INFORÁDIÓ
2021. szeptember 21. kedd
Máté, Mirella

operatív törzs

koronavírus

müller cecília

sajtótájékoztató

Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóján a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. március 7-én.

Operatív törzs: 204 fertőzött, tíz halálos áldozat a Pesti úti idősek otthonában

Infostart

A hétvégén egy tíz fős társaság megpróbálta kicselezni a rendőröket, hogy együtt lehessen. Több tucatnyi feljelentés lett a hasonló esetek vége - hangzott el az operatív törzs keddi tájékoztatóján.

1512 regisztrált fertőzött, 122 elhunyt és ugyanennyi gyógyult a kedd reggeli koronavírus-mérlegen Magyarországon, ennek ismeretében állt újra a sajtó rendelkezésére az operatív törzs, amely húsvétvasárnap és -hétfőn nem tartott tájékoztatót.

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeletvezető tisztje elmondta, 4692 figyelmeztetés történt a húsvéti hosszú hétvégén, elsősorban figyelmeztetésekkel éltek. A polgármesteri korlátozásokról elmondta, jellemzően beváltották a hozzájuk fűzött reményeket, de

a Balaton partján egyes csoportok a figyelmeztetések után egyik településről a másikra mentek, őket követték a rendőrök is;

Somogy megyében így 69 feljelentés történt.

A hatósági karanténosokkal kapcsolatban csaknem 200 ezer ellenőrzés volt már, ezer esetben volt gond.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a friss számok ismertetétést követően elmondta, továbbra is a krónikus betegségekben szenvedők viselik a legmagasabb kockázatot, és ismételten hangsúlyozta, az új koronavírust bárki bárkinek átadhatja.

Nagyon jó hírnek nevezte, hogy 122-en meggyúgyultak, és azt is, hogy 9 beteg már lekerült a lélegeztetőgépről, ők az intenzív osztályt is elhagyhatták már.

Újfent külön kitért a szociális ellátóhelyek és a kórházak védelmére. "Itt van szükség a legnagyobb figyelemkoncentrációra, mindkét területen az ápolók és az egészségügyi személyzet védelme nagyon fontos.

A járvány sajnos még mindig felszállóágban van"

- húzta alá, az egyéni védelmet kulcsfontosságúnak nevezve.

A teszteléssel kapcsolatban újra elmondta, a gyanús eseteket a háziorvos minősíti, ő rendeli el a laboratóriumi vizsgálatot, ezt követően pedig minden esetben kötelező a vizsgálat elvégzése.

Az idősotthonokba visszatérőkkel kapcsolatban elmondta, két negatív teszteredmény vagy két hét elkülönítés szükséges - utóbbi a lappangás miatt, hogy ne tudja egy lehetséges vírusos átadni a vírust.

Szerinte

nincs a világon az a teszt, amivel a 14 napos otthon maradást, elkülönülést meg lehetne úszni.

Azt is külön hangsúlyozta, hogy aki megfertőződött, arról sem biztos, hogy évekig védett lesz.

A Pesti úti idősotthonban - mint bejelentette - 204 fertőzöttet találtak, közülük 10-en haltak meg. Az idősotthont most nagy erőkkel, teljes körűen kifertőtlenítik.

Kérdések

- Svédországon 130 rendőrleköpés volt. Volt-e ilyen itthon?

- Nem. Kicselezés volt csak.

- Országszerte ellenőrzik az idősotthonokat?

- Igen, erről segédletet is készítettünk az ellenőröknek. 1035 otthont tartunk nyilván, a legnépesebb otthonokkal kezdenek a kollégák.

- A húsvéthétfőn érkezett szállítmány hová jut? Van-e hiány?

- Nincs hiány, a készleteket folyamatosan töltjük fel. A kórházak és a sürgősségi fogászaok kapnak először védőeszközöket.

- Mikor állítják helyre a vastagbél- és emlőrákszűréseket?

- Járványos időszakban fel vannak függesztve ezek. Akikről korábban kiderült, hogy pozitív esetek, ők el lesznek látva ebben az időszakban is. Újabb szűréseket csak a járvány lezajlását követően végzünk.

- Mennyivel könnyebb ennyi idő után a vírusosok kezelése?

- Semennyivel, de a tudás nagyobb. A protokoll kiegészül új módszerekkel, technológiákkal. Lélegeztetőgépről is ezért tudnak lekerülni betegek.

