INFORÁDIÓ 
2021. január 27. szerda
Angelika

koronavírus

vérplazma

vályi-nagy istván

Koronavírus-gyanús, lélegeztető gépen lévő beteget ápolnak a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház intenzív osztályán 2020. április 8-án.

Öt nap után lekerült a lélegeztetőgépről a vérplazmával kezelt magyar beteg

Infostart

A Dél-pesti Centrumkórházban alkalmazták először Magyarországon a vérplazma-terápiát koronavírusos betegen. Az eredmények biztatóak, de a tömeges használata még nem megoldott.

Optimista a vérplazma-terápia hatásosságával kapcsolatban a koronavírus betegek esetében Vályi-Nagy István, a Dél-pesti Centrumkórház főigazgatója, aki szerint a lélegeztetőgépre szoruló betegeknél jelentősen le lehet így rövidíteni a lélegeztetés idejét, de önmagában nem mindenkinél elegendő – derül ki a hvg.hu interjújából.

A főigazgató elmondta, hogy az eddig kezelt két beteg az intenzív osztályon van, de az egyikük felgyógyult, levették a lélegeztetőgépről. A másik, idősebb beteg is jól van, őt is lassan ébresztik a mélyaltatásból. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy mind a vérplazmával kezelt, mind az innovatív gyógyszeres terápiában részesített betegeknél jelentősen megrövidül a lélegeztetési periódus.

A vérplazma-terápiáról is beszélt, amely kísérleti módszer mindenütt a világon. A kezelés nem bonyolult, a legfontosabb a plazma biztonságos előállítása, ehhez a betegségből gyógyult embereket hívják donornak. Az országos tisztifőorvos már több mint 300 potenciális donornak küldött levelet, amelyben jelezte, melyik telefonszámon és milyen e-mail-címen lehet jelentkezni.

Az eljárás nem veszélyes, kisebb a kockázata, mint a véradásnak, és akinek jó az immunválasza, attól 2-3 alkalommal is levehető plazma – mondta az orvos, de hozzátette, nem mindenki alkalmas donornak. Főleg a fiatal és enyhe tünetes betegeknél figyelhető meg, hogy nincs megfelelő immunválaszuk. Az erősebb immunológiai válaszreakció inkább a súlyosabb betegekre jellemző. A megfelelő immunanyagok a fertőzést követően körülbelül 2-3 hét múlva jelennek meg, de az még kutatás tárgya a világon, hogy a megfelelő immunválasszal rendelkezők immunglobulin vérszintje meddig marad fenn.

A plazmaterápiát egyelőre csak a súlyos és a kritikus állapotú betegeknél használják, mert a jobb klinikai állapotban lévő betegek kezelése plazma nélkül is megoldható.

"Mivel sem védőoltás, sem specifikus terápia nincsen, úgy segítünk a betegeken, ahogy tudunk. A plazmakezeléssel és az általunk alkalmazott innovatív gyógyszeres terápiákkal kapcsolatban azt tudom mondani, hogy jó tapasztalataink vannak, és optimisták vagyunk" – mondta Vályi-Nagy István.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018