybe, azok a schengeni övezethez tartozó országok és az Európai Unió állampolgárai léphetik át korlátozások nélkül a szlovén határt - azaz nem kell 14 napra karanténba vonulniuk -, akik üzleti vagy más gazdasági érdekeltség miatt utaznak az országba, vagy Szlovéniában rendelkeznek ingatlannal.

A korlátozások feloldása nem csak a közúti, hanem a légi- és vízi közlekedésre is vonatkozik.

Az enyhítések vonatkoznak továbbá a határ menti ingázókra, a nemzetközi fuvarozókra és a mezőgazdasági vállalkozókra is, akik a szlovén határ mindkét oldalán rendelkeznek ingatlannal vagy művelnek földeket.

A karantén alól kivonhatják magukat továbbá azok az uniós állampolgárok, akik oktatási vagy egészségügyi célokból érkeznek az országba, mint a hallgatók, a tanárok és a kutatók, valamint az egészségügyi szolgáltatásokat igénybe vevők. Azoknak sem kell karanténba vonulniuk, aki egy napra, temetésre vagy családlátogatásra érkeznek az országba.

Szlovéniába eddig ilyen feltételek mellett csak a horvát állampolgárok utazhattak, miután a két ország erről korábban megállapodást kötött. A nem uniós állampolgároknak, ha nincs bejelentett lakcímük Szlovéniában, továbbra is karanténba kell vonulniuk Szlovéniában. Ez alól mentességet kapnak azok a diplomaták, fuvarozók, rokonaik temetésére vagy üzleti útra érkező- és átutazóban lévő személyek, akik még aznap elhagyják az országot.

Ljubljana a járvány enyhülésével - szigorú óvintézkedések mellett - fokozatosan feloldotta a korlátozásokat, és újraindította a gazdaságot, majd május közepén, elsőként az Európai Unióban, hivatalosan is bejelentette a koronavírus-járvány végét.

A legfrissebb adatok szerint az elmúlt egy napban nem nőtt, 1469 maradt az ismert koronavírus-fertőzöttek száma és egy ember halt meg a Covid-19 betegség következtében, a járvány szlovéniai halálos áldozatainak száma ezzel 108-ra emelkedett.

Az elmúlt egy hétben a napi új fertőzöttek és a halálesetek száma egy és nulla között váltakozott.

Bár a szomszédos Horvátország nem hirdette ki hivatalosan a járvány végét, két hete fokozatosan újranyitotta határait, s a hétvégén a turistaszezon is elindult a horvát tengerparton. Szlovéniához hasonlóan a járvány itt is alábbhagyott. A legfrissebb információk szerint az elmúlt egy napban nem nőtt, 2244 maradt az ismert koronavírus-fertőzöttek száma, s Horvátországban is csak egy ember halt meg a Covid-19 betegség következtében, a járvány eddigi halálos áldozatainak száma így 101-re nőtt.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×