INFORÁDIÓ 
2020. április 6. hétfő
Bíborka, Vilmos

a nap legfontosabb hírei

koronavírus

ekb

orbán viktor

Hónapokig tarthat a különleges jogrend Magyarországon - a nap hírei

Infostart

16-ra nőtt a Magyarországon diagnosztizált új koronavírussal fertőzöttek száma. Hónapokig tartó különleges jogrendre kell felkészülni a koronavírus-járvány miatt - jelentette ki a miniszterelnöki kabinetiroda államtitkára. A fővárosban felfüggesztik az előadásokat minden moziban, színházban, bezárnak a múzeumok. A nap legfontosabb hírei március 12-én.

16-ra nőtt a Magyarországon diagnosztizált új koronavírussal fertőzöttek száma. Egy iráni és két magyar állampolgárnál igazolták a fertőzést. Egy, a Szent János kórházban már napok óta elkülönített magyar nőnél, egy újabb - a Szent László kórházban megfigyelés alatt álló - iráni diáknál, és egy a napokban Izraelben járt magyar férfi szervezetében mutatták ki a vírust. 69-en karanténban vannak.

Hónapokig tartó különleges jogrendre kell felkészülni a koronavírus-járvány miatt - jelentette ki a miniszterelnöki kabinetiroda államtitkára. Kovács Zoltán az InfoRádió Aréna című műsorában hangsúlyozta: az intézkedés célja a megelőzés, a járvány terjedésének megakadályozása. A kormány március 26-ig hirdethette ki a vészhelyzetet, ennek meghosszabbításához már az Országgyűlés döntésére van szükség.

Péntekig minden magyar hallgatónak el kell hagynia a felsőoktatási kollégiumokat a koronavírus-járvány miatt. A rektorok egyes esetekben engedélyezhetik a maradást. A külföldi hallgatók továbbra is ott maradhatnak a kollégiumban - tudatta közösségi oldalán a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája.

Rendkívüli tanítási szünet elrendelését sürgetik a koronavírus-járvány miatt a pedagógus érdekképviseletek. Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára az Inforádió Aréna című műsorában azzal indokolta az iskolák nyitva tartását, hogy a legfiatalabbak a koronavírus terjedésében a legkevésbé veszélyeztetett korosztály, de folyamatosan figyelemmel kísérik a betegség terjedését.

A fővárosban felfüggesztik az előadásokat minden moziban, színházban, bezárnak a múzeumok és a Szabó Ervin Könyvtár fiókkönyvtárai - jelentette be a főpolgármester. Az intézkedés befogadóképességtől függetlenül minden intézményre vonatkozik. Karácsony Gergely azt is közölte, hogy az első ajtós felszállás fölfüggesztése után megszűnik a jegyvásárlás lehetősége a buszvezetőknél.

Drámainak minősítette a világ turizmusának helyzetét a koronavírus-járvány miatt a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója. Guller Zoltán egy budapesti háttérbeszélgetésen azt mondta: 89 százalékkal kevesebb repülő érkezett Európába más kontinensről, mint egy évvel korábban ilyenkor.

Elhagyhatta a külföldi karantént négy magyar állampolgár. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook-bejegyzésében azt írta: a korábban Németországban intézkedés alá vont jogászhallgató, valamint a Japánban hetek óta karanténban lévő három magyar állampolgár is kikerült a vesztegzár alól.

Az egész Európai Unió érdekének nevezte a magyar kormányfő, hogy stratégiai partnerséget alakítson ki a keleti határain fekvő országokkal. Orbán Viktor moldovai látogatásán kiemelte: a közösségnek nyitva kell tartania az uniós tagság és gazdasági együttműködés lehetőségét az érintettek számára.

Világháborús robbanószerkezetet hatástalanítanak pénteken az I. kerületben. A Budavári Önkormányzat tájékoztatása szerint egy 50 kilogrammos bombát találtak a Kalevala Park építésekor az Attila út - Krisztina körút - Szarvas tér által határolt zöld területen. A szerkezet hatástalanítása és elszállítása több órát vesz igénybe, ez alatt a környékre gépkocsival és gyalogosan sem lehet bejutni.

A kamatok szinten tartásáról, továbbá átfogó monetáris politikai intézkedéscsomag bevezetéséről döntött az Európai központi Bank kormányzótanácsa. Közben új előrejelzésében az EKB rontotta az euróövezet idei és jövő évi gazdasági növekedésére vonatkozó előrejelzését a koronavírus hatásai miatt.

Az utóbbi 24 órában ismét majdnem kétszázzal, 1016-ra emelkedett az új típusú koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak száma Olaszországban. A diagnosztizált fertőzöttek száma több mint kétezerrel 15 ezer fölé nőtt. Már Ausztriában is van halálos áldozata az új típusú koronavírusnak, egy 69 éves férfi halt bele a fertőzésbe. Az új koronavírus terjedése miatt szükségállapotot hirdetett Csehországban a kormány harminc napra. A lengyel egészségügyi miniszter kihirdette a veszélyhelyzetet. Szlovákia visszaállítja a határellenőrzést közúti határátkelőin péntek reggel, a lengyel határszakaszt kivéve.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018