eur:
393.1
usd:
366.77
bux:
66587.13
2024. április 25. csütörtök Márk
Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője és Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóján a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. március 7-én.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Operatív törzs: még mindig sok idős van az utcákon, aggódunk értük

Szerdán is ülésezett az operatív törzs az új koronavírus ügyében. Müller Cecília országos tisztifőorvos és Lakatos Tibor állt a nyilvánosság elé. Müller Cecília a fiatalokhoz is szólt, és bejelentette azt is, hogy a kínai piac felszabadult, rengeteg maszk érkezik.

Lakatos Tibor, az operatív törzs szóvivője, ügyeletvezető tiszt elmondta, ellenőrizték a zárórát, 7 vállalkozóval szemben 350 ezer forintos büntetés erejével kellett eljárni. Nyomatékosította: a NAV folytatni fogja ezeket az ellenőrzéseket.

Közölte, Hegyeshalomnál 29 kilométeres kocsioszlop torlódott fel, itt adminisztratív módszerekkel könnyítettek,

Szerbia és Bulgária felé az átengedés eszközével élnek

a nyugati határon - vagyis akinek nem úticélja Magyarország. Hegyeshalom mellett Kópházánál és Rábafüzesnél is engedik a teherforgalmat - könnyítésképp.

Ezt követően megköszönte a lakossági és vállalkozói közreműködést, és megnyugtatott mindenkit, hogy a kormány célja a vírus lelassítása, a magyar állampolgárok ellátása.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a sajtótájékoztatón elmondta, a csoportos megbetegedések időszakába lépett a járvány.

"Magyarországon is bárhol jelen lehet, jelen van már a vírus, attól függ, milyenek az emberi kapcsolatok és milyen a népesség megoszlása" - közölte.

Fő célnak jelölte meg a járványgörbe ellaposítását.

Mint jelezte, nem elég az egészségügy, a rendőrség vagy a hatóság hozzájárulása.

"Elsősorban a lakossághoz fordulok:

ha nem értik meg az emberek a helyzet súlyosságát, a hatósságoknak nincs esélyük.

Kérem, hogy tartsák be a tanácsokat! Még mindig sok idős embert látunk az utcákon és a tömegközlekedési eszközökön. Aggódunk értük, ők azok, akik egy betegség esetén súlyos lefolyásnak vannak kitéve" - húzta alá.

Az időseken kívül a fiatalokhoz is szólt:

"A tanítás nem maradt abba!

Rengetegen sétálnak az utcákon, rendeznek házibulikat. Tisztelettel kérem, hogy ne tegyék!

A fiatalok értenek a legjobban a modern eszközökhöz, ezen keresztül érintkezzenek egymással! Ha külföldről jönnek haza, vonuljanak önkéntes karanténba! Ne menjenek zárt térbe otthonról!"

Általánosságban azt kérte, mindenki legyen fegyelmezett, tartsa be a szabályokat.

Kérdések

- Mi az az esetszám, amikortól már csoportos megbetegedésről beszélünk?

- Nincs egy konkrét szám. Arról beszélünk, hogy milyen módon lehet gátat szabni a járvány terjedésének.

- Magyarországon bárhol jelen lehet a vírus; sikerült-e mára kideríteni, hogy hányan vannak súlyos állapotban?

- Mindenhonnan, az egész ország területéről azonosítottunk pozitív eseteket. Gyakorlatilag a közösségi terjedés lehetősége adott. Egy ember elhunyt, ketten meggyógyultak, számosan enyhez tüneteket produkálnak. A klinikai tünetek és a fertőzöttség ténye jelentősen eltérhet egymástól. Azok számára adott az egészségügyi ellátórendszer, akik arra rászorulnak. A kötelező házi karantén intézményét sokkal szigorúbban alkalmazzuk, mint korábban.

- Várható-e, hogy lakhelyelhagyási tilalmat vezetnek be, mikor és milyen körülmények kellenek hozzá?

- Az eddigi intézkedések jelenleg elegendőek. Nem tervezünk egyelőre kijárási tilalmat, nem tervezünk lezárni településeket. Lehet, hogy eljön ennek az ideje, de ezt nagyon alapos számítások fogják megelőzni, nem kívánunk aránytalanul nagy károkat okozni.

