INFORÁDIÓ
2021. május 9. vasárnap
Gergely

koronavírus

idősek otthona

pesti út

fertőtlenítés

magyar honvédség

Katonák érkeznek fertőtlenítéshez a fővárosi önkormányzat Pesti úti idősotthonába 2020. április 12-én. Az intézményben eddig összesen 198 igazolt koronavírus-fertőzöttet találtak, nyolcan meghaltak.

Kemény katonai feladatot hajtanak végre Budapesten - videó

Infostart

Megkezdte a Pesti úti Idősek Otthona fertőtlenítését az MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj Biológiai Mentesítő Csoportja április 12-én, vasárnap, Budapesten. A feladat startjánál jelen volt Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka is.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

A Fővárosi Önkormányzat fenntartásában működő otthonban – szombati adatok szerint – 198 igazolt koronavírus fertőzöttet találtak, és 8 idős ember elhunyt. A fertőzötteket kórházba szállították.

Az országos tisztifőorvos április 12-ére, vasárnapra teljes fertőtlenítést rendelt el az intézményben.

A feladat végrehajtását a székesfehérvári székhelyű vegyvédelmi zászlóalj speciális képességekkel rendelkező katonái kezdték meg a kora reggeli órákban.

Korom Ferenc vezérezredes a mentesítés megkezdése után elmondta: a Magyar Honvédség alapfeladatához hűen, saját erőinek és kritikus képességeinek megóvása mellett, az Operatív Törzzsel együttműködve, annak feladatszabása alapján, minden rendelkezésére álló képességgel kiveszi a részét az ország – jelen esetben járványügyi – biztonságának megőrzésében, állampolgárai egészségének megóvásában. A Magyar Honvédség parancsnoka hangsúlyozta, hogy a katonák aktív szerepet vállalnak a járványügyi feladatok végrehajtásában: az egészségügyi és a logisztikai szakállomány, a katonai rendész járőrök, a Honvédelmi Irányító Törzsek, valamint a határvédelmi feladatokban résztvevő katonák is fontos részei a védekezésnek.

A vegyvédelmi zászlóalj alaprendeltetéséből adódóan részt vesz a Honvédelmi Katasztrófavédelmi Rendszerben, emellett hazai és külföldi gyakorlatokon képezi magát és bizonyítja magas szakmai színvonalát.

Az éles helyzetekben történő munka sem új a vegyvédelmi feladatokat ellátó katonák számára, hiszen a tíz évvel ezelőtti vörösiszap-katasztrófa idején már bevetették őket.

Az idősek otthonában végzett munkával kapcsolatban a zászlóalj parancsnoka, Miklovich János ezredes elmondta: a huszonöt katonából álló fertőtlenítőcsoport reggel megkezdte a feladatot, melynek első lépése a biztonságos munkafeltételek megteremtése volt. Ezért fertőtlenítették a bejáratot és a parkolót, illetve a portát, ezek után megkezdték az intézmény belső tereinek fertőtlenítését.

A katonák feladataikat a DS-10 mentesítő eszközökkel látják el, melyhez Hypo oldatot és Virkon S port használnak a bejáratok és közvetlen környezetük, valamint a hidegburkolatú és vízzáró helyiségekre. A DS-5 és DS-12 eszközökkel a MOL Hygi Flow anyagot juttatják a lakószobákra és a meleg burkolatú helyiségekre. A Belső Tér Mentesítő Készlettel a Virocid és a BX-60 melegköd képző anyagot juttatják a légtérbe és az érzékeny felületekre, valamint a nagy légköbméretű helységekbe motoros permetezővel viszik be. Ezek a fertőtlenítő eszközök és anyagok képesek arra, hogy az eljárás után az itt lakók már biztonságban érezzék magukat a vírussal szemben, tette hozzá a parancsnok.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Katonák érkeznek fertőtlenítéshez a fővárosi önkormányzat Pesti úti idősotthonába 2020. április 12-én. MTI/Mónus Márton
A címlapról ajánljuk

Elhunyt Gömöry Pál

Nyolcvanöt éves korában pénteken elhunyt Gömöry Pál olimpikon vitorlázó....
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018