eur:
394.39
usd:
371.78
bux:
67407.86
2024. április 16. kedd Csongor
Nyitókép: Pexels

Így tervezik át az önkormányzatok a költségvetéseiket

A veszélyhelyzet miatt meghozott intézkedések nyomán újratervezik költségvetéseiket az önkormányzatok. Több város vezetése kifogásolta, hogy a növekvő feladatmennyiséghez csökkenő forrásösszeg társul, Gulyás Gergely kancelláriaminiszter szerint viszont az önkormányzatoknak nincs okuk panaszra.

A Kormányinfón szombaton kiderült, hogy a gépjárműadó önkormányzatoknak járó része egy állami védekezési alapba kerül, vasárnap pedig Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, hogy az önkormányzatok helyett a kormány saját hatáskörben úgy döntött, hogy ingyenessé teszi a parkolást az ország egész területén közterületen és a köz számára hozzáférhető magánterületeken. Ez utóbbi döntés mozgatórugója - mint az az operatív törzs hétfői tájékoztatóján kiderült - nem az volt, hogy az emberek útnak induljanak a négy égtáj felé, hanem hogy aki teheti, autóval tehermentesítse a közösségi közlekedést akkor, amikor halaszthatatlan útja van.

Több, elsősorban ellenzéki vezetésű önkormányzat felemelte a szavát, hogy e bevételek kiesése a helyhatóságokat érzékenyen érinti, különösen a koronavírus-védekezés miatt rájuk háruló plusz kiadásokkal, feladatokkal együtt.

Az InfoRádió és az Infostart összegyűjtött néhány nyilatkozatot kormánypárti és ellenzéki település- és fővárosi kerületvezetőktől a döntésekről és a költségvetések átdolgozásáról.

Szita Károly (Kaposvár, Fidesz-KDNP): A polgármestereknek a koronavírus-járvány elleni védekezést irányító kormány és az operatív törzs mellé kell állniuk, mert egy a cél, az, hogy életeket mentsünk - mondta a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke, Kaposvár polgármestere hétfőn az M1 aktuális csatornán. Kaposváron is átalakítják a büdzsét: a város a parkolás díjmentessége és a gépjárműadó átengedett részének a védekezési alapba kerülése miatt 600 millió forinttól esik el, ezt a pénzt kénytelen más területeken megspórolni.

Kevesebb jut kultúrára, sportra, beruházásokra, mert az életek mentése a legfontosabb.

Hozzátette: megdöbbent azon - köztük budapesti kerületi polgármesterektől származó - nyilatkozatok hallatán, melyek szerint a kormányzati döntések az idősellátástól veszik el a pénzt, mert annak finanszírozására a gépjárműadó-bevételt szánták volna.

László Imre (Újbuda, DK): "Csökken a mozgásterünk, több olyan kiadásunk is van, ami mellé forrást az állam nem rendelt, és eddig ezek nem tartoztak az önkormányzat feladatkörébe. Éves szinten milliárdos kiesést jelent Újbudának az ingyenes parkolás bevezetése és a gépjárműadó felének állami büdzsébe való befizetése. A költségvetést folyamatosan dolgozzuk át, a helyzet figyelembevételével. Ezzel együtt működőképes marad az önkormányzat, feladatait pedig ellátja."

Horváth Csaba (MSZP, Zugló): "A kormány nem tekinti partnernek az önkormányzatokat, nem egyeztetett velünk erről senki. A parkolás egy forgalomszabályozó eszköz, arra való, hogy a lakhelyen ingyen le lehessen tenni az autót. Természetesen veszélyhelyzet idején külön húsbavágó kérdés, hogy miből lesz bevétel. Komoly érvágás, de

nem lenne probléma, ha tárgyalnánk, és mondjuk átállnánk feladatfinanszírozásra.

Egy ilyen lépés kiszámíthatatlan helyzetet teremt, 1,3 milliárd forint a mínusz. Ezt az összeget nem tudjuk pótolni, azon múlik a veszteség, meddig tart a rendkívüli helyzet."

