eur:
393.76
usd:
365.11
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Vendégek ebédelnek egy étterem teraszán Nyíregyházán a Dózsa György utcában 2020. május 4-én. A koronavírus-járvány miatti korlátozások Budapesten és Pest-megyén kívüli részleges feloldása értelmében vidéken ismét kinyithattak az éttermek és kávézók teraszai, kerthelyiségei.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Óvatosan nyitnak a vidéki települések

A koronavírus-járvány miatt elrendelt intézkedéseken egyelőre részlegesen enyhítenek vidéken. Van, ahol újra látogathatók a kirándulóhelyek, sportparkok, játszóterek, másutt ezt nem vagy nem mindegyik helyszínen tették lehetővé.

Az önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség elnöke elmondta, hogy több tóparti önkormányzat vezetőjéhez hasonlóan Balatonfenyves polgármestereként ő is korainak tartja az enyhítő intézkedések bevezetését. Lombár Gábor azt mondta: tudomásul vették a kormány iránymutatást, és többé-kevésbé megnyitották közterületeik zömét, de az üdülőrégió lakosságának átlagéletkora magas, akikre nézve nagyobb kockázatot jelent a beinduló turizmus.

A sonline.hu portálnak nyilatkozó Csákovics Gyula, Zamárdi polgármestere arról számolt be, hogy megélénkült a forgalom a főváros felől.

Félő, hogy a járvány "be fog robbanni a Balaton környékén"

- fogalmazott.

A pécsiek körében legkedveltebb üdülőhelyen, Orfűn kinyitott több büfé, kerékpár- és sporteszközkölcsönző, de minden látogatót a biztonsági előírások betartására kérnek.

Nyíregyházán - a jelenlegi szabályozás alapján - a Tófürdő és a Parkfürdő részleges megnyitására látszik lehetőség, a fedett fürdők egyelőre zárva maradnak - közölte Podlovics Lajos, a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. értékesítési vezetője. A fürdőknek, a biztonsági felkészüléssel párhuzamosan, két-három hét technikai előkészületre van szükségük. A megnyitás pontos időpontját a társaság később közli, de bíznak abban, hogy a pünkösdi hétvégén már fogadhatják a vendégeket - közölte.

Miskolcon fokozatosan nyitnak újra a sportlétesítmények, de az eseményeket kizárólag nézők nélkül, zárt kapuk mögött tartják - közölte a polgármesteri hivatal. A tájékoztatás szerint a szabadtéri pályák részben vagy egészében megnyíltak a lakosság számára. A Miskolci Sportcentrum Kft. felhívta a figyelmet, hogy a nyitott létesítményekben tilos az öltözők használata és fokozottan ellenőrzik az egészségügyi előírások betartását.

Kecskeméten a helyi operatív törzs javaslatára továbbra is zárva tartanak a játszóterek és a köznevelési intézmények sportlétesítményei, de a kültéri fitneszeszközök saját felelősségre már használhatók. A szervezet javasolja a Benkó Zoltán Szabadidőközpont, a Kecskeméti Arborétum és a Szent Hubertus Parkerdő látogatási tilalmának feloldását, azzal a megkötéssel, hogy a területükön lévő játszóterek továbbra is maradjanak zárva.

Baján pénteken nyit újra a helyi piac, ahol péntekenként csak a 65 évnél idősebbek, szombaton viszont csak a 65 év alattiak vásárolhatnak. A szerdai napokon 9 óráig a 65 év felettiek, 9 óra után az e kor alattiak tartózkodhatnak a piacon. A vásárlás során kötelező a védőmaszk viselése, valamint a bejáratnál a kézfertőtlenítés.

Békés megyében, Sarkadon újra látogathatók a játszóterek és a sportparkok. Ott ugyanúgy elvégzik naponta a fertőtlenítést, miként a város más közterületein - közölte az önkormányzat. Orosházán is megnyitottak a játszóterek, a városüzemeltetési zrt. plakátokon kéri, hogy az ott tartózkodók kétméteres távolságot tartsanak egymás között. Békéscsabán nagy az igény a gyermekfelügyeletre, így az eddigi három óvoda és egy bölcsőde mellett az önkormányzat csütörtöktől további hét óvodában biztosítja az ellátást. Hétfőtől plusz egy bölcsődébe is vihetők majd a gyerekek. A város önkormányzata újabb ötezer mosható maszkot vásárolt, azokat péntek délután osztják ki a településen. Az igénylők két-két maszkot vehetnek át.

Székesfehérváron hétfőtől valamennyi bölcsőde és óvodai székhelyintézmény is megnyit, ügyeletet ad. Az igények számától függően az önkormányzat később dönt a tagintézmények, telephelyek megnyitásáról.

A székesfehérvári önkormányzat közölte: szombaton újra megnyit az iparcikkpiac, ahová a 65 év felettiek reggel 7 és 9 óra között, a 65 év alattiak pedig reggel hét óra előtt és kilenc óra után mehetnek be, kizárólag maszkban. Változás, hogy az élelmiszerpiac a nagy forgalom miatt ezentúl vasárnap és hétfőn is nyitva tart majd, hajnali 5 és 14 óra között.

A tatabányai Szent Borbála Kórház koronavírus-tesztlabort állított üzembe a város ipari parkjában működő Becton Dickinson Hungary Kft. üzemében, a létesítés és az üzemeltetés 18 millió forintos költségét a térség nagyvállalatai és magánemberek adták össze - írta honlapján a kórház. Az immunológiai és sejtbiológiai kutatási reagenseket gyártó amerikai vállalat térítésmentesen biztosítja a gép működéséhez szükséges steril környezetet és a szakszemélyzetet.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×