eur:
387.72
usd:
363.26
bux:
55616.44
2023. szeptember 21. csütörtök Máté, Mirella
Nyitókép: Pexels

Friss információkat jelentett be a kormány az ingyenes parkolásról

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az Infostart kérdésére válaszolva úgy vélte, a dugók és a járvány között kellett választani.

A szerdai kormányülést követően csütörtökön állt nyilvánosság elé a friss döntésekkel Gulyás Gergely kancelláriaminiszter, ismertetve a vidékre most már egységesen vonatkozó új szabályokat.

Vannak azonban olyan előírások, amelyek továbbra is érvényben maradnak, ilyenek a kötelező védőtávolság - másfél méter - megtartása a nem egy háztartásban élők között, illetve zárt helyeken a szájmaszk mint egyéni védőeszköz kötelező viselése.

Az Infostart a Kormányinfón az iránt is érdeklődött, hogy az általános, ingyenes parkolás - közterületen és közterületről szabadon hozzáférhető, nyilvános helyeken - fennmarad-e.

"A veszélyhelyzet idejére rendeltük el, és nem látom okát annak, hogy ezen változtassunk" - fogalmazott egyértelműen Gulyás Gergely, megjegyezve, hogy természetesen figyelik a forgalmi adatokat, ezen a héten például az autók sűrűsége megnőtt. "De a célja az volt az intézkedésnek, hogy minél kevesebben legyenek a tömegközlekedésben egy légtérben, ilyen értelemben

még a dugók is jobbak, mint hogyha a tömegközlekedésben vannak tömegek"

- indokolta.

Az ingyenes parkolás kérdése korábban a kormányoldal és a főváros vezetése közötti vitatémává vált: a Fidesz és a kormány azt követelte Budapesttől, hogy a tömegközlekedés fertőzésveszélye miatt Karácsony Gergely rendelje el az ingyenes parkolást bécsi mintára, ám a városvezető ezt nem tartotta lehetségesnek március-április fordulóján, mondván, ez sok ingázót autóba ültetne, és forgalmi nehézségek elé nézne Budapest. A vitát április 5-én a kormány eldöntötte, ugyanis országosan ingyenessé tette a parkolást mindenütt, ahol az szabad, kivéve a garázstermeket. Fürjes Balázs Budapest-fejlesztési államtitkár később számokkal igazolta az intézkedés helyességét. A fővárosi és a kerületi önkormányzatoknak az intézkedés miatt komoly bevételkiesésük származik.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.21. csütörtök, 18:00
Baán László
a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×