eur:
394.05
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Két kislány néz ki santanderi otthonuk ablakából 2020. március 25-án. Spanyolországban a koronavírus miatt elhunyt halálos áldozatok száma 3434-re emelkedett, a vizsgálatok eddig több mint 47 ezer esetben igazolták a fertőzést.
Nyitókép: MTI/EPA/EFE/Roman G. Aguilera

Koronavírus – van, ami előtt még a tudósok is értetlenül állnak

Gyermekeknél szinte sohasem okoz súlyos megbetegedést a koronavírus, ennek okát még a tudósok sem ismerik. Arról, hogy a fiatal és középkorú lakosság körében milyen arányban várható súlyos fertőzés kialakulása, arról Müller Viktort, az ELTE TTK elméleti biológus kutatóját kérdezte az InfoRádió.

Gyerekeknél a betegség hogy, hogy nem, gyakorlatilag mindig enyhe lefolyású. Tehát a fiatalabb korosztály kevésbé érintett, és ugyan a gyerekeknél is történhet fertőződés, súlyos betegség rendszerint nem fordul elő, a betegség súlyossága az életkorral ugyanakkor meredeken emelkedik – hívta föl a figyelmet az ELTE TTK elméleti biológusa az InfoRádiónak.

Müller Viktor arra is kitért, egy járvány kezdetén,

amikor a szakemberek a halálozási rátákat megbecsülik, az rendszerint a valóság fölülbecsülése.

Ez attól is függ például, hogy milyen teszteléseket tudnak végrehajtani. A mostani helyzetben a legtöbb országban nincs olyan kapacitás, amely segítségével az esetek zömét felderítsék; ez a gazdag országokra is érvényes, ugyanis világszerte hiány van azokból a kémiai reagensekből, amik a teszthez szükségesek. Ha pedig nem lehet mindenkit tesztelni, a súlyosabb tünetekkel rendelkezőket ismerjük fel könnyebben, így a komoly esetek száma több lesz, mint a betegség valódi aránya a teljes népességre vonatkoztatva – magyarázta a szakember, megismételve: „tehát, amikor ilyen ijesztő, 5-6 százalékos ismert esetekre vonatkoztatott halálozási rátákról beszélünk, akkor az a valóság fölülbecsülése”.

Ahogy viszont gyűlnek a megbízhatóbb és pontosabb adatok, egyre több helyen tudják figyelembe venni az ismeretlen fertőzések arányát, és a már korrigált értékekkel számolva az látható, hogy a 80 év fölötti lakosságnak a tényeges halálozási rátája fertőzés esetén 9 százalék körül alakul, 70-80 év között pedig 5 százalék körül. Vagyis meredeken megy le, és mondjuk a 40-50 év közötti korosztályban már csak 0,15 százalék, vagyis nem százból egy, hanem ezerből másfél halálozás várható – tette hozzá. Az enyhébb eseteket, ami jellemző a fiatal korosztályra, azt viszont nagyrészt észre sem vesszük.

A kutató arra is kitért, Dél-Korea az egyetlen ország jelen pillanatban, ahol viszonylag nagy járvány volt tapasztalható és a széles körű tesztelésnek köszönhetően láthatóvá vált, hogy mik a valódi fertőzési arányok. Ennek alapján az mondható, hogy, a gyerekeket leszítva,

gyakorlatilag kamasz kortól kezdve a fertőzési arány lényegében minden korosztályban ugyanakkora

volt. Ehhez képest mondjuk az olaszországi, vagy amerikai adatok azt tükrözik: hogy ez nem így van. De ez csalóka, mert a valóságban

sokkal több rejtett fertőzéssel állhatunk szemben

– hangsúlyozta Müller Viktor.

Az, hogy a halálozás aránya az idősek körében, a felnőtt korban az életkorral nő, ez igazából nem annyira meglepő, hiszen egy legyengült állapotban lévő szervezet mindenféle fertőzéssel szemben nehezebben tud védekezni, tette hozzá.

Ami a különleges, hogy a gyerekek ennyire nem érintettek,

hiszen nekik általában ugyanúgy gyengébb az immunrendszerük, mint a felnőtteknek, és ennek ellenére nem érintettek, ellenben egyéb tüdőgyulladást okozózókkal, amik esetükben is komoly kockázatot jelenthetnének.

„Az, hogy náluk ez ennyire nincsen, annak valami különleges oka kell, hogy legyen, amit még nem értünk jól” – fogalmazott az ELTE kutatója.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×