- Miért nincs rajta Spanyolország a beutazási tilalmi listán? Majdnem olyan súlyos a helyzet ott, mint Olaszországban.

- Nemzetközi eljárások figyelembevételével születnek meg a döntések. Ha a járványügyi szakemberek javasolják, akkor kiterjesztés lesz.

- Mennyire hatékony a reptéri ellenőrzés? Nem igazán van ellenőrzés a hazatérők esetében.

- Az utaslista alapján azokat ellenőrizzük, akik kockázatot jelentő országokból érkeznek. A szabályok szerint hajtják végre az intézkedéseket.

- Milyen szankciókra számíthatnak a nyerészkedők?

- A büntetési tételek irányadóak. Általánosságban nem lehet ezt így elmondani, de függ a cselekmény típusától.

- Hegyeshalomnál macedónok okoznak most problémát. Mi a megoldás?

- Humanitárius módon kell megakadályozni azt, hogy behurcolják Magyarországra a vírust. Nem megyünk sokra azzal, ha valakit beengedünk, és az napokig utazgat Magyarországon. Olyanokat szeretnénk beengedni, akik azonnal átutaznak. Szerbiával most állapodtuk meg. Az átutazók csak adott helyeken állhatnak meg, és adott töltőállomásokon tankolhatnak.

- Mikor érhetjük el a csúcsot az esetszám tekintetében Magyarországon?

- Nagyon sokan fáradoznak és dolgoznak különböző modelleken. Igazából ez egy új vírus, és más a környezet, mint Vuhanban, Kínában, a továbbadás körülmények is mások. Bizakodó vagyok, hogy a rendszabályok betartásával jelentősen le tudjuk csökkenteni a megbetegedések, súlyos esetek számát. Nagyon remélem, hogy az áldozatok száma minél kisebb lesz, az időben meghozott intézkedések köszönhetően.

- Hány koronavírustesztet végeztek el eddig Magyarországon?

- A teszteléssel kapcsolatban sok a kérdés. Önmagában egy laborvizsgálat nem elég ahhoz, hogy "megnyugvást keletkeztessen". Az csak arról az adott állapotról ad információt.

- Valóban van Japánban gyógyszer? Kína állítja.

- Magyarországon is vannak olyan szerek, amelyekről hatékonyságot állítanak a kutatók, ha szükség van rájuk, bevetésre kerülnek.

- Mennyi vírustesztet rendelt meg Magyarország? Mennyi lassítaná a fertőzést?

- Az lassítja, ha betartjuk a szabályokat. Sok tesztet rendeltünk, ez nem akadálya a szükséges vizsgálatok lefolytatásának, bár van hiány a piacon.

- Miért nem a 130 milliárd forintból fenntartott köztévé közvetítette Orbán Viktor beszédét? A Facebookon sokáig nem volt elérhető a miniszterelnöki bejelentés szerdán.

- Már elérhető a videó hanggal. Hogy miért nem a köztelevízió adta, arra nem tudok választ adni.

- Miért nem közölnek területi adatokat a fertőzöttekről? Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke azt mondta, ez nem sért személyiségi jogot.

- Mert semmilyen relevanciával nem bír a nyilvánosság számára. A megfelelő helyeken rendelkezésre áll ez az adatsor. A koronavírus esetében egyébként sem lehet olyat mondani, hogy "hova ne menjen" valaki.

- Lesz-e vásárlási limit? Sokan spájzolnak, ezért sokaknak nem jut bizonyos élelmiszercsoportokból.

- Magyarország élelmiszer-ellátása biztosított. Fogyasztóvédelmi ellenőrzéseken vizsgáljuk az árképzést, és azt is, hogy a kézfertőtlenítők, maszkok alkalmasak-e arra, amire kínálják őket.

- Egészségügyi dolgozók folyamatosan panaszkodnak arról, hogy nincs elég védőfelszerelés. Mikor lesz elég?

- Folyamatos a megrendelés. A védőeszközöket csoportosítani kell és oda kell allokálni, ahol tényleg szükség van rájuk. Valóban, a kínai piac kezd felszabadulni, nincs már szükségük maszkokra és rengeteget legyártottak.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×