eur:
394.44
usd:
370.48
bux:
0
2024. április 23. kedd Béla
Fertőtlenítéshez készülő katona védőruhában a fővárosi önkormányzat Pesti úti idősotthonánál 2020. április 12-én. Az intézményben eddig összesen 198 igazolt koronavírus-fertőzöttet találtak, nyolcan meghaltak.
Nyitókép: Fertőtlenítéshez készülő katona védőruhában a fővárosi önkormányzat Pesti úti idősotthonánál 2020. április 12-én. MTI/Mónus Márton

Napokig is eltarthat a Pesti úti idősotthon vasárnap kezdődött fertőtlenítése - a nap hírei

Több egyházi vezető is hívek nélkül mondott húsvétvasárnapi beszédet a fővárosban. Az év végére elkészülhet a koronavírus elleni oltás az Európai Bizottság elnöke szerint.

Napokig is eltarthat a Pesti úti idősotthon vasárnap kezdődött fertőtlenítése, a helyszínre katonák érkeztek - hangzott el az M1 híradójában. Az intézmény teljes fertőtlenítését Müller Cecília országos tisztifőorvos rendelte el, miután az idősotthonban már csaknem 200-an kapták el a koronavírus-fertőzést és nyolcan elhunytak. Közben a Rózsa utcai idősotthon 94 lakójából 60-an megfertőződtek a koronavírussal, 4 embernek vannak tünetei, őket kórházba szállították. A főpolgármester szerint a Rózsa utcába ugyanúgy teszt végzése nélkül küldték vissza a betegeket, ahogy a Pesti úti idősek otthonába is. Karácsony Gergely hangsúlyozta: a főváros minden jogszabályi kötelezettségnek megfelelt mindkét idősotthonban, de szerinte a járványügyi hatóságok nem, ezért a városvezetés felszólította a kormányt, rendelje el az ország összes idősotthonában a koronavírus-szűrést.

Még nem zárult le a vizsgálat a Pesti úti Idősek Otthonában - közölte a fővárosi kormányhivatal. A közlés szerint a hivatal az országos tisztifőorvos utasítására ellenőrzést tartott a Fővárosi Önkormányzat fenntartásában lévő Pesti úti idősotthonban. A járványügyi szakemberek az idősek egészségbiztonsága érdekében ellenőrzik, hogy a fenntartó végrehajtja-e azokat az intézkedéseket, amelyekre az országos tisztifőorvos kötelezte. A kormányhivatal szakemberei vizsgálják a korábbi időszakot is. Az ellenőrzés és a vizsgálat eredményét az országos tisztifőorvos értékeli.

Újabb 100 embernél igazolták a koronavírus fertőzést Magyarországon, ezzel 1410-re nőtt az érintettek száma. 14-gyel nőtt a halottak száma az elmúlt 24 órában, mindannyian idős, krónikus betegek. Így már 99 halálos áldozata van a betegségnek. A kormányzati tájékoztató oldal adatai szerint eddig 118 ember hagyhatta el gyógyultan a kórházat, már 15.333-an vannak hatósági házi karanténban. Eddig több mint 33.500 mintavétel történt.

Ezúttal a szekszárdi kórházban tartott ellenőrzést a miniszterelnök. Orbán Viktor vasárnap reggel végigjárta a Tolna Megyei Balassa János Kórházat, majd a közösségi oldalán bemutatta a Covid-gyanús vagy igazolt fertőzöttek szakmai eljárásrendnek megfelelő ellátási helyszíneit. A főorvosi jelentésből kiderült, hogy az intézményben most egy, bizonyítottan koronavírusos beteget kezelnek, de a kapacitások maximális igénybevételével egyidőben csaknem 180 ágyon folyhat a fertőzöttek ellátása.

Kinevezték a Fejér Megyei Kórház megbízott főigazgatóját. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt közölte: Kásler Miklós tárcavezető Bucsi Lászlót, címzetes egyetemi docenst bízta meg a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház főigazgatói teendőinek ellátásával. A megbízás a főigazgatói pályázat eredményes lezárásáig tart. A feol.hu oldalon szombaton jelent meg, hogy Kásler Miklós arra kérte a megyei kórház főigazgatóját, Csernavölgyi Istvánt: adja át hivatalát. A minisztérium később azt közölte: a főigazgató a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban súlyos mulasztást követett el. A leváltott főigazgató jogi lépéseket tesz.