- Mi volt az eddigi legsúlyosabb vétség és büntetés a kijárási korlátozások megszegésével kapcsolatban?

- Volt két budapesti szórakozóhely: az egyiken rendezvény volt, mindenkit feljelentettek. A másik esetben húsvéti sonkát és sört árultak pult alól. A házi karantént megszegőkkel szemben súlyosabb szankciókra kényszerülünk.

- A várandós anyák próbatétele nagy: mennyire jelent veszélyt a helyzet a kismamákra, magzatra?

- Az egész világ vizsgálja ezt a kérdést. Maga a várandósság olyan immunállapotot keletkeztet a szervezetben, ami kiszolgáltatottabbá teszi őket. Magasabb kockázatúak. Boltban, utcán viseljenek maszkot, viselkedjenek úgy, mintha fertőzőek lennének! A védőnők és a szülészetek felkészültek a helyzetre. Pozitív, várandós kismama még nincs a látókörünkben. Ha lesz, akkor egyedül lesznek a rendelőben vizsgálatkor. Ne a szorongás, hanem az örömteli várakozás töltse el a kismamákat!

- Kásler Miklós az ágyak 60 százalékának felszabadítását kérte a kórházaktól. Szükséges ez?

- Nézzünk körül a világban! Idejekorán felkészülünk, a járványgörbét sikerül pályán tartani, de közben felkészülünk a rosszabb helyzetre.

- Több európai országokban enyhítenek gazdasági megfontolásokból. Van erre esély itthon?

- Nehéz az összehasonlítás, mert nálunk később jelent meg a járvány. Ezért készül hetente összefoglaló a miniszterelnök számára a helyzetről.

- 117 millió gyerek nem kap kanyaró elleni védőoltást a világban. Itthon?

- Nem fordulhat elő, már rég megvannak a szükséges oltások. Az iskolai kampányoltásokat kell csak halasztani. A májgyulladás elleni és a méhnyakrák elleni szabadon választható oltásokat.

- A Pesti úti idősotthonban a Fővárosi Kormányhivatalnak kellett volna odajuttatni a védőfelszerelést?

- A munka törvénykönyve szabályozza azt a kérdést, hogy a munkáltató hogyan, mikor és mit kell, hogy biztosítson.

- Szűrik-e az idősotthonok dolgozóit?

- El kell vágni valahol a fertőzés útját. Az, hogy ki kit szűr, az intézmény orvosa dönti el. Ha gyanús személyt lát, akkor kéri az ő tesztelését. A legfontosabb fegyver az izoláció.

- Tervezik-e Magyarországon "átvészeltségi vizsgálat" elvégzését?

- Forrongó kérdés ez. Magyarországon volt már ilyen vizsgálat, ennek segítségével sikerült a fertőző májgyulladással felvenni a harcot. Maga a vizsgálattípus ismert számunkra, és igen, tervezzük ezt az új koronavírus esetében is, de csak a járvány után, mert akkor tudunk megállapítani átvészeltséget.

- Hosszabb vagy rövidebb járvány jobb Magyarországnak?

- Kétféle védekezés van. Az egyik szerint sokan betegszenek meg egyidőben, sok az áldozat. A másik utat választotta Magyarország: szándékosan mérsékeljük a fertőzésszámot, de ezzel a járvány időtartama meghosszabbodik. Úgy véljük, a második mód jobb módja a járványhelyzet kezelésének, nem terhelődik túl az egészségügy, és a fertőzésszám is kontrollálható - persze csak ha betartják a szabályokat.

- Mi vezetett a Pesti úti helyzethez?

- Valamilyen útón-módon bekerült a vírus. Vizsgálatot folytatunk, amely során fel kell tárni, miért lett ilyen sok fertőzött. Ha dönteni kell, dönteni fogunk. Mindenképp át kell ezt a helyzetet tekinteni, de ez nem két nap lesz.

- Miért nem vitték el a Rózsa utcából a betegeket, ha a Pesti útról igen?

- Igyekszünk elsősorban izolálni a betegeket. A Pesti úton takarítani sem lehetett úgy, hogy ott maradnak a betegek. A Rózsa utcában erre lehetőség volt. Alapesetben nem szeretnénk kimozdítani a lakókat az életterükből, a környezetükből, csak elkülöníteni őket.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018