V. Naszályi Márta (Budavár, Párbeszéd): "Nagy nehézséget jelent. A gépjárműadó az éves költségvetésnek mindössze egy százaléka, ám a parkolási bevétel másfél milliárd forint lett volna. Ugyanakkor a munkavállalóinkat meg kell tartani, a parkolási céget üzemeltetni kell, tehát 400-500 millió forint a kiadás akkor is, ha a bevételek nem érkeznek meg. Ezzel egyébként egy hatalmas P+R parkolóvá minősítették az I. kerületet. Kérdés egyelőre, hogy a hétfőn bejelentett lehetőségeket önkormányzati tulajdonú cégek hogyan vehetik igénybe. Mindenesetre a kerület el fogja látni a feladatait, vannak tartalékok, a költségvetést újrastruktúráljuk. A jelentősebb beruházásokat átütemezzük. A válság kezelésére pedig egy hétpontos csomagot jelentettem be."

Cser-Palkovics András (Székesfehérvár, Fidesz-KDNP): "Több százmillió forintot jelent, még számoljuk az összeget, de

mi már március 21-ével bevezettük az ingyenes parkolást.

Az ok egyszerű: az operatív törzs ajánlásainak megfelelően arra kértük az embereket, hogy ne a tömegközlekedést használják. 3-6 hónappal számoltunk ezzel az intézkedéssel. A gépjárműadó-bevétel kiesése 420 millió forint lehet a város esetében. Az állam joggal veti fel, hogy a teherviselés mindenkit érintsen. Az a nagy kérdés, hogy mindezzel párhuzamosan a jelentkező többletfeladatokhoz az állam biztosít-e többletforrást.

Például az alapellátás számára valóban az állam fogja-e biztosítani a védőfelszerelést, mert most az önkormányzat teszi ezt.

Székesfehérvár egyébként alapvetően az iparűzési adóból él, erre kell most a figyelmünket fordítani, megnézni, milyen gazdasági visszaesés lesz és ebből fakadóan milyen adóbevétel-csökkenés várható. A költségvetésünket minden évben tartalékokkal fogadjuk el – milyn jó, hogy idén nem engedtünk az ellenzék javaslatának a tartalék csökkentésére vonatkozóan. Mindenesetre jelentős átcsoportosítást hajtottunk végre a költségvetésben, az eldöntött, de még el nem indított fejlesztéseket felfüggesztettük."

Gulyás Gergely: a helyzet komoly

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a parlamentben hétfőn napirend előtt azt mondta, az önkormányzatok hozzájárulása a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzet kezeléséhez

a költségvetésük 3-4 százalékát érinti átlagosan, vagyis a lehető legkevesebb a várható gazdasági visszaeséshez képest.

A miniszter szerint az ellenzéki nyilatkozatok nem mérik fel a helyzet komolyságát, miközben a 2010-es szintet most is majdnem eléri a mostani önkormányzati finanszírozás mértéke (1800 milliárd forint), miközben az egészségügyi ellátás és az oktatás feladatát - és ennek 1400 milliárd forintos költségét - már átvette az állam.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Folytatódik az osztrák–orosz kémháború: kölcsönös kiutasítások és vádaskodások

Folytatódik az osztrák–orosz kémháború: kölcsönös kiutasítások és vádaskodások

Márciusban Ausztria utasított ki két orosz diplomatát, Oroszország ezt nem sokáig hagyta válasz nélkül. Ezúttal egy osztrák diplomatát nyilvánítottak nemkívánatos személynek. Közben Bécsben tovább folyik a vizsgálat a korábbi osztrák alkotmányvédelmi hivatal egy volt munkatársa ellen, akit azzal vádolnak, hogy titkos adatokat továbbított az Orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Csúnya a lett a nap vége az amerikai tőzsdéken

Csúnya a lett a nap vége az amerikai tőzsdéken

A fokozódó geopolitikai feszültségek nyomást gyakoroltak ma reggel az ázsiai tőzsdékre, az irányadó európai indexek azonban emelkedésekkel nyitottak, és napközben is kitartottak a pluszok. Az energiaszektor gyengélkedik ma az olajár esésével együtt, míg az ipari vállalatok részvényei felülteljesítők. A magyar piac követte napközben az európai tőzsdéket, kisebb pluszban áll egész nap a BUX, a blue chipek közül csak a Richter esett ma. A tengerentúlon ehhez képest jelentős hangulatromlást láttunk annak ellenére, hogy a kereskedés első részében még emelkedésben voltak a tőzsdék. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×