Megszüntette Cserháti Péter, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet főigazgatói megbízását az emberi erőforrások minisztere. A közlemény szerint a felmentés oka, hogy a járványügyi veszélyhelyzetben a főigazgató nem teljesítette az Operatív Törzs által jóváhagyott, a Nemzeti Népegészségügyi Központ koronavírus-járvánnyal kapcsolatos utasításait a felkészülésre. Az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetnek április 15-re biztosítania kellett volna az új koronavírussal megfertőződött betegek számára több mint kétszáz ágyat, ebből április 10-én még egyetlen ágy sem volt erre a célra. Ezzel komolyan veszélyeztette ezzel a járvány elleni sikeres védekezést és betegellátást.

A koronavírus-járvány miatt hívek nélkül tartott húsvétvasárnapi szertartást Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek a budapesti Szent István-bazilikában. A beszédet a többi között az interneten is közvetítették. A Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke, Bogárdi Szabó István húsvétvasárnap a járvány miatt szintén hívek nélkül tartott ünnepi istentiszteletet a Budahegyvidéki Református Templomban. A Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke, Fabiny Tamás a Budavári Gyülekezet Youtube-csatornáján tette közzé igehirdetését

Lezárták Pilisszentkereszt és Dobogókő utcáit és közterületeit a húsvét idejére. A polgármester megtiltotta a máshonnan érkezők parkolását, sportolását és túrázását. Peller Márton rendeletében a koronavírus-járvány terjedésének lassításával és a pilisszentkereszti lakosok egészségének védelmével indokolja a szigorításokat. Pilisszentkereszten és Dobogókőn kizárólag a helyben lakók kirándulhatnak, sportolhatnak, parkolni pedig csak olyan autókkal lehet, amely után Pilisszentkereszten fizették meg a gépjárműadót.

Az Európai Bizottság elnöke abban bízik, hogy az év végére kifejlesztik az új típusú koronavírus elleni védőoltást. Ursula von der Leyen a Bild am Sonntagban közölt interjúban kiemelte, hogy a vakcina kifejlesztésére világszerte indított kutatási programok sorában a három legígéretesebb közül kettő az Európai Unióban zajlik. Ursula von der Leyen arról is beszélt: a testület valamennyi tagországban, de Magyarország esetében különösen figyeli, hogy miként érvényesülnek az arányos, időben korlátozott és demokratikusan ellenőrzött vészhelyzeti rendelkezések és kész cselekedni, ha ezek átlépik a megengedett mértéket.

Európában szolidaritást, a világban azonnali és globális fegyverletételt, a nemzetközi szankciók és a szegényebb államok adósságának enyhítését szorgalmazta Ferenc pápa húsvétvasárnapi üzenetében. A katolikus egyházfő a járványhelyzet miatt az üres Szent Péter-bazilikában mondta el üzenetét a központi lodzsa helyett. Hangsúlyozta: ez nem a közöny ideje, mivel az egész világ szenved, és egységre kell találnia a pandémiával szemben.

Kiengedték a kórházból Boris Johnson brit miniszterelnököt - közölte a Downing Street. A londoni kormányfői hivatal szóvivőjének rövid nyilatkozata szerint az 55 éves politikus vidéki pihenőhelyére utazott. Boris Johnsont múlt vasárnap vitték be a St. Thomas kórházba, miután megfertőződött a koronavírussal, és bár tíz napot töltött elkülönítésben Downing Street-i rezidenciáján, betegségének egyes tünetei nem múltak. Hétfőn került a kórház intenzív osztályára, miután állapota romlott.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Most kiderül, milyen állapotban van a magyar lakásállomány

Most kiderül, milyen állapotban van a magyar lakásállomány

Nemcsak a rezsiköltség, de a fenntarthatóság szempontjából is kulcsfontosságú, hogy a hazai lakásállomány milyen állapotban van. Gyakran szóba kerül, hogy globálisan az épületállomány és az építőipar felelős a globális szén-dioxid-kibocsátás közel 40 százalékáért, amit a lakásállomány energiahatékonysága is nagyban befolyásol. Hogy Magyarországon mennyire számít korszerűnek az állomány, illetve melyik korszakban épült a legtöbb lakás, azt az alábbiakban néztük meg.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×