eur:
392.2
usd:
366.64
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
A kiürült Ferenciek tere Budapesten, az V. kerületben a koronavírus-járvány miatt elrendelt kijárási korlátozás második napján. MTVA/Bizományosi: Turbéky Eszter  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Turbéky Eszter

Budapest Restart – így indítanák újra a fővárost

Egy 15 oldalas dokumentumban foglalta össze Karácsony Gergely főpolgármester, hogy a járványügyi veszélyhelyzet után hogyan indulhatna újra az élet Budapesten.

A Budapest Restart néven megjelent újraindítási programban az szerepel, hogy eddig a budapestiek fegyelmezetten betartották a sokszor kényelmetlen, mégis szükséges korlátozó intézkedéseket, és az újraindításról szóló gondolkodás, nem keltheti azt a hamis illúziót, hogy túljutottunk a járványon.

A főváros szerint a korábbihoz hasonló rend lépésről lépésre állítható vissza, ha

  • az új fertőzöttek száma alacsony szinten stabilizálódik,
  • a tesztelés tömeges és folyamatos, ezek adatai nyilvánosak és alátámasztják az újranyitás lehetőségét
  • felépülnek a szükséges egészségügyi tartalékkapacitások,
  • továbbra is fegyelmezetten betartják az ismert biztonsági intézkedéseket (higiéniai intézkedések, száj- és orrvédő eszközök viselése, távolságtartási szabályok).

Amennyiben a kormány úgy ítéli meg, hogy a fenti feltételek teljesültek, úgy az eddigi korlátozó intézkedések lazításával, specifikus, rájuk szabott szabályok megalkotásával újra kinyithatnának az üzletek és a vendéglátóhelyek. A fizikai távolságtartás lehetséges mértékétől és a résztvevők közötti kontaktus intenzitásától függően fokozatosan újra lehetővé kellene tenni – szintén részletes előírások megalkotásával és ellenőrzésével a közösségi, kulturális és sportrendezvények szervezését.

Az újraindítást 7+1 lépésben tenné meg a főpolgármester.

Elsőként az önkormányzatok bevonását és tájékoztatását javasolja. Emellett kezdeményezi a tömeges tesztelések eredményének nyilvánosságra hozását, új szabályok bevezetését az egészségügyi és szociális ellátórendszerben. Például betegszabadságra mehessen az is, aki csak a legenyhébb tüneteket produkálja, csak negatív teszttel kerülhessen bárki kórházba, szociális intézménybe vagy haza.

A távolságtartás érdekében javasolja a tömegközlekedésben a csúcsidőszakok forgalmának a csökkentését, például úgy, hogy kormány vizsgálja meg a rugalmas munkaidő bevezetésének lehetőségét, hogy a munkavállalóknak ne egyidőben, hanem időben is elnyújtva kelljen használniuk a közösségi közlekedést, és ugyanez vonatkozik az egységes iskolai órarend felülvizsgálatára is.

A megnyitott területeken a zsúfoltság elkerülése érdekében új területeket adna át a főváros az embereknek, például a rakpartok hétvégi autómentesítésével, vagy a VI. és VII. kerület által elkezdett átmeneti forgalomcsökkentett zónák kiterjesztésével a város más pontjaira is. A távolságtartás szabályainak betartását okosmegoldásokkal, például applikációk fejlesztésével is támogatnák.

A vendéglátóhelyek, kiskereskedelmi egységek újranyitásának szabályait a biztonságos távolságtartás követelményeihez igazítanák, fontos feltétel, hogy a vendégek kiszolgálása ne vagy ne csak zárt térben történhessen, hanem – ahol csak fizikailag lehetséges – lehetőség legyen teraszok, szabadtéri helyek nyitására. A budapesti városvezetés vizsgálja, milyen átmeneti szabályok megalkotásával tudja megnyitni a város köztereit a vendéglátóhelyek előtt úgy, hogy figyelemmel legyen a biztonságos távolságtartás szabályaira is. Akár kisebb útszakaszokat is lezárnának, hogy az ott működő vendéglátóhelyek – a kellő távolság megtartása mellett – asztalokat helyezhessenek el.

Az arc eltakarásának előírásait a tömegközlekedés és a kereskedelmi egységek után kiterjesztenék, így a vendéglátóhelyek újranyitásának feltétele a személyzet kötelező maszkviselése lenne, de a játszóterek újranyitása esetén is a felnőttek számára érdemes előírni az arc eltakarását.

A járvány nyomán megváltozott közlekedési szokásokat támogatná a főváros, az autóhasználat rovására az alternatív közlekedési formákat, növelni kívánja a biciklis és gyalogos közlekedés lehetőségeit a városban. Emellett a tömegközlekedést is újra kell gondolni, mert a járvány idején jelentős mértékű lett a bizalmatlanság iránta, ezért a közösségi közlekedés finanszírozásának lehetőségeiről, átalakításának módjáról, a közlekedésszervezés regionális alapokra helyezéséről a budapesti agglomerációs települések polgármestereinek bevonásával szakmai egyeztető fórumot javasol a főpolgármester.

Végül egy Budapest New Dealt kezdeményez a dokumentum, amely a város gazdaságának a rendbetételét alapozná meg a járvány okozta válság után.

A kormány várhatóan a mai ülésén tárgyal arról, hogy enyhít-e a Budapestre és Pest megyére még érvényes kijárási korlátozásokon.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×