eur:
395.27
usd:
364.23
bux:
65859.65
2024. március 19. kedd Bánk, József
Koronavírus-gyanús, lélegeztető gépen lévő beteget ápolnak a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház intenzív osztályán 2020. április 8-án.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Öt nap után lekerült a lélegeztetőgépről a vérplazmával kezelt magyar beteg

A Dél-pesti Centrumkórházban alkalmazták először Magyarországon a vérplazma-terápiát koronavírusos betegen. Az eredmények biztatóak, de a tömeges használata még nem megoldott.

Optimista a vérplazma-terápia hatásosságával kapcsolatban a koronavírus betegek esetében Vályi-Nagy István, a Dél-pesti Centrumkórház főigazgatója, aki szerint a lélegeztetőgépre szoruló betegeknél jelentősen le lehet így rövidíteni a lélegeztetés idejét, de önmagában nem mindenkinél elegendő – derül ki a hvg.hu interjújából.

A főigazgató elmondta, hogy az eddig kezelt két beteg az intenzív osztályon van, de az egyikük felgyógyult, levették a lélegeztetőgépről. A másik, idősebb beteg is jól van, őt is lassan ébresztik a mélyaltatásból. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy mind a vérplazmával kezelt, mind az innovatív gyógyszeres terápiában részesített betegeknél jelentősen megrövidül a lélegeztetési periódus.

A vérplazma-terápiáról is beszélt, amely kísérleti módszer mindenütt a világon. A kezelés nem bonyolult, a legfontosabb a plazma biztonságos előállítása, ehhez a betegségből gyógyult embereket hívják donornak. Az országos tisztifőorvos már több mint 300 potenciális donornak küldött levelet, amelyben jelezte, melyik telefonszámon és milyen e-mail-címen lehet jelentkezni.

Az eljárás nem veszélyes, kisebb a kockázata, mint a véradásnak, és akinek jó az immunválasza, attól 2-3 alkalommal is levehető plazma – mondta az orvos, de hozzátette, nem mindenki alkalmas donornak. Főleg a fiatal és enyhe tünetes betegeknél figyelhető meg, hogy nincs megfelelő immunválaszuk. Az erősebb immunológiai válaszreakció inkább a súlyosabb betegekre jellemző. A megfelelő immunanyagok a fertőzést követően körülbelül 2-3 hét múlva jelennek meg, de az még kutatás tárgya a világon, hogy a megfelelő immunválasszal rendelkezők immunglobulin vérszintje meddig marad fenn.

A plazmaterápiát egyelőre csak a súlyos és a kritikus állapotú betegeknél használják, mert a jobb klinikai állapotban lévő betegek kezelése plazma nélkül is megoldható.

"Mivel sem védőoltás, sem specifikus terápia nincsen, úgy segítünk a betegeken, ahogy tudunk. A plazmakezeléssel és az általunk alkalmazott innovatív gyógyszeres terápiákkal kapcsolatban azt tudom mondani, hogy jó tapasztalataink vannak, és optimisták vagyunk" – mondta Vályi-Nagy István.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Seremet Sándor: Vlagyimir Putyin az a rangidős vezető, akire történelmi igénye van az orosz népnek
aréna

Seremet Sándor: Vlagyimir Putyin az a rangidős vezető, akire történelmi igénye van az orosz népnek

Vlagyimir Putyin 87 százalékos választási győzelme nagyjából megfelel az orosz szavazói szándéknak – mondta Seremet Sándor az InfoRádió Aréna című műsorában. A Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója beszélt az oroszok rangidős vezető iránti történelmi vágyáról, az orosz média működéséről, a Kreml bástyáiról és arról is, hogy rövid távon a szankciós ütéseket képes kiállni az orosz gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Svájci rendőr szigor kellene a még több európai gáz- és árampiaci integráció helyett

Svájci rendőr szigor kellene a még több európai gáz- és árampiaci integráció helyett

Reménykedtem benne hogy a magyar sajtó nem fogja átvenni a Bruegel intézet egy hónapja kiadott jelentését az európai energiapiacok működéséről. Alábecsültem a Portfolio éberségét – a múlt héten jelent meg egy remek összefoglaló a Bruegel tanulmányáról. Mint közgazdasági elméleti dokumentum, az eredeti jelentés kiváló, gyakorlati szempontból azonban sajnos néhány felvetése félreérthető. Ez azért veszélyes, mert az európai energiaszabályozás jelen pillanatában minden félreértés a piac ellen dolgozik. A szabályozó testületek Csiperózsika álmukat alusszák, a politikusok hárítanak ("... van független EU és nemzeti regulátor is, Őket tessék keresni ..."). Ha mégis valami zavar kerül a rendszerbe (és sajnos a fenti Bruegel elemzés egy ilyen potenciális zavar lehet), akkor annak a vége rendszerint az, hogy a liberalizált piac nem működik, tessék mindent visszaállamosítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×