eur:
394.08
usd:
364.99
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay

Montenegró megnyitja határait néhány ország turistái előtt

Az Adria-parti kis ország lépése felháborodást keltett a régióban. A magyarok viszont jó híreket kaptak.

Megnyitja határait június elsejétől Montenegró a koronavírussal csekély mértékben fertőzött országok előtt, a szomszédos országok állampolgárai viszont így egyelőre nem mehetnek oda nyaralni, ami felháborodást keltett a régióban.

Montenegróban három hete nem regisztráltak új esetet. A koronavírus-járvány ideje alatt összesen 324 fertőzöttet vettek nyilvántartásba és hétfőre minden Covid-19 beteg meggyógyult.

Az Adria-parti ország azon országok állampolgárait engedi majd belépni, amelyekben 100 ezer főre legfeljebb 25 koronavírussal fertőzött jut - jelentette be a miniszterelnök. Ez azt jelenti, hogy

a jövő hétfőtől Horvátország, Szlovénia, Ausztria, Németország, Lengyelország, Csehország, Magyarország, Albánia és Görögország lakosai beutazhatnak Montenegróba,

a szomszédos Szerbia és Bosznia-Hercegovina állampolgárai viszont nem. Erre válaszként a szerb miniszterelnök felszólította a szerb állampolgárokat, hogy akkor se menjenek Montenegróba nyaralni, ha ez már lehetővé válik.

Bosznia-Hercegovinában egy nap alatt 2401-ről 2406-ra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Újra engedélyezték a strandok, fürdők és wellness-központok működését, a vendéglátóhelyeken viszont továbbra is tilos a légkondicionálók használata.

Koszovóban egy nap alatt 1032-ről 1038-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Az alkotmánybíróságnak a hét végéig kell döntenie arról, alkotmányos volt-e kihagyni a tavalyi választást megnyerő pártot a kormányalakításból, miután a korábbi miniszterelnök elbukott a bizalmi szavazáson. A várakozások szerint a testület az államfő javára dönt majd, így előrehozott választás nélkül lehet új kormánya a kis, balkáni államnak. Amennyiben az alkotmánybíróság úgy ítéli meg, hogy az államfő nem az alaptörvénnyel összhangban lépett fel, akkor feltételezhetően még a nyár folyamán újabb választást kell tartani Koszovóban.

Észak-Macedóniában hétfőről keddre 1978-ról 1999-re nőtt a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma. A parlamenti pártok továbbra sem tudnak megegyezésre jutni, hogy mikor tartsák meg az április 12-re tervezett, majd a koronavírus-járvány miatt elhalasztott választásokat. Az ellenzék szerint elhamarkodott lépés lenne addig voksolást szervezni, amíg nem múlt el teljesen a járvány, a kormánypártok szerint viszont a halasztgatással az ország gazdasága, a demokrácia, de akár az állampolgárok egészsége is veszélybe kerül.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×